Нов претендент за убиец на коронавируса?

Усилената работа на научни екипи по света в търсенето на лекарства и ваксини срещу новия коронавирус продължават, а поредната обнадеждаваща новина идва от Австралия. Екип на Biomedicine Discovery Institute (BDI) и Peter Doherty Institute of Infection and Immunity (Doherty Institute), съвместна организация на University of Melbourne и Royal Melbourne Hospital, е тествал лекарство, което убива SARS-CoV-2 вируса в рамките на 48 часа. Още по-добрата новина е, че става дума за познат и одобрен по целия свят фармацевтичен продукт, антипаразитното лекарство Ivermectin. По принцип то се използва от началото на 80-те години на ХХ век за лечението на различни паразитни заболявания, особено такива в Субсахарска Африка.

Д-р Кайли Уагстаф от BDI обяснява пред Science Daily, че дори една доза Ivermectin унищожава напълно РНК на SARS-CoV-2 в клетките за две денонощия. Тя и екипът ѝ имат богат опит в работата с препарата, изследвайки действието му върху различни вируси в продължение на 10 г. Засега той е показал различна ефективност срещу други актуални опасни болестотворни агенти, като HIV, зика и денга. В екипа са и специалисти, които участваха в първото изолиране на вируса извън Китай в началото на годината. Д-р Уагстаф обаче предупреждава, че последният експеримент е проведен in vitro (т.е. в изкуствена среда, извън човешкия организъм).

Предимство в случая пред клиничните изпитания обаче е фактът, че лекарството е добре познато и одобрено от СЗО и медицинските администрации по света, така че не могат да се очакват неподозирани странични ефекти. Това е важно за съкращаването на процеса на въвеждането му в евентуална експлоатация.  

Ivermectin е поредният претендент за ефективно лечение срещу непознатата доскоро за човека болест. Нужно е обаче време и повече изследвания, преди медицинските специалисти по света да получат одобрение за ползването им.

Източник: hicomm.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини