Windows 7 излиза без браузър в Европа

Microsoft няма да рискува евентуални глоби

Инсталационният пакет на Windows 7, който ще се разпространява в Европа от октомври, няма да съдържа вграден браузър Internet Explorer, съобщиха различни източници, позовайки се на изявление от Microsoft.
С това си решение, компанията ще се предпази от евентуални санкции, в случай, че други разработчици на браузъри заведат искове срещу нея.
Миналата година Opera Software, разработчик на едноименния браузър, се оплака на Европейската комисия, че Microsoft използва непазарни подходи при разпространение на своя Internet Explorer заедно с операционната система Windows.
По-късно към Opera се присъедини и Mozilla, разработчик на втория по популярност браузър Firefox.
Microsoft, от своя страна, не смята да задържа пускането на Windows 7 в Европа, в изчакване казусът да бъде решен. Компанията ще стартира продажбите на новата ОС в обявения срок – 22 октомври, но ще отдели Internet Explorer от инсталационния пакет.
Производителите на компютри ще имат възможност да инсталират на новите конфигурации IE, друг браузър или няколко браузъра, съобщи Pocket-lint.com. Тези, които предпочетат IE, ще получат Internet Explorer 8 Pack, за да инсталират браузъра към операционната система и да дадат завършено решение на потребителя.
В случай, че производителят не инсталира браузър, то потребителите ще трябва сами да се справят със задачата. Microsoft е предвидила CD-та и FTP достъп за подобни ситуации, тъй като потребителите няма да имат директен достъп до сайта на IE или друг продукт през своята "безбраузърна" операционна система.
Източник: technews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини