При епидемията с коронавирус ще се видят всички недостатъци на здравеопазването

Доц. д-р Атанас Мангъров, директор на детското отделение в Инфекциозната болница в София, коментира по БНТ ситуацията с откритите четирима заразени с коноравируса в България:

Тези неща не са от вчера. Те са сигурно от седмица. И това, което се говори за това кой е началният случай, няма никакво значение, защото той най-вероятно не е един, а са няколко. Ние имаме много тесни връзки с Италия, не толкова тесни с Китай, но всеки ден от Италия се връщат хора.

Това не е особено опасна инфекция - 80% от случаите на коронавирусна инфекция са леки, безсимптомни.

Това е нещо, с което човек може да ходи на работа, но може да заразява не по-малко, отколкото някой, който бере душа в болница.

Всичките тези карантинирани на хора, за които е доказано или са съмнителни - хубаво, но в голямата част на тези хора им няма нищо. Това, върху което трябва да се съсредоточим, е какво ще правим с хората, които някой ден ще тръгнат да умират, които ще се нуждаят от дихателна реанимация и интензивни грижи.

Ако болниците са задръстени с хора, които са там просто, за да бъдат карантинирани, къде ще ги настаняват истинските болни?

Защото всяка болница много обича да приема здрави болни.

Никога не бих влязъл някъде под карантина, защото ако там има други, които са заразени, ще заразят и здравите. Съмнителните пациенти трябва да спазват карантина в домовете си.

Системата за диагностициране с референтните тестове е много тромава. Съществуват скринингови тестове, които са имунохроматографски и са като тестовете за бременност. Стават за 10 минути и са много евтини. С тях може да се установи дали някой има коронавирус и, ако има съмнение, тогава да се изпращат. Има ги и у нас и не разбирам защо не се ползват.

При тази епидемия с коронавирус ще се проявят всички недостатъци на нашето здравеопазване.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини