Европейски авиокомпании отказват да връщат пари за отменени полети

Европейските авиолинии, чакащи на опашка за получаване на държавни помощи, които да им помогнат да преживеят кризата с коронавируса, са насочили вниманието си към друг източник на безлихвени заеми – клиентите си, пише Ройтерс.

Лишените от приходи превозвачи, които бяха принудени да приземят голяма част от самолетите си,  искат отмяна на правилата на ЕС за връщане на парите на клиентите при отмяна на полети и предлагат вместо това да издават ваучери на засегнатите клиенти.

Ако се наложи да връщат пари, това ще източи допълнително касите на авиокомпаниите, които и без това се нуждаят от държавна помощ, за да преживеят кризата, отбеляза Ройтерс.

Потребителски организации казват, че някои големи компании вече пренебрегват правилата и ги разкритикуваха, че принуждават потребителите да им заемат пари.

 „Залети сме от оплаквания на пътници, които не могат да си върнат парите от авиокомпаниите“, заяви Рори Боланд от британската потребителска организация Which?

Европейската комисия отхвърли призивите на сектора за облекчаване на правилата за обезщетение при отмяна на полети, но авиокомпаниите твърдят, че просто не са в състояние да ги изпълнят.

„Изправени пред катастрофа с приходите, много авиокомпании могат да предложат само ваучери, но не и незабавно връщане на пари в брой за отменените полети“, коментират от лобистката група Airlines for Europe (A4E)

Връщането на пари за отменени полети при продължително спиране на пътуванията може да намали приходите на Lufthansa за второто тримесечие с 3,5 млрд. евро, прогнозират от Citigroup. Тези загуби ще бъдат в размер на 3 млрд. евро за IAG (собтвеник на British Airways и Iberia) и на Air France-KLM, 770 млн. евро за Easyjet и 760 млн. евро за Ryanair.

Източник: manager.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ев
    Европейски ценности
    0 -1
    12:41, 28 мар 2020
    Колко години още трябва да минат за да разберат българите че това е сборище на змии и жаби
    • Go
      gost
      1 0
      21:19, 28 мар 2020
      И къде е по-добре, бе, другарю?
  • 2
    11
    11111
    0 0
    09:55, 29 мар 2020
    Що не идеш в Русия тогава,комуне такова? Видяхме и ви много добре и вас какво преставлявате? Където в минал комунизъм след него само мизерия остава!
Последни новини