Огромна опашка край Хасково за сертифициране на автомобилните газови уредби

    Огромна върволица от коли се подреди днес край сервиза за сертифициране на газови уредби за автомобили край Хасково. 
    Натрупването се получи заради масовите проверки, започнали от миналата седмица и глобите, които контролните органи налагат при засечени нарушения. Те са във връзка с действащата от септември 2014 г.  наредба Н32, според която допълнително монтираните газови уредби трябва да бъдат узаконени и вписани в талона на автомобила. 

    Самото сертифициране струва 50 лв. В сервиза споделиха, че често от колите са с вече негодни бутилки, които също трябва да бъдат сменени, а това отново е разход за шофьора.

    Иначе стандартната проверка трае около 20 минути. Но проблемът с натрупването е, че в хасковска област има само два сервиза, оторизирани да извършват проверките-този в Хасково и още един в Свиленград. На ден само в Хасково се монтират около 10-20 газови уредби, пресмятат шофьорите. Тези два сервиза за цялата област са недостатъчни, коментират от опашката.

    Първият на колоната край сервиза между Хасково и с. Узунджово, прекарал колата си още рано сутринта, е бил водач от Тополовград. Дошъл да чака снощи в 11 часа, разказва Владимир Петров, чиято кола също е сред подредените.  Тополовградчанинът обяснил, че вече е „изгорял“ със 150 лв. в Стара Загора при проверките, спрели от движение и колата му. 

    Владимир Петров пък чака от 6 часа тази сутрин. Надява се днес да успее да сертифицира уредбата на автомобила си. Идвал и миналата седмица, но в сервиза не разполагали с необходимите протоколи.

    За днес направили стройна организация, но за целия ден ще могат да минат около 25 коли, защото в същия сервиз се извършават и технически прегледи.

    „ Разбираме, че някои от колегите, които идват тук само за технически преглед, вероятно са редовни клиенти на този сервиз или ползват някакви отстъпки, но в този момент апелираме към тях да закарат някъде другаде колите си, за да не изяждат от нашето време за проверка на газовите уредби,“, призова  Владимир Петров.

    Мъжът признава, че от сервиза направили стройна пропускателна система още със започването на работното време, за да няма недоразумения-записали по реда, в който са  дошли, всички автомобили, но предупредили, че повече от 25 за днешния ден няма да могат да обработят. За вторник пък имало само още десет сертифициращи протокола в наличност. 

    Срокът за първоначална проверка на автомобилите с газова уредба след септември 2014 година е преди следващия годишен технически преглед. Ако например автомобилът е новозакупен, на който му е монтирана веднага газова система-  трябва да мине през първоначална проверка до 3 години след дата на монтажа, тъй като тогава му е следващия ГТП, разясняват от Асоциация на българските автогаз сервизи. Ако автомобилът е минал ГТП през ноември, а газовата система е монтирана сега- февруари, срокът за преминаване на първоначална проверка е ноември 2020. За автомобили, с монтирани газови системи преди  септември 2014 и вписани  в удостоверението за годишен технически преглед, първоначална проверка не се прави. За тях обаче няма срок за смяна на талона. За останалите, които минат през сертифициране, това трябва да бъде отразено и в талона. Смяната на талона в КАТ на автомобил с монтирана автомобилна газова уредба след 2014 год. трябва да се извърши до 3 години след  първоначалната проверка. А първоначалната проверка е процедурата, при която официално се вписва в регистъра на Автомобилна регистрация чрез системата на Демакс всеки един автомобил, конвертиран на газ. Проверката се извършва от двама специалсти –инженери, оторизирани за тази дейност.

    Цената на това да е изряден, ще му струва около 80 лв.-за прегледа и вписването в талона на газовата система, пресмята  Владимир Петров. Но ще му трябват и поне два дни чакане по опашки. „Добре, че съм пенсионер, защото младите сигурно взимат отпуски, за да се оправят в тази какафония. От опашка на опашка сме. А всичко трябва да върви по електронен път в тази система“, разсъждава мъжът.  Но и признава, че донякъде шофьорите, като него, са си виновни за напрежението в момента. „Такива сме си в България, все стискаме стотинките до последно и чакаме да ни притиснат до стената, за да вкараме нещата си в изправност“.

    Но пък от опашката вече изнервени от чакане шофьори подвикват, че  е редно  държавата да помисли и за облекчения заради това, че карат по-екологични автомобили на газ и в тях са инвестирали средства-за газови системи и за сертифицирането им.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (56)

    • 1
      12
      1234
      31 -16
      13:06, 24 фев 2020
      с тия газови уредби само си лъжете акъла...ам такситата те всияки са на гас нямали кой да се сезира
      • За
        Заптие от ГРОБ/ДПС
        8 -5
        19:28, 24 фев 2020
        Ние не мислим , ние претворяваме политиката на Чорбаджиите и Бейовете за
        геноцид срещу Народа си в дела.
        ....
        П.С. Жалко е че го правят за половин шапка пари :))
    • 2
      Хи
      Химената
      73 -8
      13:14, 24 фев 2020
      Давай Бойко! Мачкай тоз тъп народ ! Мачкай , не остана много !
    • 3
      То
      Тони Ауто
      83 -12
      13:23, 24 фев 2020
      Сервизът в Хасково, който сертифицира газовите уредби е Герберски. Наши хора ще приберат парите и ще се отчитат нагоре по веригата. Крадене, крадене и пак крадене, това е нашия девиз.
      • До
        До Тони Ауто
        20 -53
        14:57, 24 фев 2020
        Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
      • Пе
        Петя
        17 -21
        21:26, 24 фев 2020
        Близък,не близък,не си давате сметка,че карате кол... Виж коментара
      • До
        До Петя
        9 -2
        01:42, 25 фев 2020
        Виж , сега ... Пикапите Форд които се продават при нас в Америка , имат опция за която се плаща допълнително "Пакет Пре-подготовка за Газова уредба" .... И тази опция е много проста - освен подготовката за присъединяване на газова уредба , буталата ги правят със закалени чела , както и има специални уплътнителни пръстени на буталата и ризите им са по-яки ....
        Обаче Мутрите дето продават газовите уредби и Заптиетата които ги контролират си няма хал хабер за тия неща .....
        Лошото е че се набляга само на дрането на пари :))
    • 4
      За
      За Журналистите!
      30 0
      13:28, 24 фев 2020
      "За колите с монтирани газови уредби преди септември 2014 и вписани в талона за ГТП няма срок за смяна на талона на автомобила." - Това от КАТ ли ви го казаха . Ако е да : искаме да е писано ,че информацията е от КАТ , иначе заблуждаваме хората с уредби монтирани преди 2014г.
      • 22
        2222
        12 0
        14:14, 24 фев 2020
        Има го в една наредба за газови уредби монтирани преди 2014г.Ако не се лъжа еН-3л
      • См
        Смяташ ли
        20 -1
        14:27, 24 фев 2020
        Смяташ ли , че от КАТ ги четат тези наредби. Те са Наредба Н-3/18.02.2013г. и Наредба Н-32/септември 2014г..
        Затова искаме информацията да е потвърдена от КАТ.
      • Като започнат да пишат глупости такива патки като тебе хептен ще я втасаме.Половината Европа карат на газ и насърчават и другата половина,а тука ни бъркат в отънелия портфейл за наказание,че не тровим атмосферата.Почети малко и ще разбереш,че ако е монтирана както трябва една газуредба тя е напълно безопасна.Или поне толкова опасна,колкото бензина.Явно си герберка смотана.ТРОЛЧЕ.А господата от ГРОБ ще ни скъсат задниците от данъци-че и на децата и внуците ни докато само си плямпаме ей тука,и в кръчмите.Докато не вземе народа нещата в ръцете си,ще е така.Аз казах-хау.Овце сме ние,овце.
    • 5
      Ня
      Някой
      71 -17
      13:29, 24 фев 2020
      Герберите крадат като за последно. Дерат яко, свалят кожи, скоро и тяхното време ще отмине. Един ден децата ни ще учат по история как една мутра с тайфа разбойници е управлявала България.
      • Jh
        JHB
        11 -11
        22:18, 24 фев 2020
        Не че съм гербер, но кога децата ни ще учат че една банда престъпници, подкрепяни от ссср избиха най-умните българи без съд и присъда и ни навлякоха 45 годишен затвор и чернобилска невидима отрова? Кога?
      • Забравили са да убият Таткото на Боци Маймуната (само дядо му са убили меките комунистически китки) ... .... При хан Крум е било много яко - до 3-то коляно
        .... Скоро пак ще е така - катро при хан Крум - Така че който ********* / -аст от ДПС иска да се покае , сега му е времето ...... Иначе след 1 месец като дойде корона вируса и ще ви поставяме под карантина мутрите и бейовете в Крематориумите на Болниците ...
    • 6
      Ив
      Иванов
      34 -1
      14:01, 24 фев 2020
      А как стоят нещата ако си монтирал газовата уредба сам. Закона не го забранява до колкото знам. От къде тогава протокол за монтажа. Аз ли да си го напиша. На тези от първоначалната проверка нали това им е работата, да проверят и да сертифицират. Защо им е протокол за монтаж. Има нещо сбъркано и в наредби и в закони и нищо не е уредено. България.
      • 12
        12
        30 0
        14:53, 24 фев 2020
        В същия пункт срещу още 10 лв ти издават и протокол ....
      • Ив
        Иванов
        51 -4
        15:35, 24 фев 2020
        Всичко е за едни пари. С нищо не ти правят газовата да е по безопастна. Дали ще е регистрирана в талона или не, няма никакво ама никакво отношение по безопасноста на уредбата. Да затегнат пунктовете за ГТП и всичко ще бъде наред. До като се минава преглед проформа за едни пари, нищо няма да се оправи. Прост народ, слаба държава. На запад колите на газ имат ред облекчения и ги насърчават да им е наред всичко и да инвестират в газификация на МПС. Тука кой ще ти вдигне евростандарта за това че си инвестирал не малко пари за по екологично гориво и ще ти намали данъка. Защо при смяна на талона в Кат не отразяват евростандарта, а си остава бензиновия. Всичко е за едни пари и нищо друго.
    • 7
      Гр
      Гражданини
      37 -2
      14:01, 24 фев 2020
      Искаме интервю с шефа на Пътна полиция -Хасково по etv телевизия!
      Журналистите!
      • Ед
        Един
        15 -2
        15:12, 24 фев 2020
        Че той знае ли...............
    • 8
      На
      Направо
      29 -2
      14:14, 24 фев 2020
      да ти се отще да караш на газ.
      • Га
        Газфен
        10 -1
        20:08, 24 фев 2020
        Няма как... 505 км/38 лв.
    • 9
      Ит
      ита
      28 -2
      14:31, 24 фев 2020
      Интервю и разяснения.
      Спешно!
    • 10
      Ит
      ита
      24 -1
      14:33, 24 фев 2020
      КАТ да вдигнат нивото на дезинфекция!!!

      Коронавирусът оцелявал 8 часа на открито.

      А там регистрират доста чужденци !!
    • 11
      Оч
      Очевидец
      26 -2
      15:36, 24 фев 2020
      Защо никой не издава касов бон - нито за сертификат от прегледа ,нито газаджията за протол , къде по 50лв., за газаджията 20лв.
    • 12
      Ив
      Иванчо
      17 -2
      16:02, 24 фев 2020
      Така е защото както казва началника много българи почнаха да се връщат от Европа и САЩ обратно и на държавата и са нужни пари.
    • 13
      За
      Запознат
      20 -2
      16:05, 24 фев 2020
      Опашката не е от днес, а още от петък. Заксънявате с "пресните" новини.
    • 14
      Ин
      инспертор дюдю
      15 -2
      16:14, 24 фев 2020
      много ми е интересно при акцията на полицията колко нарушители са хванали, бяха писали само 3 , или проверяващите са вземали рушвет?
    • 15
      Ян
      Янко Митев
      35 -4
      16:16, 24 фев 2020
      В петък нямаше стикери! Днес пак свършиха! Като нямат стикери защо КАТ глобяват.Утре пак няма да има стикери ,ще дойдат в сряда след обяд.Да нямат уговорка с КАТ да не дават документ та кат да събират за Боко пари. Тъпа държава!
    • 16
      За
      Заклет гербаджия
      36 -8
      16:41, 24 фев 2020
      До днес бях най ревностния гербаджия обаче от днес ставам най върлия анти гербаджия.
    • 17
      До
      До "заклет гербаджия"
      21 -3
      17:19, 24 фев 2020
      Вероятно си взел това решение след снощното предаване за герберския кадър- крадец д- р Близнаков?
      • Ве
        вероятно
        10 -4
        20:26, 24 фев 2020
        Това беше капката която преля чашата. След този Близнаков в Хасково вече не остана честен лекар , който да те лекува професионално без да си поиска "неговото"
      • Че
        честен
        16 -1
        21:10, 24 фев 2020
        Близнаков не си искаше"неговото"от болните защото не е излекувал един болен през живота си.Той спечели милиони от лекарства,апаратура,строителство и както видяхте снощи от европейски проекти.И когато съсипа Хасковската болница с дългове замина да предава богатия си опит в София.За съжаление той успя да създаде образ на голям мениджър,но снощи лъсна истината за този дупнишки хитрец
    • 18
      12
      12
      13 -1
      17:53, 24 фев 2020
      Пак ли няма стикери ?
    • 19
      12
      123
      25 -6
      18:32, 24 фев 2020
      Гласувайте пак за ГРОБ.Големи тъпаци сте.Чукат ни както си искат а вие дремете.Терминал 2 е спасението или хващайте тоягите ама не ви стиска.
      • Jh
        jhb
        3 -11
        22:48, 24 фев 2020
        Какъв терминал, какви 5 лева, хората се връщат в Б... Виж коментара
    • 20
      Ба
      Бай Кор
      11 -6
      18:33, 24 фев 2020
      Т'ва каунето само дръгели по на 25 години с газови уредби ли карат... Голяма опашка...
      • От
        От Димитровград съм
        9 -2
        20:01, 24 фев 2020
        Нямам роднини кореняци, щото не знаят от къде са дошли.
        Нямам акт за раждане.... Просто имам писмено извинение от производителя на презервативи.
        Муа ха ха ха ха хааааа!!!!!!
    • 21
      Б
      Б
      12 -12
      20:52, 24 фев 2020
      Атанас Буров : Нацията ни никога няма да успее, ако не се отърве от най-долното си качество – да не си плаща и да се опитва винаги да мине метър.
      Защо чакахте досега - за да минете тънко, или "метър", каквато е целта и на газовите уредби, които сте монтирали. Ако нямате възможност да карате автомобил с фабрични агрегати, използвайте алтернативни способи - пеша, велосипед или масов обществен транспорт.
      П. С. Малолитражен автомобил харчи бензин или нафта, колкото мерцедес (бмв) на газ!
      • Ка
        Като гледам
        12 -1
        21:29, 24 фев 2020
        Като гледам ромите как не си плащат и ток и вода, а ги плащаме ние честните данъкоплатци! Така , че не ми говори за Буров!
      • До
        до простия тъпанар
        7 0
        08:57, 25 фев 2020
        Тъпако преди да цитираш кожодера Буров, когото сега величаят, а на времето си не се е различавал с нищо от сегашните гербераси- крадливи , страхливи, завистливи и мързеливи, ще ти кажа че 10 години минавам прегледи най-щателно и си плащам всички данъци и задължения и нямам нито едно нарушение дори фиш за неправилно паркиране и НИКОЙ НЕ МИ Е НАПРАВИЛ ЗАБЕЛЕЖКА , ЧЕ СЪМ НЕИЗРЯДЕН . Винаги съм минавал без някой да ми каже -" господине трябва да си смените талона". Така ,че се прави на многознайко на село откъдето си и си заври цитатите в кирливия г......з.
    • 22
      Ма
      мастикаджия
      17 -5
      21:04, 24 фев 2020
      Просто и ясно - братя ,да изгоним веднъж завинаги комунистическата партия ГЕРБ !
    • 23
      Не
      Не плачи
      11 -1
      21:15, 24 фев 2020
      Не плачи на чужд гроб, защото живота не знаеш как ще те завърти! Малолитражен автомобил на бензин харчи 10л. на 100 км градско.
      • Б
        Б
        7 -5
        21:25, 24 фев 2020
        В град Хасково не ти трябва автомобил - всичко е на разстояние 20 мин. пеша.
        За справка : извънградско малолитражен автомобил 5/100 = 10 лв; висок клас автомобил 10/100 газ = 10 лв.
      • До
        До Б
        9 -1
        21:46, 24 фев 2020
        Ненми се спори. Карай си костенурката на бензин, аз ще си карам мерцедеса на газ.
    • 24
      Сб
      Сбогом ГЕРБ
      16 -3
      21:24, 24 фев 2020
      Всичката Мара втасала , на бедняка газовата уредба е проблема!
      "Последен валс- сбогом любима"
    • 25
      Ст
      Стига вече ГЕРБ
      15 -1
      21:54, 24 фев 2020
      Стига веч с тая сеч! На бедния от залъка ще вземате!
      Но идва видов ден,
      на изборите ще получите картон червен!
      • Jh
        JHB
        4 -9
        22:54, 24 фев 2020
        А ще гласуваш ли тогаз за Демократична България ил... Виж коментара
      • До
        До JhB
        4 -3
        09:47, 25 фев 2020
        Аз не съм комунист и никога няма да бъда.
        Аз не съм нихилист и никога няма да бъда.
        Аз не съм антихрист и никога няма да бъда.
        Аз съм просто човек.
        България над всичко!
    • 26
      Ми
      Митака
      12 0
      22:49, 24 фев 2020
      А на колко от полицаите, катаджиите, на тези от пунктовете за първоначална проверка и всички останали съблюдаващи, проверяващи и глобяващи колите им са изрядни и със сменени талони. Тях кой ще ги провери и евентуално санкционира? Няма такава държава.
      • За
        ЗА кон
        5 0
        09:00, 25 фев 2020
        Митак закона е ЗА кон , той не е за лъв или лисица , даже не е и за чакалите, той само за коня и "УФСЕТЕ".
    • 27
      Га
      Галин
      4 -11
      23:48, 24 фев 2020
      И след Герб пак няма да ви оттърва Михлюзи!!! Дока... Виж коментара
      • Че
        Честен
        6 -1
        09:14, 25 фев 2020
        Галине , нещастнико, никой не иска безплатен обяд, безплатно е само сиренцето в капана за мишки. Хората искат Ред, ЗАКОННОСТ И СИГУРНОСТ€
      • Ро
        робин худ
        11 -1
        09:37, 25 фев 2020
        Кой е михлюз бе галинчо.Ти си михлюз.Аз съм си купил газовата уредба нова,монтирал съм я,карам я 10г.,плащам си данъците и газта.Преди време пак ни натовариха да ни пробват бутилките срещу 20лв.Платих си и това.Сега някой от изродите там,в нар.събранийце е решил да си купи нова яхта,и хоооп-пак я измислиха.Защо пак от нашия джоб?Защото ни са мн.големи заплатките ли?АЗ ПАЗЯ ПРИРОДАТА,а ти сигурно я опушваш всекидневно с някой проскубан дизел.Кой е михлюзин.Ти знаеш ли какво означава тази дума.Съмнявам се.Ееее,научил си че метъра има 100см.,ама това можеш да го прочетеш на всяка рулетка.Хайде със здраве,и бъди по-сдържан.
    • 28
      Чо
      Човек от народа
      0 0
      13:35, 27 фев 2020
      Има някаква договорка между така нареченият сервиз за сертифициране и държавните институции ( мафия ). Защо не се самосезира НАП понеже не се издават касови бонове, както и не е ясна фирмата която извършва сертификацията, или само издадените сертификати след работно време са без касов бон!? Интересно но факт. Кой ли ще напълни торбата пак? Проста сметка 1000 сертификата, а може и повечко да са по 50лв. се получава добра сумичка за делване май а!
      Само скубят народа и нищо на среща поне с нещо да стимулират тези, които карат на газ – нали уж е екологичен, ама то пак колите са стари, що пак да не вдигнат цената и на газта понеже става по – актуална от другите горива пък и газопроводи прекарват уж да ни е по – евтино, ама на дали!
      За съжаление потърпевши са гражданите, който живеят под прага на бедността, понеже в БГ цените ни са европейски а стандарта си е БГ. И си крадат, а народа спи. Ама то и хора не останаха повечето мият чинии, стълбища и тоалетни по чужбина, младежа останала в страната не и пука какво се случва, защото мама и тати пращат от чужбина да има за кафенца, управниците това ги устройва щото и кафененцата са техни, а с пенсионерите “ бъдещето на страната“ няма как да се прави революция, че чак да се викат танковете да ги спасяват – ще викат F-овете ама те пак са в некермана – каталога с прототипи за сега. Медиите са също с управниците и то картинката е ясна. Седим си коментираме си и нищо, че като надигне някой глава го профилактират в районното.
      Дано само тоя електорат дето си го отглеждат да не надигне глава и да стане, както като се чу, че социалните ще им вземат децата докато са на училище и да посетят по същия начин сградата на жълтите павета и да ги изнесат. Тогава ще стане забавно.
    • 29
      Ee
      eeee
      0 0
      19:57, 27 фев 2020
      EEEEE, побъркаха го този народ.
    • 30
      Оф
      офцееее
      0 0
      11:26, 29 фев 2020
      мееееее офце сте и офце ше си останете ай отивайте да чакате на опашката 20 човека викат пред парламента и сменят законите тука 280 000 засегнати само мрънкат
    Последни новини