Заради суматоха покрай COVID-19, възрастен мъж с инсулт не бе приет за лечение в Димитровград

В неделя в социалната мрежа Габриела Иванова публикува информация, че са срещнали трудности с приемането на дядо й в болница, след преглед от екип на спешна помощ на адрес в Димитровград.

Младата жена споделя, че след посещението на екипа на Спешна помощ, те са изразили съмнение, че възрастният мъж е с инсулт и им е било препоръчано да се обърнат към частен невролог, защото в димитровградската болница не приемали пациенти, поради съмнения за 2 случая на заболели с COVID-19. В публикацията на Габриела има заснет видеоклип пред Центъра за спешна помощ, където им е било обяснено, че поради случаите на съмнения за COVID-19, в болницата е прустановен приема и не се знаело дали ще ги приемат в Хасково, а местния център нямал свободна линейка да ги транспортира.

Двама пациенти със съмнение за COVID-19 е имало през уикенда в димитровградската болница

Днес разговаряхме със завеждащия вътрешно отделение в димитровградската болница д-р Палашев, който потвърди, че е имало двама пациенти, за които е имало съмнения, че може да са заразени с COVID-19 и до момента, в който не са били отхвърлени съмненията, временно е бил преустановен приема на пациенти в отделенията. Приемът е възстановен и болницата работи с нормални темпове, след като са отхвърлени съмненията за заразени с COVID-19 пациенти. Доктор Палашев заяви, че не е имало проблем да се обслужват спешни пациенти, приети в Центъра за спешна помощ, и защо се е стигнало до тази ситуация той не знае.

Потърсихме за коментар и директора на ЦСМП - Хасково, д-р Петя Димитрова, която сподели, че "се е създал известен смут, след като е станало ясно, че в димитровградската болница има епидемиологична обстановка покрай съмненинята за пациенти с COVID-19. Пациентът е бил откаран от екип на спешна помощ и приет в хасковското спешно отделение в 13:50ч., като първият сигнал за него е бил в 12:30 часа и е установено, че е в задоволително състояние. Въпреки всичко, извършвам проверка по случая", заяви д-р Петя Димитрова.

Съмненията за Коронавирус в димитровградската болница са създали известен смут в екипа на спешната помощ, пациентът е бил прегледан в домашни условия и медиците са препоръчали на роднините на възрастния мъж да потърсят невролог за домашно посещение и ако имат нужда, да се обадят отново на 112 за да им се съдейства допълнително. След като втори път роднините на мъжа с инсулта са потърсили съдействие от спешна помощ в ЦСМП Димитровград, в спешния център е била само медицинска сестра, която е и диспечер, а отговорникът на смяната, д-р Димитрова е транспортирала болен, който да бъде приет в Пловдив с едната от двете линейки.

Създалата се ситуация е била прецедент, днес ще обсъдим и с РЗИ - Хасково как да действаме в такива случаи и в най-кратък срок ще имаме ясен работещ план, коментира директорът на ЦСМП - Хасково д-р Петя Димитрова.

Публикацията в социалните мрежи на Габриела Иванова, внучка на пациента с инсулт:

Здравейте! Днес 05.04.2020 Дядо ми получава инсулт (разбира се впоследствие). Извикана е спешна помощ. Линейката идва на място и ни казват,че има съмнение за инсулт ,след което съветват да се потърси частен невролог ,защото в неврологично отделение има съмнение за COVID19 и не приемат пациенти. Дават ни номер на невролог (който беше възмутен, че се дава личният му номер, а той дори не работи в тази болница) и си тръгват. Последва обаждане в МБАЛ Хасково от наша страна ,за да разберем дали приемат спешни случаи и пациенти със съмнения за инсулт. Отговорът беше, че щом случаят е СПЕШЕН, няма как да бъде отхвърлен.
Въпросите ми са следните:
Какво да правят хората със спешни случаи като нашия ?
Към кого да се обърнат?
Хипократовата клетва не важи ли вече?
Защо нашата болница продължава да работи след като няма полза от нея?
Ако не се бяхме свързали с болницата в Хасково и не бяхме реагирали по най-бързият начин какво щеше да се случи с пациента?
Възмутена съм!
П.С искам да поясня, че НЕ ВИНЯ лицето от този видеоклип, а търся отговор на въпроса как да постъпя в този случай!
Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (12)

  • 1
    Фф
    фф
    13 -4
    16:03, 6 апр 2020
    Както каза Мангъров и доста други наши и чужди лекари,лъжепаниката ще даде повече жертви от самият вирус.
    До кога ще траете?Докаро БОКОВИД19 убие всички ни?
    • Да
      Дамян
      3 -5
      18:16, 6 апр 2020
      И този случай ли ще използвате ,за да си заработите кинтите?
  • 2
    Y
    Y
    16 -3
    16:50, 6 апр 2020
    Най измислената болница в България е тази в Димитровград, никаква полза от нея,а за спешната помощ да не говорим,вътре не знам дали имат дори и едно хапче аналгин а за медицински уреди и дума да не става
  • 3
    На
    Наблюдател
    24 -2
    16:51, 6 апр 2020
    Лекарите са на война и нямат право да отказват и да напускат. Все едно войниците на фронта да дезертират! Човек, като си избира професията, трябва да знае и за меда, и за жилото.
    • См
      смях
      3 0
      11:10, 7 апр 2020
      Абе,това да не ти е соца от едно време?Сега е капитализъм.Всеки се бори за хляба.Трупа капитали.Свери си часовника.
  • 4
    Ед
    Един минал от там
    4 -1
    18:23, 6 апр 2020
    Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
  • 5
    Гр
    Гражданин
    12 0
    20:26, 6 апр 2020
    Не дай Боже да ти се налага да опреш до Димитровград спешното
  • 6
    Ди
    Димитровградчанин
    9 0
    22:06, 6 апр 2020
    В тази "болница" преди години умориха майка ми двама братя касапи "хирурзи". Пари да ви дават бегайте от там .
  • 7
    Xx
    Xxx
    8 -2
    01:40, 7 апр 2020
    Затваряйте я тази болница! Съдете лекарите!
  • 8
    Дх
    Дхд
    10 -1
    01:43, 7 апр 2020
    Корумпирана община с неадекватна болница. Там където има корупция, нищо не работи. Като при комунизма, само че по-зле!
  • 9
    Й
    й
    6 -1
    17:13, 7 апр 2020
    На всичкото отгоре,имат дарителска сметка!Нахалници.
  • 10
    Ло
    локомотива
    2 -2
    22:04, 7 апр 2020
    Ми що ходите в болницата като е такава бе,ходете в хасково там ша ва опраят а и Еленски е по близо и няма да се налага да ви транспортират до него.Всички я плюете а пък ходите в нея и за непросветените бърза помощ е към хасково.Всяка болница си има добри специалисти и некадърници,визирам за второто дебелаците антихирурзи.
Последни новини