Социални жилища за 100 души се изграждат в Перник

Готов е проектът за изграждане на социални жилища за 100 души в Перник. Те ще бъдат разположени в два недовършени блока в най-младия пернишки квартал "Тева". Сградите са шестетажни в груб строеж, дадени са на общината с решение на МС от 2016 г. Очаква се до месец на бъде направена първа копка, съобщи на БТА ръководителят на проекта Иван Искренов. В жилищата ще бъдат настанени хора от уязвими, малцинствени и социално слаби групи.

Сградите са в изключително лошо състояние. Покривите им видимо са напукани, в блоковете има асансьорни шахти и стълбища, които са опасни. Парапети липсват, както и врати към асансьорните шахти на всички етажи. На неизмазаните стени се вижда армировка и пукнатини, няма настилка по подове и тавани, също и в коридорите и общите части на всички етажи.

Липсват електрически кабели и табла, разбити са електрическите трасета. Освен електро, няма налични и В и К и отоплителни инсталации. Нарушена на много места е мазилката на външните стени. По стоманобетонната конструкция обаче няма видими повреди. Сградите са без вътрешна и външна дограма. Те са разположени на оживено място и в този си вид нарушават естетическата среда в квартала, твърдят специалисти.

Блоковете ще бъдат доизградени по оперативна програма "Региони в растеж". Проектът е на обща стойност 1 829 542.42 лв. Ще бъдат въведени в експлоатация 42 апартамента и осигурени нормални условия за живот на 100 социално слаби граждани. В блок номер 20 има 18 апартамента - 6 тристайни и 12 двустайни. В бл. номер 21 ще бъдат пригодени за живот 24 апартамента - 18 двустайни и 6 едностайни.Сградите ще бъдат санирани, а пространството около тях – облагородено.

"Съвременните социални жилища в Перник ще дадат подслон на уязвими, малцинствени и социално слаби, маргинализирани групи от населението и други групи в неравностойно положение, които не могат да си позволят собствен дом, или жилище под наем на пазарни цени", каза Искренов.

Критериите за подбор на новите обитатели са определени в наредба, приета с решение на Общинския съвет. Документът регламентира реда за стопанисване, финансиране, настаняване, ползване, мониторинг и контрол на социалното жилище. То освен настаняване осигурява и мерки за социално приобщаване на ползвателите /образование, заетост, обучение, здравеопазване и др./.

При сключването на договор за ползване на социално жилище ще бъдат заложени и минимум изисквания за посещение на училище от децата в училищна възраст, включване на безработните в различни образователно-квалификационни програми, както и програми за осигуряване на заетост.

Кандидатите за настаняване трябва да имат избран личен лекар и задължително да водят децата си на имунизации и прегледи. Комисия ще картотекира желаещите. Наемът, който ще се плаща за социалните жилища, ще бъде определен с решение на Общинския съвет.

Предназначението на жилищата не бива да се променя минимум пет години. Проектът трябва да бъде завършен през март догодина. Той ще допринесе за интеграцията на маргинализирани групи, в.т.ч. и ромското население в община Перник, насърчаване на социалното включване и заетост, осигуряване на достъп до здравни услуги, приобщаване на младите роми към образователния процес и предоставяне на възможност за възпитание на техните деца, заключи Искренов.

Триста души кандидатстват ежегодно в Перник за наемане на жилище като крайно нуждаещи се, посочи общинският съветник Милан Миланов. По думите му в момента общината разполага с около 680 жилища.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини