Нова заповед на здравния министър, нови строги ограничения за превенция срещу коронавируса

Със заповед на министъра на здравеопазването от полунощ днес се затварят София и областните градове.
Това стана ясно на брифинг на „Дондуков“ 1. Въвеждат се КПП-та на изходите и входовете на градовете.
До два дена всички, които живеят извън областните градове, или имат сериозни основания да излезнат, да се снабдят с бележки от работодателя, лекар или да представят лична карта, заяви вътрешният министър Младен Маринов.

Преустановява се посещението на паркове, градски градини, спортни и детски площадки и съоръжения на открити и закрити места. Собствениците на домашни любимци ще могат да извеждат своите животни, но е забранено струпването на едно место.

Органите на МВР ще организират контролно-пропусквателни пунктове на входно-изходните пътища на областните центрове и ще проверяват целта на пътуването на гражданите. Ще се пропускат лица в случай на неотложно пътуване, обусловено от доказана потребност от трудово естество, здравословни причини, завръщане в собствения настоящ или постоянен адрес или дом. Това ще се удостоверява с бележка от работодателя, медицински или документ за самоличност.

Забранява се на лицата до 60-годишна възраст хранителни магазини и аптеки всеки ден от 8:30 до 10:30 ч.

Ако резултатът от мерките е негативен, те ще бъдат затегнати още повече.
Така лицата, които напускат своите домове, ще трябва да декларират за своята собствена отговорност. Излизайки, те трябва да имат декларация.

Здравният министър Кирил Ананиев заяви, че идеята на тези ограничения е не да пречим на бизнеса. Няма да бъдат спирани и ограничавани камионите, които пренасят хранителни стоки, лекарства, пощи.

„Не искаме да пречим на бизнеса, още повече на тези които доставят стоки и услуги от първа необходимост“, заяви Ананиев.

Фирмите обаче трябва да осигурят възможно най-скоро служебни бележки.

Вътрешният министър Младен Маринов заяви, че отношение на организацията извън областните градове мярката влиза в сила тази вечер в 00 часа. Препоръката е в рамките на два дни всички, които работят на места извън областните градове да получат своите бележки-уверение от работодателя, че работят на това място, за да може контролните органи да ги пропускат през пунктове.

Призивът е към всички граждани е да спазват стриктно разпоредбите и да продължават да спазват дисциплината, което ще направи по-лесна работата на МВР, когато трябва да се издирват карантинирани и контактни лица по отношение на коронавируса.

Ако мерките не дадат резултат, ще се дадат допълнителни указания.

„Нека да дадем възможност на възрастните, когато излизат да е с минимален риск за тях, бързо да напазаруват и да се приберат в къщи, защото те са най-засегнатата група“, каза вътрешният министър.

Мерките засега са в рамките на извънредното положение, заяви ген. Мутафчийски.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини