Турция пуска бежанците към Европа след гибелта на 22 войници в Сирия

Турция е решила повече да не пречи на сирийските бежанци в опитите им да достигнат Европа по суша и море. На турската полиция, брегова охрана и гранични части е наредено да не реагират.

Това съобщават "Ройтерс" и турски медии, позовавайки се на официални източници. Засега няма официално изявление по въпроса, но всички твърдят, че отварянето на границите ще трае 72 часа.

Причината е, че след въздушен удар от авиацията на Башар ал Асад срещу турска база в северозападна Сирия са загинали поне 22 войници. Първоначалните данни бяха за 35 жертви, но по-късно губернаторът на провинция Хатай посочи, че още над 20 войници се добавят към убитите по-рано днес други 9 техни колеги. От 7 февруари насам жертвите в турската армия надхвърлиха 40.

Държавната телевизия твърди, че всички ранени от бомбардировката са доставени в болници в Турция. По-рано в четвъртък се твърдеше, че под развалините на базата вероятно има десетки затрупани.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган разговаря с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и свика извънредно заседание на съвета за национална сигурност. Аманда Слоут от "Брукингс инститюшън" напомни, че всичко случващо се е на сирийска територия и дори Русия да атакува турската армия там, Анкара може само да поиска консултации в НАТО съгласно член 4 от Вашингтонския договор, както постъпи след свалянето на руски самолет през 2015 г. Член 5 за колективната отбрана на страните членки може да бъде задействан, само ако атаката е срещу сили, обекти, кораби или самолети на територията на Турция, допълва тя.

Решението за отваряне на границите към Европа било взето заради невъзможността да бъдат спрени около 1 милион сирийци на границата с Турция, бягащи от бомбардировките на сирийската и руската авиация в провинция Идлиб.

"Турската армия е понесла масови жертви във въздушен удар в Северозападна Сирия - атака, която може драматично да промени хода на сирийската война", коментира в "Туитър" доскорошният френски посланик в София Ерик Льобедел.

Рязката ескалация на напрежението идва след като Турция и Русия не успяват да се договорят за новата ситуация в Идлиб. Преговори имаше в Анкара е в четвъртък, но и те приключиха без постигане на споразумение за прекратяване на огъня.

На практика за случилото се носи отговорност и Русия, тъй като нейната авиация контролира небето над Сирия и действията на пилотите на Асад.

През последните дни Москва все по-остро критикуваше Анкара, а в четвъртък държавната телевизия съобщи, че турски военни специалисти използвали преносими зенитни ракети в опити да свалят руски или сирийски самолети над Идлиб.

След полунощ българско време турската артилерия започна да унищожава сирийски военни обекти. Армията е поставена в повишена бойна готовност. Но това се възприема най-вече като сигнал към Русия, че Турция няма да отстъпи и трябва да се намери компромис поне за защита на цивилното население, за да спре да бяга към турската граница. Напрежението все още е рамкте на възможностите да се управлява, дори ако се сбъднат прогнозите от последните часове, че парламентът в Анкара може в петък да обяви война на Сирия.

Сред първите коментари се появи тезата, че Ердоган иска със заплахата за отвори границите да притисне ЕС най-после да заеме по-решителна позиция за случващото се в Идлиб. Но реалността е, че нито ООН, нито ЕС разполагат с нужните за такава критична ситуация сили. Единственият фактор остават САЩ.

В четвъртък сенаторът Линдзи Греъм призова за създаване на зона, забранена за полети над Идлиб. Той каза, че президентът Доналд Тръмп трябва да направи нещо, за да спре избиването на цивилно население и бомбадирането на болници от силите на Асад, подкрепяни от Русия и Иран.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    2
    2
    2 -2
    20:02, 28 фев 2020
    ***** ** русия
    • Кр
      Крал и Марко
      1 -2
      09:57, 1 мар 2020
      Турция ще падне!
  • 2
    55
    55
    2 -1
    15:00, 1 мар 2020
    ти нещо бъркаш ТУРЦИЯ с (булгаристан) Следи новините и ще видиш русия как ще се одупи на NATO
Последни новини