Учени опекоха торта, бисквити и вафли с масло от насекоми

Изображение 1 от 6

  Учени експериментират с масло от ларви, като заместител на кравето масло във вафли, торти и бисквити, твърдейки, че тяхната мазнина е по-устойчива и екологична алтернатива на млечната.

  Изследователите накиснали ларви на мухата Черен войник в купа вода, поставили ги в блендер до получаване на гладка каша и след това използвали центрофуга да отделят маслото.

  За да изпробват мазнината, учените приготвили три еднакви торти, бисквити и вафли – едната група с обикновено масло, втората с 25% масло от ларви, а третата с 50% краве масло и 50% масло от ларви.

  След това изделията били сервирани на 344 доброволци, които трябвало да посочат дали усещат разлика във вкуса.

  Участниците не забелязали разлика във вкуса на тортата, съдържаща четвърт мазнина от ларви и във вафлите с 50% масло от ларви.

  Единствената визуална разлика при тортите била в по-наситено кафявия цвят.

  И макар представата за този цвят да не влияе върху оценката за вкуса, е по-малко вероятно хората да си купят торта с по-тъмно кафяв цвят.

  В същото време текстурата и вида на вафлите останал непроменен, независимо каква мазнина била използвана за приготвянето им.

  Учените твърдят, че екологичният отпечатък на насекомите е значително по-малък.

  Насекоми биха могли да се отглеждат в огромни количества в Европа, което ще намали екологичния отпечатък и на транспорта - в крайна сметка палмовото масло често се внася от страни извън Европа.

  Екипът забелязал, че тази алтернатива на маслото е много по-здравословна, тъй като традиционните храни са богати на калории и наситени мазнини.

  Ядивните насекоми отдавна биват сочени за супер храна - пълни с протеини, полезни вещества, калий, магнезий и три пъти повече мастни киселини от сьомгата.

  Маслото от ларви е по-различно от конвенционалното. То съдържа лауринова киселина, която се смята за полезна, защото е по-лесно смилаема от кравето масло.

  Освен това лауриновата киселина притежава антибактериални, противомикробни и противогъбични свойства.

  Макар употребата на насекоми като храна да не е нова идея, тези продукти все още не са навлезли масово, заради цената.

  В момента цената е твърде висока, защото производството е дребномащабно.

  На бургерите с насекоми все още им предстои да докажат успешността си.

  Печивата с масло от ларви е по-вероятно да бъдат приети, защото в тях насекомите са просто заместител на кравето или палмово масло.

  Източник: dailymail.co.uk

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 04.06.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Възможно е днес да се разочаровате от развитието на събитията на работното място, но за щастие ще ви се отдаде възможност да постъпите по начин, който в крайна сметка да ви удовлетвори. Подновявате стара връзка което настина ви въодушевява. Бъдете внимателни обаче, за да не останат излъгани очакванията ви. Ще бъдете заинтригувани от нещо.
  04 юни 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  С желание ще погледнете на предложение за повече развлечения днес, макар, че имате достатъчно свои ангажименти. При добра организация можете да имате всичко, което пожелаете. От вас зависи. Отношенията ви с някой, когото харесвате ще се задълбочат, бъдете търпеливи и по-малко своенравни.
  04 юни 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Физическият ви тонус е отличен и това ще ви позволи да предприемете действия в много посоки. Ще се ангажирате с много задачи, а това предполага повече отговорност и концентрация. Не пренебрегвайте непосредствените си задължения. Съсредоточете се и определете приоритетите си. Намерете време и за разтоварване. На някои от вас предстои дълго пътуване.
  04 юни 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Налага се да свършите доста неща днес. Някои от вас са си поставили доста амбициозни цели и нямате никакво време ако сте решили да успеете на време. Притежавате необходимите качества и ви е нужна малко повече концентрация, за да се справите. Все по-близо сте до сърцето на желания човек и просто трябва да проявите търпение и да не насилвате събитията.
  04 юни 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Няма съмнения, че с труда и упорството си създавате предпоставки за положителни развития в живота си. Сътрудничеството с влиятелен човек ще ускори придвижването на конкретна задача от сферата на професионалните интереси, образованието, бизнеса или в социален аспект. Всичко започнато днес обещава да свърши навреме и успешно.
  04 юни 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Днес сте изключително работоспособни и смятате, че с всичко което ви очаква можете да се справите сами. Наистина имате реални шансове за успех, но не пренебрегвайте мнението и помощта на околните. Със сигурност могат да са ви от полза. Случайно ще разберете нещо много важно за вас и това ще ви зарадва. Съхране-те част от енергията си и зарадвайте приятно семейството си.
  04 юни 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Духовната ви принадлежност към общочовешките ценности ви кара да търсите и да общувате с хора, близки по дух и култура. Ще дадете изява на претенциите си към някого, но това няма да го отдалечи от вас, напротив. Щастливи ще бъдете да откриете, че имате сродни интереси и се вълнувате от общи преживявания.
  04 юни 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Имате доста проблеми на работното място днес, но желанието ви за успех е по-силно от всичко, затова няма да е чудно че бързо успявате да се справите с тях. Мил жест от страна на близък приятел ще ви накара да се чувствате особено значими. Силните чувства, които изпитвате към определен човек могат да станат причина за нещо, което съвсем не очаквате.
  04 юни 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  С работата си през последните дни сте създали условия за по-ускорено развитие на събитията. Няма да останете безучастни и днес, ще продължите активно да следвате логиката им, приобщавайки към идеите си и други съмишленици. За всички от знака е в сила прогнозата, че скоро ще получат това, към което се стремят.
  04 юни 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  С цената на повече труд и нерви ще свършите предвиденото за днес. Не бъркайте интуицията с желанията си, за да не объркате и посоката. Ако ви измъчват съмнения, потърсете подходящия човек, с когото можете да споделите вълненията си. Освен, че ще получите добър съвет, ще ви стане и по-леко на душата. Финансова подкрепа.
  04 юни 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Радвате се на добро настроение днес, което до голяма степен е обусловено от положителното развитие на делата ви в личен план. Успявате да стабилизирате отношенията си с човек на когото особено държите и това повдига духа ви. За предпочитане е да не предприемате нищо грандиозно днес, тъй като едва ли ще бъдат изпълнени всичките ви очаквания.
  04 юни 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Намирате много сподвижници днес, така че няма да сте сами в начинанията си. Откривате нещо полезно, което ще ползвате и за в бъдеще. Ваш близък е на път да постъпи по неразумен начин в личен план, опитайте се да му въздействате. Бъдете по-внимателни в сърдечните си взаимоотношения.
  04 юни 2020
  Последни новини