Първият брифинг на Медицинския експертен съвет (видео)

Първият брифинг на Медицинския експертен съвет в Министерски съвет се състоя днес.

Пулмологът Коста Костов, който бе натоварен от премиера Бойко Борисов да състави новия орган, представи членовете му. Освен него в МЕС влизат:
- Проф. Радка Аргирова – вирусолог от Токуда
- Проф. Галина Кирова – специалист по образна диагностика от Токуда
- Проф. Северина Поповска – патолог от МУ Плевен
- адвокат Мария Петрова – специалист по медицинско право
- д-р Цветеслава Гълъбова – психиатър
- доц. Атанас Мангъров – началник детска клиника в инфекциозна болница София
- доц. Васил Велчев – кардиолог, УМБАЛ Св. Анна
- доц. Любомир Киров – джипи, преподавател в медицинския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“
- проф. Георги Момеков – фармаколог, МУ София
- д-р Валентин Павлов – зам.-шеф на зъболекарския съюз
- Проф. Николай Младенов, анестезиолог Токуда
- доц. Росен Калпачки – невролог, Св. Анна
- д-р Александър Симидчиев – пулмолог, МВР болница
- Константин Вълков, програмен директор Дарик радио

Доц. Мангъров обясни колко важни са имунохроматографските тестове, които показват кой е изкарал вируса. Те са важни, за да се види какъв е имунният статус на нацията за коронавируса. Това у нас не се прави, изтъкна доцент Мангъров. У нас тестовете, които се правят са за вече установена инфекция. Амбицията му е да промени мнението на кризисния щаб и да започне диагностика с така наречените бързи тестове. Те са добър източник на информация за сероепидемилогичната обстановка в страната.

На въпрос обаче дали ще препоръчат освен да се правят повече и масово бързи тестове и откъде биха се намерили пари за това, от новия Медицински съвет не отговориха. Обяснението, което беше дадено, е, че съветът ще препоръча на министър-председателя, а решенията не зависят от тях.

Едва ли има спад на заболеваемостта, каза доцент Мангъров.

Няма и установено лечение на коронавирус, стана ясно от съвета по повод информацията, че заразата се лекува с хлорохин и хидроксихлорохин. Тези медикаменти имат много странични ефекти. Не сме тук за противоречим, а да даваме нашето професионално мнение, поясни доцент Мангъров.

Мерките, които се предприемат от държавата за адекватни, коментира още той. Ние само ще съветваме, ще предлагаме, подчерта Коста Костов.

Сега е мъжко време, но не е време за лични битки, така Костов не отговори на въпроса за личните си конфликти с шефа на щаба генерал Венцислав Мутафчийски.

Психиатърът доктор Цветеслава Гълъбова заяви, че се увеличават тревожните разстройства, паническите кризи. Ще бъде изготвена препоръка как хората да се справят със стреса, както и ще се набележат мерки за лекарите на предна линия, за да не се стигне до синдрома на професионалното прегаряне.

На брифинга присъства заместник-министърът на здравеопазването доктор Бойко Пенков. По думите му, има достатъчно много инфекциозни легла и клиники в София и страната.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 29.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Постарайте се да наваксате пропуските в работата си и ще получите увереност за бъдещето си. Интимните връзки ще се задълбочават и скоро ще получите интересно предложение. Интересът към вас нараства и гледайте да не го проиграете хазартно. Други ще имат прозрения, които ще ги подтикнат да потърсят човека, с когото са се разделили.
29 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Зле понасяте ограниченията във всичките им проявления. Широко скроената ви природа се бунтува и това ви създава проблеми. Заявете претенциите си аргументирано и чак тогава ги отстоявайте. Но бъдете умерени и способни да правите компромиси. Намерете сили да се преборите със собствената си тревога, не я превръщайте в публично достояние.
29 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Много от вас ще продължат да се занимават със служебни въпроси, работата изисква да не я отлагате. Наред с това ще помислите за организацията и дисциплинираността на сътрудниците си/ако имате такива/. Не пренебрегвайте здравето си, има какво да направите, за да се поддържате в добра форма.
29 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Обърнете внимание на служебен въпрос, който крие зад себе си нечие двусмислено поведение. Предизвикайте откровен разговор и изяснете позициите си. Вие сигурно имате свои планове за вечерта, но е твърде възможно да ги промените, предвид новите обстоятелства. Не се натъжавайте, може би е за добро.
29 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Промени и осъществяване на желания, такива са перспективите пред част от вас. Има кой да се погрижи за душевният ви уют, а и не само за него. С нов тласък на енергия и вяра ще се устремите към нови предизвикателства. Това ще ви направи по-щедри към консервативно настроените около вас.
29 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви спокоен и приятен ден, изпълнен с добро настроение и ведри хора. В подобна атмосфера едва ли ще ви е трудно да си отпочинете и да се заредите с нови сили. Направете нещо лично за себе си, това ще ви подейства доста освежително.
29 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Подготовката за предстоящо събитие ви създава повече стрес, но сте на път да приключите с него. Неизвестните ще отпаднат и ще направят деня ви по-спокоен. Имате шанс да получите и повече от нещата, които искате, стига да сте направили необходимото за това. Не прибързвайте с изводите, за да не въздействате негативно на резултатите.
29 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не си създавайте излишни проблеми, поддавайки се на емоциите и желанието си да напътствате всеки за всичко. Повишената ви чувствителност се отразява на работата, взаимоотношенията и живота ви. Гледайте по-ведро на случващото се, осигурете си спокойствие и занимания, които ви носят удоволствие.
29 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Обнадеждаващи новини по делови въпроси ще зарадват мнозина от вас. Още по-приятни ще са те имайки предвид източника им. Ще имате възможност и да разрешите недоразумение с любимия човек. Хармонията в личният ви живот ще бъде възстановена.
29 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Решавайки последователно въпросите от ежедневието, ще спестите главоболия и противоречия с партньори и близки хора. Станете по-търпеливи в общуването си и по-малко да се стремете към показност в опита, информираността и значимостта си. В служебните си дела ще постигнете съгласие по спорен въпрос, отново, ако намерите верния тон.
29 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Нечии постъпки ще ви подтикнат към действия, осигуряващи защита на интересите ви. С професионални задачи ще запълните по-голямата част от деня си. При добра организация времето ви ще стигне за всичко. Приемете една протегната към вас ръка, каквото и да означава това.
29 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Настроение ще ви носят както резултатите от делови преговори, така и добрите взаимоотношения с партньорите ви. Мислете за себе си, по-малко се преуморявайте и не прибързвайте в действията си. Онези, които търсят внимание ще се насладят на взаимност с човека до тях. Нуждаехте се от това
29 май 2020
Последни новини