В Смолян дезинфекцират блокове и къщи заради covid-19, правят дежурства и графици

Какъв е редът за дезинфекция, кой я извършва и колко струва? Това са въпроси, които масово вълнуват смолянчани, но повечето не знаят изобщо отговорите им. Общото мнение е, че РЗИ „урежда нещата“. Всъщност в Смолян има една частна фирма, която е лицензирана да извършва тези дейности и при необходимост РЗИ, която е институцията събираща и обработваща цялата информация за епидемията, се свързва с нея, когато касае обществени сгради, публични площи, държавни учреждения и други. Когато касае частна сграда-най-често жилищен блок или къща, ангажиментът за дезинфекция е на всеки един човек и тя струва пари.

Ако се обадите на РЗИ, че в блока или къщата, в която живеете има лице, което е било контактно и затова е под карантина, или лицето е дало вече положителна проба за инфекцията, или просто е изолирано за 14 дни след връщане от чужбина, дезинфекцията е ангажимент на хората в сградата. При реална поява или опасност от поява на вируса трябва да се направи крайна  дезинфекция", здравната инспекция ще ви препрати към тази фирма, а тя работи по разценки съобразно площта, която ще обработва.-вътрешна и външна на сградата.

„Обливаме всичко отвън-стени, входни врати, а вътре в сградата също стени, врати на апартаментите и перилата. Не влизаме вътре, момчетата са екипирани в защитно облекло, пръскат и обработват и това е т.нар. „крайна дезинфекция“. За един вход на жилищен блок е 30лв. , които се заплащат от живеещите там. След това се прави протокол, слага се на входа с препоръка в следващите два дни да не се мие стълбището и ние сме до там. След това дезинфекцията е безкрайна, тоест до приключване на епидемията, тя е поддържаща и е ангажимент на хората. Могат да я правят с белина, с дезинфектанти, дори с „Доместос“, забелязвам, че в много кооперации хората си правят дежурства, графици и се спазва стриктно. “, обяснява Оля Тотева, собственик на фирмата , извършваща дезинфекционните дейности. По думите й хората отново трябва да извършат ...дезинфекция, ако в сградата отново има случай, изискващ пълна дезинфекция със специални професионални препарати. По думите й хората все по-стриктно дезинфекцират домове и апартаменти, като вече започват да свикват и с правилата, валидни за всички съседи в общата сграда.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини