200 хиляди бройки месечно висок клас предпазни очила и шлемове ще се произвеждат в "Арексим", Борисов впечатлен от завода в Смолян

    Премиерът Борисов и шефът на оперативния щаб ген. Мутафчииски кацнаха в хеликоптер в Смолян на 3 април, за да разгледат лично новото производство на предпазни средства.

    Преди две седмици е започнало производството на шлемове и очила в завода на „Арексим“ в Смолян по собствен индустриален дизайн разработен за два дни. Днес премиерът Борисов, заедно с шефа на Националния оперативен щаб посетиха базата на едно от най-големите предприятия за индустриална пластмаса и оборудване.

    „След като поръчките намаляха със 70% и разбрахме, че Министерство на икономиката търси производители на предпазни очила, решихме, че можем да го направим.“, каза собственикът на завода Кирил Асенов и допълни, че вече се произведени очила от най-висок клас, с които хората на първа линия в борбата със заразата ще бъдат защитени, а очите са една от най-уязвимите и незащитени части на тялото. 

    Шлемовете са от поликарбонат, като Асенов демонстрира върху себе си как се поставят и уточни, че вече са произведени първите 1000 бройки, които са приготвени за болниците в София. Масовото производство може да започне веднага след сертификацията на продуктите, а капацитетът е по 200 хиляди бройки месечно-очила и шлемове. Борисов призова продуктът на завода в Смолян да бъде сертифициран по-най бързата процедура, за да започне масово производство, като освен за вътрешния пазар, ще се прави и износ за чужбина.

    Премиерът и ген. Мутафчийски обиколиха мащабната производствена база, разгледаха машините в различните производства, а премиерът каза на работниците: "Дошъл съм тука само, за да ви кажа голямо благодаря!." Кирил Асенов показа новите идеи в производството и каза, че очаква евентуални препоръки от началника на щаба ген. Мутафчийски, който високо оцени предпазните очила. Обясни, че те не се запотяват- въпреки смяната на няколко атмосферни температури, удобни са за носене и ще заедно с шлема ще дават двойна защита. 

    Борисов изрази съжаление, че държавният глава Румен Радев е изразил мнение, че извънредното положение не е нужно, а положението е лошо. Той скастри журналистите, че не са задавали въпроси на Радев, докато той самият обикалял от сутринта, за да говори на живо и допълни, че според него това е цензура, а после се ядоса на медиите, че не спазвали достатъчна дастанция, както перпоръчвали от Щаба.

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини