Учени откриха пчела, която е наполовина мъжка и наполовина женска

Изображение 1 от 2

  Най-често при животните има изразен полов диморфизъм. Съществуват мъжки и женски с различен вид полови клетки, необходими за възпроизводството. Но понякога в природата се случва и да съществуват организми, които имат по една половина, принадлежаща на всеки пол.

  Това състояние се нарича двустранен гинандроморфизъм и учени наскоро откриват такъв екземпляр от вида Megalopta amoenae, разпространен в Централна и Южна Америка.

  Лявата половина на пчелата е физиологически мъжка. Има малка челюст, дълга антена и тънък деликатен заден крак с по-малко четинки. Дясната половина има женски характеристики - по-къса антена, по-изразена челюст със зъби и по-дебел и космат заден крак.

  Този феномен е срещан при поне 140 вида пчели, както и при пеперуди, птици и ракообразни, но не и при бозайници, заради по-комплексния начин на определяне на пола. Повечето екземпляри поне при пчелите са изучавани вече мъртви като образци в музеите.

  В този случай, екип от учени, ръководен от ентомолога Ерин Кринчилски (Erin Krichilsky) от Университета Корнел, провежда изследване на циркадните ритми на M. amoenae и работи с пчели от горите на остров Баро Колорадо в Панама в Института за тропически изследвания Смитсониън. 

  Откритието е късмет, защото изучаването на живи гинандроморфни пчели ще помогне да се разбере повече за тези изумителни насекоми.

  "Този феномен може да ни помогне да разберем повече за еволюцията на специализираните морфологични черти като подобната на мъжка морфология при поколения женски пчели, променената структура на кастите при социалните насекоми и нови методи на възпроизводство", обясняват учените в своето изследване, публикувано в Journal of Hymenoptera Research.

  Има аспекти от гинандроморфизма при пчелите, които вече са добре опознати. Например изследване от 2018 г. успява да опише как съществуват те в кошерите. 

  Определянето на пола при Hymenoptera, разред Ципокрили, включващ пчели, мравки и пеперуди, е много особено. Ако яйцето е оплодено се получава женски организъм. Неоплодените яйца дават мъжки. Но изследването от 2018 г. открива, че ако сперма от втори или дори трети индивид навлезе във вече оплодена яйцеклетка с женски ембрион, той може да започне да произвежда мъжка тъкан, което води до гинандроморфен организъм.

  Някои изследвания са съсредоточени върху различни области на поведението при гинандроморфните пчели - създаването на гнездо и ухажването.

  След като екипът на Кринчилски описва циркадните ритми на M. amoenae - които синхронизират поведението на вида и взаимодействията с външната среда - те решават да проучат дали ритмите са различни при гинандроморфния индивид.

  Учените проследяват пчелите за четири дни и откриват, че гинандроморфната пчела се събужда малко по-рано както от мъжките, така и от женските. Но периодите с най-висока активност приличат повече на поведението на женските. 

  Това би могло да показва, че мозъците на гинандроморфните пчели имат смесена полова сигнализация и не успяват да съвместят и двете. А може и конкретният екземпляр да проявява индивидуално поведение. При всички положения, това дава отправна точка в изучаването на други гинандроморфни пчели.

  "Трябва да отбележим, че нашият случай беше единичен пример", обясняват учените в изследването си. "Необходими са още проучвания, за да се разбере по-добре дали има разлика в циркадните ритми въз основата на пола при този вид и да се отличи каква е причината за различната активност на този гинандроморф".

  Източник: offnews.bg

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 06.06.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Предстоят ви може би повече ангажименти отколкото сте предвидили и въпреки почивния ден, някои от вас ще бъдат доста натоварени. Въпреки това дейностите, с които се захващате ви носят удовлетворение и стимулират доброто ви самочувствие. Това е особено валидно ако са непосредствено свързани с деловата сфера. Можете да разчитате на добри приходи.
  06 юни 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днешният ден няма да остави време за почивка на онези от вас, които се занимават със собствен бизнес. Действате бързо, когато това се изисква от вас, но през останалото време добре премисляте действията си и предпочитате да не избързвате. Очаквайте скорошни приходи от дейност, която сте успели да реализирате с помощта на близък човек.
  06 юни 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще се погрижите за всичко, което планирате днес да приключи в рамките на деня. Градивните ви усилия ще ви държат в добра форма и ще съумеете да се организирате с времето си. В личния си живот ще постигнете разбиране със себе си и ще се съобразите с развитието на дълго очакваните промени.
  06 юни 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Запазете за себе си намеренията, не ги правете достояние на всички. Очаровани сте от вниманието на човека до вас и това ви обнадеждава за връзката ви. Новини от близък човек, пребиваващ в чужбина. Притесненията ви ще отшумят и скоро ви очакват нови развития. Хранете се здравословно, възможни са неразположения.
  06 юни 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Организирайте се по-добре, ако искате да се справите с всичките си задачи. Пред вас ще се изправят предизвикателства, изкушенията на които ще ви проводят в друга посока на мислене. Ще се стремите да повишите благосъстоянието на семейството си и ще намирате преки пътища за постигането му.
  06 юни 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Днешният ден е особено подходящ за почивка и развлечение. Имате нужда от отдих и зареждане със свежи сили, затова не се колебайте да прекарате този ден по възможност на открито и в компанията на близки хора. Чувствате се добре в ролята на организатори, затова едва ли ще сбъркате ако се наемете с инициирането на подобно мероприятие.
  06 юни 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Овладейте емоциите и ще си спестите разочарования и неприятности. Споделете отговорностите и не предприемайте нищо ново. Не се натоварвайте с информация, която не ви засяга пряко, търсете тишината и спокойствието. Погрижете се за дома, направете пролетно почистване и мислите ви ще се успокоят.
  06 юни 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Не се разпилявайте в много посоки, за да не провалите изпълнението на важен ангажимент. Можете да направите и нещо повече за себе си, без да изпускате от контрол ситуацията. Ще получите възможност за допълнителни доходи, предвид нарасналите си нужди, но и защото имате енергия за това.
  06 юни 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  В личния ви живот ще настъпи объркване, породено от разминаването между очакваното и случващото се. Проявете разбиране и търпеливо изчакайте момента за решителни действия. Твърде често оставяте емоциите да ви водят, а от това следват различни проблеми. Дайте си малка почивка.
  06 юни 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Ще се радвате на хубав и ползотворен ден. Вътрешното ви чувство за равновесие и справедливост ще ви изведе на правилните позиции, дори да изненадата с поведението си някого. Силата ви е в разума и умението да постигате целите си, нещо с което не всеки може да се похвали. Възможно е ново приятелство.
  06 юни 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Покажете доброто си отношение към хората, с които общувате и ще направите деня по-хубав, освен, че има какво да научите за себе си. Настроението ви ще се подобри от присъствието на някой, който не спира да ви вълнува. Споделете любовта си и ще откриете, че чувствата ви са взаимни.
  06 юни 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Изчистете главата си от излишни и натоварващи ви мисли. Дистанцирайте дразнителите около себе си и ще се почувствате добре. Хубавото време, приятелите и развлеченията ще направят деня ви приятен. С нови сили ще се посветите на заниманията си и ще оставате доволни от себе си.
  06 юни 2020
  Последни новини