Възстановяват опожарени над 180 дк родопски гори с безвъзмездно финансиране от Фонд "Земеделие"

Проектно предложение на Община Чепеларе за презалесяване на засегнати гори, представено пред Държавен фонд „Земеделие“, е одобрено за финансиране, съобщиха от Община Чепеларе.

Проектът касае гори, пострадали от пожари, биотични и абиотични фактори и намиращи се на територията на община Чепеларе. В рамките на начинанието ще бъдат презалесени 170 дка, намиращи се в землището на с. Малево, местност Пожара Студенец, 6 дка в землището на град Чепеларе- местността Сивкоскана гора и 10 дка в землището на с. Богутево.

Одобреният за финансиране проект цели възстановяване на горите, пострадали от горски пожари, природни бедствия, катастрофични събития, болести и вредители, а цялостен ефект защита на околната среда и адаптиране към промените в климата.

Финансирането на проектното предложение включва разходите по изготвяне на технологични планове за презалесяване на всички заложени в проекта площи, разходите по консултантските услуги в изготвянето на проекта, транспортни разходи, почвоподготовка, закупуване и временно съхранение на фиданки, както и разходите за труд.
В рамките на проекта Община Чепеларе е заложила и дейности по почистване на сечища от вършина, клони и други отпадъци от сечта с цел предотвратяване на горски пожари и природни бедствия. Финансирането и на тези дейности е одобрено.
Общата сума, която община Чепеларе ще получи за изпълнение на този проект, е в размер на 74 620, 07 лв и е изцяло безвъзмездна, за сметка на ДФ „Земеделие“.
Изпълнението на проекта ще допринесе за възстановяване баланса на екосистемите на територията на община Чепеларе и в частност за възстановяване на така важния за района горски фонд.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини