Властите в Смолян за новата зараза: Няма място за паника, не се налага отмяна на масови мероприятия, въвеждаме контрол на ГКПП-Златоград

„В готовност сме да реагираме на всяка ситуация, държавните институции работят в синхрон с общините, в добра връзка сме със заинтересованите страни в здравеопазването. Няма основание за притеснение, няма в страната и областта регистриран случай. Днес изяснихме ролята на общинските администрации в процеса на работа, ситуацията е спокойна. Има белези на паника, а не виждаме основание за това. Посланията са за спазване на строга лична хигиена, избягване на публични събития-без крайности, укрепване на имунната система - това са мерки, които се вземат и при грипна епидемия, не виждам основания за презапасяване с храни и лекарства. Това, че няма маски е част от психозата.“ Така областният управител на Смолян Недялко Славов обобщи ситуацията след първото заседание на областния щаб срещу разпространение на зараза от коронавирус. 

„Ситуацията е спокойна, до момента /б.а. 27 февруари/ в РЗИ не са получавани официални данни за завърнали се от Китай или Италия.“, обяви шефът на РЗИ д-р Мими Кубатева. 

„Лечебните заведения са запасени с лични предпазни средства за поне около 40 дни, има недостиг при лекарите, но ще се опитаме да решим и този въпрос.“, каза Славов и допълни, че ситуацията не налага крайни предпазни мерки като отменяне на масови мероприятия, празници и други обществени прояви като кукерските игри в Широка лъка например.", каза още Славов.

На заседанието, в което участваха кметове на общини, представители на здравни институции и лечебни заведения, контролни органи, бяха  взети решения за бъдеща работа, като най-изострено ще бъде вниманието към ГКПП Златоград-Термес.

Органите са взели решение за въвеждане на контрол на ГКПП-Златоград, от където влизат туристи и граждани. Въвежда се граничен контрол, като влизащите ще попълват анкетна карта от къде идват, през кои страни са минали, кой е личният им лекар, а цялата информацията ще бъде подавана в РЗИ-Смолян и на база на информацията в тях ще се идентифицира риска. Експертите обясниха, че на граничния пункт Златоград-Гърция няма да се мери температура, тъй като тя не е показател за коронавирус, а инструкциите са за внимателно действие. Ще се изпрати писмо до родопските хотелиери какво поведение да имат към пристигащите туристи-да насочват всички със симптоми на вирусна инфекция към лекар.

В Гърция са отменени всички масови събития-което навежда на прогнозата, че пътникопотокът през Златоград ще намалее и ще облекчи работата, но оставаме внимателни.

Част от въведените превантивни мерки днес са и инструкциите за повишено внимание във всички институции, общопрактикуващи лекари и здравни заведения да спазват алгоритмите. „Гражданите да запазят спокойствие-да не пътуват в страни с установен вирус, да спазват лична и битова хигиена, да подкрепят имунната си система, а при първи симптоми да се свържат най-напред с личния си лекар.“, обобщи съветите към населението д-р Кубатева. 

Тя обаче даде пример с неадекватна реакция на личен лекар, която показва, че има неразбиране и липса на критерии за работа. „Вчера от ЦСНМП е подаден сигнал за жена, завърнала се от Италия преди 12 дни с повишена температура, транспортирана е в инфекциозно отделение, а днес няма инфекциозни симптоми. Жената е клинично здрава, приемането й в отделението е било пресилено, но този случай е показателен къде може да се сгреши. Ще се обърне внимание на личните лекари за по-добра преценка и спазване на алгоритъма, който им е предоставен как да се реагира.“, коментира д-р Кубатева.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини