Първанов: Докато има дори едно страдащо дете, не можем да сме доволни

"Тенденцията в социалната сфера, по-специално при децата в неравностойно положение, в последните години е позитивна и бележи забележим напредък. Но докато има дори едно страдащо дете, не можем да сме доволни", каза на открития днес форум в областната администрация в Хасково президентът Георги Първанов. Кръглата маса по проблемите на деинституциализацията бе под патронажа на държавния глава.

Дискусията бе открита от социалния министър Емилия Масларова. "През 2008 година е отчетена най-висока раждаемост през последните 15 години", започна експозето си тя. През изминалата година в хасковска област еднократни помощи при бременност са получили 661 жени, а изплатената сума е 99 133 лв. За същата година в региона са родени 2 371 деца, а изплатената на семействата сума е 832 000 лв.



Средномесечно в областта са изплащани по около 30 млн. лева за помощи за отглеждане на деца.

Емилия Масларова отчете и дейността на социалните служби за подкрепа на деца с увреждания в областта. През 2008 г. те са били 982. 790 деца с увреждания са били подпомогнати с общо 199 660 лв.

Проследявайки данните от 2001 до 2008 годинаможе датегорично да се каже, че че се утвърждава трайна тенденция към намаляване на на броя на децата в специализираните домове. В сравнение с 2001 година те са намалели с 5 333 деца, или с 42.3%.

Към момента в хасковска област функционират две специализирани институции за деца – дом "Проф. Асен Златаров" и дом "Надежда".
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини