Най-смъртоносните пътища в България

Най-смъртоносните пътища в България са София-Кулата и пътят към Бургас в участъка след Стара Загора, където свършва магистралата, каза комисар Алекси Стратиев, зам.-директор на Главна дирекция „Охранителна полиция".

3-4 пъти повече хора умират в участъци, където няма магистрала и движението е двупосочно, обясни той по БНТ, цитиран от "Фокус".

Безопасността на движението по пътищата зависи от подготовката на водачите, състоянието на пътищата и от контрола. Но нито един от тези три елемента не би могъл да реши проблема тотално. Това, с което се опитваме да повлияем на обстановката, е контролът, коментира комисар Алекси Стратиев. Според него промените, свързани с неминуемото изтърпяване на наказанията и новите технически средства, ще повлияят сериозно на безопасността на движението в страната. Към момента има около 10-15% намаление на загиналите в сравнение с миналата година.

Комисар Стратиев обясни, че вече се събират около 50 млн. лв. глоба от нарушители, което значи, че наказанията вече се изтърпяват. Монтирани са стационарни радари за контрол на скоростта, които обаче не могат да проработят със своя капацитет, защото в България няма софтуер, който да позволява налагане на глобата автоматично.
През изминалото денонощие на територията на страната са станали 27 тежки ПТП с 33 ранени, от които трима са с опасност за живота, сочат данните на МВР. В района на София са станали 154 леки и шест тежки ПТП с осем ранени, от които двама с опасност за живота. От началото на месеца тежките пътно-транспортни произшествия са 480 с 51 загинали.

България заема челно място в ЕС по броя на загиналите в пътно-транспортни произшествия. На един милион души население се падат по близо 150 убити. Това показва проучване на Европейския съвет за сигурност на транспорта (ЕССТ), пише "Сега". 39 000 души са загинали при катастрофи в ЕС през 2008 г., в България и Румъния обстановката по пътищата се е влошила, а броят на жертвите надхвърля средния за Европа.

Още 7 години ще са нужни, за да се постигне целта загиналите да намалеят през 2010 г. наполовина в сравнение с 2001 г. Европейският съвет за сигурност на транспорта смята, че намаляването на броя на жертвите по пътищата отчасти се дължи на икономическата криза и високите цени на петрола в началото на годината.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини