Парламентарната комисия по бюджет и финанси одобри на първо четене промените в бюджета

Парламентарната комисия по бюджет и финанси одобри на първо четене промените в Закона за държавния бюджет на Република България за 2020 г. В подкрепа на актуализацията на бюджета, предложена от правителството, гласуваха 13 народни представители, 6-ма бяха "против" и 1 се въздържа.

"Стратегията за поддържане на достатъчно фискални буфери преди да се наложи да се занули фискалният резерв смятам за по-удачна", каза министърът на финансите Владислав Горанов в отговор на въпрос от БСП защо се предлага да се тегли нов заем при положение, че има фискален резерв. Той подчерта, че е добре в близките дни да се види колко хора ще се възползват от мерките. В тази криза безработицата ще нарасне, важно е да съхраним финансовия капацитет на социалната система, коментира Горанов. По отношение на допълнително подпомагане на общините, каквото поиска левицата, той не изключи през второто полугодие да се помисли в тази посока. Рано е за свръхреакция, смята министърът.

"Вие не пипате фискалния резерв от 5 млрд. лева, никаква част от него, а предлагате да отидем само на държавен дълг от 10 млрд. По каква причина? Каква е причината да не се пипа фискалният резерв?", попита Румен Гечев от левицата по време на дебатите в бюджетната комисия по актуализацията на бюджета. "Числата имат вид на числа, които са подхвърлени на основата на някаква да приемем експертна оценка, зад тези числа няма абсолютно никакви отчети - как сте сметнали колко ще намалее потреблението, как сте сметнали, че безработицата ще се увеличи само с 2 процента, как сте сметнали, че растежът ще бъде минус 3 процента", коментира той. Първата мярка, която предлагате, е това, което прави цяла Европа - да помага на бизнеса, и тук сме в синхрон. Само че ние предлагаме най-малкото съотношение в подкрепа на бизнеса - 60 на 40, посочи Гечев. По думите му тази мярка няма да сработи и управляващите ще поискат да я променят.

Йордан Цонев от ДПС коментира, че е непрофесионално да се говори за 10 млрд. лева нов дълг, защото се предлага да се увеличи досегашният таван от 2,2 на 10 млрд. лева, т.е. със 7,8 млрд. лева. Ние ще подкрепим така предложеното изменение на държавния бюджет. В условия на тази криза ние отказваме да бъдем несъпричастни с останалите институции, заяви депутатът от ДПС. Единственото нещо, по което можем да спорим с кабинета, но и то е под условие, е дали тези стъпки са достатъчни, посочи Цонев. Според него на този етап те са достатъчни, но периодично ще трябва да се добавят нови мерки.

С тази актуализация се дава сигнал за комфорт, подкрепи предложението на правителството председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова /ГЕРБ/. Ако тези параметри с времето се окажат прекалено консервативни, сме тук, за да ги променим, добави тя. По думите й, в този закон има възможност за сериозен ликвиден буфер, който ще даде на правителството възможност за гъвкавост, да може да реагира, ако е необходимо, за часове. Не приемам да съберем трохичките по джобовете си, да ги изхарчим днес, и, когато после имаме нужда от пари, да тръгнем да ги търсим неизвестно откъде и на каква цена, подчерта Стоянова.

Коалиционният партньор - "Обединени патриоти", застанаха зад предложената актуализация на бюджета. Наясно сме, че трябва да подкрепяме почти всички промени в бюджета, защото правителството има достъп до пълната информация за средствата, които влизат и излизат, посочи Александър Сабанов. Десетте милиарда, които МС иска днес да гласуваме - трябва да има буфер, на много хора ще дойде ред да се помага, дори след два месеца да свърши епидемията, икономиката ще се възстановява поне шест месеца след това, смята депутатът.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 04.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Възможно е днес да се разочаровате от развитието на събитията на работното място, но за щастие ще ви се отдаде възможност да постъпите по начин, който в крайна сметка да ви удовлетвори. Подновявате стара връзка което настина ви въодушевява. Бъдете внимателни обаче, за да не останат излъгани очакванията ви. Ще бъдете заинтригувани от нещо.
04 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С желание ще погледнете на предложение за повече развлечения днес, макар, че имате достатъчно свои ангажименти. При добра организация можете да имате всичко, което пожелаете. От вас зависи. Отношенията ви с някой, когото харесвате ще се задълбочат, бъдете търпеливи и по-малко своенравни.
04 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Физическият ви тонус е отличен и това ще ви позволи да предприемете действия в много посоки. Ще се ангажирате с много задачи, а това предполага повече отговорност и концентрация. Не пренебрегвайте непосредствените си задължения. Съсредоточете се и определете приоритетите си. Намерете време и за разтоварване. На някои от вас предстои дълго пътуване.
04 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Налага се да свършите доста неща днес. Някои от вас са си поставили доста амбициозни цели и нямате никакво време ако сте решили да успеете на време. Притежавате необходимите качества и ви е нужна малко повече концентрация, за да се справите. Все по-близо сте до сърцето на желания човек и просто трябва да проявите търпение и да не насилвате събитията.
04 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Няма съмнения, че с труда и упорството си създавате предпоставки за положителни развития в живота си. Сътрудничеството с влиятелен човек ще ускори придвижването на конкретна задача от сферата на професионалните интереси, образованието, бизнеса или в социален аспект. Всичко започнато днес обещава да свърши навреме и успешно.
04 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Днес сте изключително работоспособни и смятате, че с всичко което ви очаква можете да се справите сами. Наистина имате реални шансове за успех, но не пренебрегвайте мнението и помощта на околните. Със сигурност могат да са ви от полза. Случайно ще разберете нещо много важно за вас и това ще ви зарадва. Съхране-те част от енергията си и зарадвайте приятно семейството си.
04 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Духовната ви принадлежност към общочовешките ценности ви кара да търсите и да общувате с хора, близки по дух и култура. Ще дадете изява на претенциите си към някого, но това няма да го отдалечи от вас, напротив. Щастливи ще бъдете да откриете, че имате сродни интереси и се вълнувате от общи преживявания.
04 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Имате доста проблеми на работното място днес, но желанието ви за успех е по-силно от всичко, затова няма да е чудно че бързо успявате да се справите с тях. Мил жест от страна на близък приятел ще ви накара да се чувствате особено значими. Силните чувства, които изпитвате към определен човек могат да станат причина за нещо, което съвсем не очаквате.
04 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С работата си през последните дни сте създали условия за по-ускорено развитие на събитията. Няма да останете безучастни и днес, ще продължите активно да следвате логиката им, приобщавайки към идеите си и други съмишленици. За всички от знака е в сила прогнозата, че скоро ще получат това, към което се стремят.
04 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
С цената на повече труд и нерви ще свършите предвиденото за днес. Не бъркайте интуицията с желанията си, за да не объркате и посоката. Ако ви измъчват съмнения, потърсете подходящия човек, с когото можете да споделите вълненията си. Освен, че ще получите добър съвет, ще ви стане и по-леко на душата. Финансова подкрепа.
04 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Радвате се на добро настроение днес, което до голяма степен е обусловено от положителното развитие на делата ви в личен план. Успявате да стабилизирате отношенията си с човек на когото особено държите и това повдига духа ви. За предпочитане е да не предприемате нищо грандиозно днес, тъй като едва ли ще бъдат изпълнени всичките ви очаквания.
04 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Намирате много сподвижници днес, така че няма да сте сами в начинанията си. Откривате нещо полезно, което ще ползвате и за в бъдеще. Ваш близък е на път да постъпи по неразумен начин в личен план, опитайте се да му въздействате. Бъдете по-внимателни в сърдечните си взаимоотношения.
04 юни 2020
Последни новини