Необичайна озонова дупка се образува над Северния полюс (видео)

Озонът над големи части от Арктика достигна рекордно ниски стойности през тази година, а озоновият слой над северния полюс е силно изчерпан на височина около 18 км.

За последен път подобно силно химическо изчерпване на озона е наблюдавано над Северния полюс през пролетта на 2011 г.. Изчерпването на озона през 2020 г. изглежда още по-голямо.

Службата за мониторинг на атмосферата на Коперник (CAMS - Copernicus Atmosphere Monitoring Service) следи отблизо доста необичайната озонова дупка, която се е образувала над Северния полюс тази пролет.

Обичайно озоновите дупки се образуват над Антарктида - Южния полюс, всяка година по време на австралийската пролет.

Условията, необходими за такова силно озоново изчерпване, обикновено не се срещат в Северното полукълбо.

Озоновата дупка в Южното полукълбо, над Антарктида се причинява главно от създадени от човека химикали, включително хлор и бром, които мигрират в стратосферата - слой от атмосферата на около 10–50 километра над морското равнище. Тези химикали се натрупват във вътрешността на полярния вихър, който се развива над Антарктида всяка зима, където остават химически неактивни в по време на полярната нощ на Южния полюс. Температурите във вихъра могат да паднат под -78 градуса по Целзий и могат да се образуват полярни стратосферни облаци. Тези облаци играят важна роля в химичните реакции със създадени от човека химикали, които водят до изчерпване на озона, след като слънчевата светлина се върне в района. Това изчерпване предизвиква ежегодно образуване на озонова дупка през последните 35 години, но озоновата дупка през 2019 г. в Антарктида всъщност беше една от най-малките, наблюдавани от учените за това време.

Над Северния полюс арктическата стратосфера е по-различна, отколкото над Южния, заради наличието на близки масиви суша и планински вериги, които влияят на метеорологичните модели повече, отколкото в Южното полукълбо. Това обяснява защо полярният вихър в Северното полукълбо обикновено е по-слаб, отколкото в Южното полукълбо, а температурите не падат толкова ниско.

През 2020 г. полярният вихър над Северния полюс е изключително силен и остава дълго. Освен това температурите в арктическата стратосфера бяха достатъчно ниски за няколко месеца в началото на 2020 г., за да позволят образуването на полярни стратосферни облаци, което доведе до големи загуби на озон над Арктика.

CAMS ще продължи да следи развитието на дупката в арктическия озон през следващите месеци. Учените прогнозират, че температурите вече са започнали да се повишават, а наблюденията от инструмента Microwave Limb Sounder на спътника Aura на НАСА показват, че запасът от активен хлор се изчерпва, така че изчерпването на озона ще се забави и в крайна сметка ще спре. След като се разпадне северният полярен вихър, въздухът, в който озонът е намалял, ще се смеси с богатия на озон въздух от по-ниски географски ширини на нашето полукълбо.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Хороскоп за 07.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Предстоят ви може би повече ангажименти отколкото сте предвидили и въпреки почивния ден, някои от вас ще бъдат доста натоварени. Въпреки това дейностите, с които се захващате ви носят удовлетворение и стимулират доброто ви самочувствие. Това е особено валидно ако са непосредствено свързани с деловата сфера. Можете да разчитате на добри приходи.
07 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днешният ден няма да остави време за почивка на онези от вас, които се занимават със собствен бизнес. Действате бързо, когато това се изисква от вас, но през останалото време добре премисляте действията си и предпочитате да не избързвате. Очаквайте скорошни приходи от дейност, която сте успели да реализирате с помощта на близък човек.
07 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се погрижите за всичко, което планирате днес да приключи в рамките на деня. Градивните ви усилия ще ви държат в добра форма и ще съумеете да се организирате с времето си. В личния си живот ще постигнете разбиране със себе си и ще се съобразите с развитието на дълго очакваните промени.
07 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Запазете за себе си намеренията, не ги правете достояние на всички. Очаровани сте от вниманието на човека до вас и това ви обнадеждава за връзката ви. Новини от близък човек, пребиваващ в чужбина. Притесненията ви ще отшумят и скоро ви очакват нови развития. Хранете се здравословно, възможни са неразположения.
07 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Организирайте се по-добре, ако искате да се справите с всичките си задачи. Пред вас ще се изправят предизвикателства, изкушенията на които ще ви проводят в друга посока на мислене. Ще се стремите да повишите благосъстоянието на семейството си и ще намирате преки пътища за постигането му.
07 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Днешният ден е особено подходящ за почивка и развлечение. Имате нужда от отдих и зареждане със свежи сили, затова не се колебайте да прекарате този ден по възможност на открито и в компанията на близки хора. Чувствате се добре в ролята на организатори, затова едва ли ще сбъркате ако се наемете с инициирането на подобно мероприятие.
07 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Овладейте емоциите и ще си спестите разочарования и неприятности. Споделете отговорностите и не предприемайте нищо ново. Не се натоварвайте с информация, която не ви засяга пряко, търсете тишината и спокойствието. Погрижете се за дома, направете пролетно почистване и мислите ви ще се успокоят.
07 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се разпилявайте в много посоки, за да не провалите изпълнението на важен ангажимент. Можете да направите и нещо повече за себе си, без да изпускате от контрол ситуацията. Ще получите възможност за допълнителни доходи, предвид нарасналите си нужди, но и защото имате енергия за това.
07 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В личния ви живот ще настъпи объркване, породено от разминаването между очакваното и случващото се. Проявете разбиране и търпеливо изчакайте момента за решителни действия. Твърде често оставяте емоциите да ви водят, а от това следват различни проблеми. Дайте си малка почивка.
07 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще се радвате на хубав и ползотворен ден. Вътрешното ви чувство за равновесие и справедливост ще ви изведе на правилните позиции, дори да изненадата с поведението си някого. Силата ви е в разума и умението да постигате целите си, нещо с което не всеки може да се похвали. Възможно е ново приятелство.
07 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Покажете доброто си отношение към хората, с които общувате и ще направите деня по-хубав, освен, че има какво да научите за себе си. Настроението ви ще се подобри от присъствието на някой, който не спира да ви вълнува. Споделете любовта си и ще откриете, че чувствата ви са взаимни.
07 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Изчистете главата си от излишни и натоварващи ви мисли. Дистанцирайте дразнителите около себе си и ще се почувствате добре. Хубавото време, приятелите и развлеченията ще направят деня ви приятен. С нови сили ще се посветите на заниманията си и ще оставате доволни от себе си.
07 юни 2020
Последни новини