Кметът Грудев: Вървим нагоре по кривата, но ако сме дисциплинирани, платото ще е по-кратко

"Заради създалата се ситуация е трудно в цялата страна – както за хората, така и за администрациите. В момента Община Асеновград приоритизира дейностите си по отношение на въведеното извънредно положение." Това заяви кметът д-р Христо Грудев във връзка с извънредните мерки у нас и конкретно в Асеновград. Въпреки затрудненото финансово състояние от местната хазна бяха отделени 290 000 лева за ремонт на допълнителното отделение на МБАЛ в града. Допълнително от дарители към момента се набраха 325 000 лева, 300 000 лева от които вече са преведени на болницата. Ремонтът на новото крило вече стартира. "Уверявам ви, че там всички тече при усилен труд и строго спазване на здравно-хигиенните изисквания. Ще бъдат обособени 1 интензивно отделение с 6 легла, които ще имат специално оборудване. Там ще се настаняват средно тежки и тежки случаи. Ще бъдат изградени и още 8 стаи с по 2 легла за по-леки случаи. Предвидени са стаи за лекари и сестри, манипулационна и допълнителни санитарни помещения", информира градоначалникът. Той допълни, че по време на заседанията на Общинския щаб от полицейското управление докладват, че обстановката в града е под контрол. Сигналите са предимно от деня и са за струпване на много хора на едно място. Това е и причината засега от местната управа да не обмислят по-тежка мярка като обявяването на вечер час.

Д-р Грудев подчерта, че никой освен Националният оперативен щаб няма право да съобщава информация за заболели от COVID-19: "Дори те не казват конкретни имена. И така е редно", категоричен бе кметът. Той повтори стъпките, които трябва да предприеме всеки от нас при съмнение и евентуално симптоми на коронавирус: "Контактува се с личния лекар, като на база оплакванията, той дава съвет и го проследява пациента няколко дни. Ако е необходимо, тогава се праща специализиран транспорт, с който пациентът да бъде транспортиран до съответното здравно заведение."

Относно това нужно ли е носенето на маски или не д-р Грудев отговори, че като лекар и на база опита си смята, че е носенето на индивидуални маски в този период е добра мярка, но без да налага мнение на никого. "Неприятно е, неудобно е, но се свиква. Ефектът от носенето на маска е двустранен. Първо, ако си заразоносител, но се чувстваш клинично здрав, което не е необичайно за това заболяване, ти несъзнателно разнасяш заразата навсякъде, където минеш. Това е един вид филтър, който спира секретите, на пръв поглед невидими за просто око, но видими за микроскоп. Вирусът пътува от едно място на друго чрез тези секрети. Затова препоръката на Министерството на здравеопазването е отстояние от най-малко 2 метра между хората. Наближава моментът, в който реално ще се наложи човечеството да се бори срещу вируса, затова препоръчвам на асеновградчани да носят маски. По този начин те ще предпазят не само себе си, но и близките си. Призовавам за малко самоизолация, отколкото да навредим несъзнателно на хората, които обичаме", каза кметът.

По думите му в момента вървим нагоре по кривата: "Благодарение на мерките, които предприеха правителството и Националния оперативен щаб, а и на гражданите, че голяма част от тях ги спазват, сега се намираме малко преди платото. А можеше вече да сме на едно много по-високо ниво на заболеваемост. И тогава здравната ни система нямаше да може да издържи. Именно затова се прие да бъде удължено извънредното положение, за да може ситуацията да бъде овладяна в максимална степен. Смея да твърдя, че нашето правителство предприе навременни и ефективни мерки. Точно затова ние катерим кривата много полегато за разлика от много други големи държави. Това е така, защото ние се оказахме по-дисциплинирани, навреме предприехме действие и мерки. Вярно е, че е досадно и скучно, но трябва да издържим още малко. Предстои ни още малко изкачване, за да достигнем платото. И сега изцяло от нас зависи колко време ще останем там и колко бързо ще затихне епидемията. Ако сме дисциплинирани и спазваме всички изисквания, платото ще продължи по-кратко."

Източник: Asenovgrad.NET

Одобрявате ли мерките срещу коронавируса в Асеновград?

Одобрявате ли мерките срещу коронавируса в Асеновград?

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини