Мутирал ензим разгражда пластмасови бутилки за часове

Мутирал бактериален ензим, разграждащ пластмасови бутилки за часове бе създаден от учените.

Ензимът, открит първоначално в компост от листа, разградил бутилките до химичните им градивни елементи, които след това били използвани за направата на висококачествени нови бутилки. От съществуващите в момента техники на рециклиране могат да се произведат единствено дрехи и килими.

Компанията Carbios, открила ензима, се надява широкомащабното рециклиране чрез този метод да стане факт в рамките на 5 години.

Милиарди тонове пластмаса замърсяват планетата – от Арктика до най-дълбоката океанска падина – и представляват огромен риск за морските обитатели.

В началото екипът изследвал 100 000 микроорганизма – обещаващи кандидати – включително ензим в листния компост, открит за пръв път през 2012.

Той бил напълно забравен, но се оказал най-добрия. Учените анализирали ензима и предизвикали мутации, за да подобрят способността му да разгражда пластмасата, от която са направени бутилките.

Направили го стабилен при 72 градуса по Целзий – идеалната температура за бърза деградация.

Екипът използвал оптимизирания ензим за обработка на един тон пластмасови бутилки, които били разградени до 90% в рамките на 10 часа. Учените използвали материала за създаване на нови пластмасови бутилки.

Carbios подписали договор с друга компания за широкомащабно производство на ензима с помощта на гъбички. Те твърдят, че разходите за добиване на ензима са едва 4% в сравнение с разходите за производство на пластмасата от петрол.

Изхвърлените пластмасови бутилки трябва да бъдат нарязани и нагрети преди да бъде добавен ензимът, което означава, че получената пластмаса е по-скъпа от новопроизведената пластмаса от петрол. Но изпълнителният директор на Carbios твърди, че съществуващата рециклирана пластмаса с ниско качество, се продава на висока цена, заради недостиг.

Намаляване употребата на пластмаса е само част от решението на проблема.  Но тя е навлязла широко в хранително-вкусовата промишленост, медицината и транспорта. Проблемът е в пластмасовите отпадъци.  Половината изхвърлена пластмаса попада в околната среда или сметищата.

Учените бележат напредък в откриването на биологични методи за разграждане и на други видове пластмаса. Немски изследователи обявиха, че са открили ензим, хранещ се с токсичния полиуретан, докато ларвите на восъчния молец пируват с полиетиленови торбички.

Източник: theguardian.com

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Мд
  Мдаа
  2 0
  15:00, 11 апр 2020
  Безбожниците наричащи себе си учени създадоха също и бактерията синтия. Сега синтия се разпространява с бясна скорост и ще почне да изяжда хора. Кой е отговорен , че се пусна това чудовище. Да не стане същото и с тоя ензим. Безбожниците да спрат да се занимават с богоборство. Щото ще плащаме всички

Хороскоп за 02.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Натовареността ви е очевидна, но не е причина да сте недружелюбни с околните. Търсете подкрепата им, за да се справите с всичко, което имате, като програма и ще подобрите атмосферата в дома и на работното място. Приятелите ще ви бъдат емоционална опора и това ще стопли душата ви.
02 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Приятен ден за много от вас. Интересни срещи и договорености за бъдещи занимания. Ще срещнете подкрепа, с която ще се даде ход на бъдещ проект. Наистина ще има известен риск, но за това пък резултата е обещаващ. Доброто ви настроение ще радва другите и ще създава добра атмосфера. Вълнуващи любовни мигове.
02 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще отделите повече време за себе си и по-малко на другите. И това ще ви спаси от конфликти и излишен разход на енергия. Въздържанието от самоинициативи, храна и изкушения ще ви помогне да изчистите мислите и тялото си от излишния товар. В семейството ще обсъждате предстоящи задачи.
02 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Възможно е да ви се наложи да се занимавате с нетрадиционни за вас дейности, но това едва ли ще ви притесни. Вие сте от хората, на които околните разчитат по важни въпроси, и няма да ги разочаровате. Намирате изход от заплетена ситуация. Не се заемайте с твърде много дейности едновременно.
02 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Със самочувствието си на успели хора ще въздействате позитивно на околните, насърчавайки ги към развитие. Вие на свой ред ще повишите темпото, за да свършите повече задачи днес. С добра енергията и настроение ще привличате мислещите и можещите около себе си. Обединените ви усилия ще помогнат на много хора да подобрят живота си.
02 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Многото ви ангажименти днес няма да пречат на дружелюбното ви отношение към всички, с които животът ви среща. Добре свършената ви работа или някой, когото обичате ви зареждат с енергия и добри очаквания. Очертаващо се повишение в службата или смяна на работното място повишават вълненията, но вие сте свикнали.
02 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Говорете за всичко, което мислите и ви смущава, това е начина за бъдете разбрани и да живеете в мир със себе си. Ще изясните позициите си и синхронизирате действията си с околните, избягвайки недоразумения и грешки. Не спирайте да искате и да търсите най-доброто за себе си.
02 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят е приятен и днес работата няма да ви се струва тежка. Предстоят ви срещи с хора, които са наясно с проектите ви и чиято компания едва ли ще бъде натоварваща. Доброто разбирателство ще се окаже много необходимо за в бъдеще и от тази гледна точка днешният ден е наистина ползотворен. Не пренебрегвайте семейството си.
02 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С добри намерения сте днес, да приключите делова задача или да придвижите друга напред. Няма да ви липсват финанси, за да организирате почивката си. Харесвани неща ще станат ваши и ще повишат настроението ви, давайки простор и на щедростта ви към други хора. Радостна вест.
02 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Отдадени на работа често пропускате общуването с децата и близките ви хора. От времето с тях получавате всичко онова, което не може да се купи с пари. Не пренебрегвайте и личните си нужди, погрижете се за себе си. Слушането на тиха, приятна музика ще ви зареди с енергията и ще повиши вибрациите ви, извеждайки ви на по-високо духовно ниво.
02 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Повишените ви разходи от последните дни ще изострят сетивата ви и ще ви подтикнат да търсите допълнителни начини за подпомагане на бюджета. Ако имате свой бизнес не прехвърляйте от собствените си отговорности върху подчинените си, за да сте спокойни за изпълнението на задачите.
02 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Без да жалите себе си с готовност ще се включите в подготовката на мероприятие от по-голям мащаб. Откритостта ви ще ви донесе предимство и ще получите изгодно предложение. Отнасяйки се с доверие към другите, ще се радвате на внимание и повече споделени мигове. На хоризонта се появява нов човек за вас, връзката ви с когото предстои.
02 юни 2020
Последни новини