Най-високата клада на Сирни Заговезни подготвят в село Добрич

Най-високата клада на Сирни Заговезни в цялата страна подготвят в село Добрич утре вечер.

Със запалването на огромна 18-метрова клада по повод традиционния празник Сирни Заговезни на 1-ви март от 18:00ч. в село Добрич ще отбележат обичая в Деня за прошката.
 
Своеобразният рекорд с най-високо изградената клада е подготвен от кмета на селото Марин Маринов и НЧ „Пробуда“ и се издига в двора на бившето местно училище.
 
Близо 30 кубика дърва и шума са използвани за направата на огромното огнище. Поверието на празника гласи, че колкото по-високо стигне светлината на огъня, толкова по-плодородна ще бъде годината за населеното място, споделя кметът на селото Марин Маринов.
 
В празничната програма ще вземат участие множество танцьори, изпълнители, танцови състави и самодейци от читалищата. 

В Добрич почитат Сирни Заговезни за 8-ма поредна година. С всяка изминала височината на дървената клада расте. През 2014-та тя бе 5 метра, 2016 -  7 метра, а миналата година - 13 метра.

eTV - 13- метрова клада запалиха днес в село Добрич....

13- метрова клада запалиха днес в село Добрич. Големият огън бе част от програмата, с която се отбеляза Сирни Заговезни. В тържеството се включиха...

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    До
    Добрич
    2 0
    11:30, 1 мар 2020
    Кмета на Добрич и кмета на града постоянно си мерят по нещо. Единият с помоща на една пожарна си измери елхата, а другия мери кладата забита в центъра на селото на най-ниското място. Съгласно обичая, кладата се прави на най-високото място,извън селото, да се види от далеч и се надпреварва с околните села.Кой огън ще се поддържа най- много време и кой е по висок, от колко съседни огъня се е видял.Правят се дървени ракети и като се удрят тоягите се изстрелват към небето.Надскача се огъня. Сега дойде друга мода.Ползва се пожарната, изменят се някои неща.Както дойде.Едни гърди напред да покаже. Кой е по-по-най.
  • 2
    С.
    С.Д
    2 0
    13:23, 1 мар 2020
    Както се казва, луд умора нема !
Последни новини