Ефектът от диетите трае шест месеца

Положителният ефект от повечето диети отминава след половин година, съобщава "Бритиш медикъл джърнъл".

Медици заключили, че ефектът от повечето диети продължава не повече от 6 месеца, а след 12 месеца показателите може да се върнат към предишните си стойности. Учените анализирали резултатите от над 120 проучвания, обхванали 21 942-ма пациенти на средна възраст 49 години. Участниците следвали популярни диети, включително алтернативни.

Нови хранителни режими били сравнени с класическа диета, която е базирана върху консумация на храни с ниско съдържание на въглехидрати и мазнини и води до умерено намаляване на телесното тегло и артериалното налягане след 6 месеца. Било установено, че голяма част от диетите губят ефикасността си след 12 месеца. При това най-добри резултати, свързани с намаляване на кръвното налягане, отслабване с 4-5 кг, се постигат през 6-ия месец след началото на диетата.

Може да се каже, че повечето нови диети не са ефикасни в дългосрочен план, увериха учените. Що се отнася до ползата, различията между диетите са толкова малки, че загрижените за здравето си хора могат да изберат онази, която им допада най-много.

В края на март испанският кардиолог Хуан Пабло Канепа разкри съдържанието на здравословния хранителен режим. По мнението му, здравословната диета трябва да вкючва плодове, зеленчуци, риба, пълнозърнест хляб и зехтин. Той препоръчва да се откажем от тютюнопушенето и употребата на наркотици и да извършваме анаеробни физически упражнения 45 минути дневно. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини