Шафранът – по-добър от антидепресантите?

Екстракт от популярния шафран има по-малко странични ефекти от класически фармацевтични антидепресанти. Оказва се, че екзотичната подправка помага при случаи на лека до умерена депресия.

Понякога дори е точно толкова ефективна, колкото и традиционните лекарства, твърдят от екипа, провел изследването. Заключенията са дошли след внимателното анализиране на данните от шест различни проучвания, които са проследили 230 клинични пациенти с депресия.

Използването на шафран е било сравнено с популярните прозак и тофранил (известни също и с наименованието си флуоксетин и имипрамин). Всички изследвания са показали тестове на случаен принцип от най-високо ниво, въпреки, че обсегът им е бил тесен.

Д-р Адриан Лопрещи, водещият автор на изследването, твърди, че “към настоящия момент данните сочат, че шафранът е толкова ефективен в облекчаването на депресията, колкото и лекарствените продукти, тествани при изследването.”

Традиционните антидепресанти имат някои често срещани странични ефекти, като сънливост, запек и сексуални дисфункции. Но шафранът не е показал нито един от тях, с изключение на леко стомашни проблеми в изолирани случаи.

За момента екипът коментира, че не знае как точно действа шафранът на организма, за да го облекчи в случаи на депресия, но се предполага, че поне отчасти ефектът му се дължи на антиоксидиращото му действие.

Източник: obekti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини