Астрономи заснеха невиждано досега потъмняване на звездата Бетелгейзе

  Благодарение на наблюдения с телескопа VLT (Very Large Telescope) в Чили, астрономи уловиха безпрецедентен спад в светимостта на Бетелгейзе – червен гигант в съзвездието Орион.

  Бетелгейзе е звезда от типа червен свръхгигант, която се намира на около 700 св. г. от Земята. Тя се намира в късен стадий от своята еволюция. В този етап водородът в недрата ѝ е изчерпан и по-тежки елементи започват да се образуват. От повърността на звездата „изтича” вещество, поради което около звездата се е образувала газово-прахова обвивка с размери стотици пъти по-големи от тези на звездата. А самата Бетелгейзе има радиус над 1000 пъти по-голям от този на нашето Слънце и е 20 пъти по-масивна от него.

  Съпоставка между размерите на Бетелгейзе и тези на други звезди, включително Слънцето. Източник: Автор

  Може вече да е избухнала

  Звездата е в толкова късен етап от еволюцията си, че се допуска дори възможността тя вече да е избухнала в свръхнова, но светлината от това събитие все още да не е достигнала до нас. Заради голямото разстояние, ако хипотетично звездата избухне днес, това значи, че ние ще видим събитието след 700 години.

  Бетелгейзе е единайстият най-ярък обект в нощното небе и вторият най-ярък в съзвездието Орион след променливата звезда Ригел.

  Към края на 2019 г. обаче е забелязано потъмняване на звездата, като към настоящия момент тя е със светимост едва 36% от обичайната. Този спад се забелязва дори с невъоръжено око. Астрономите се надяват да успеят да научат нещо повече за това първо по рода си потъмняване на звездата.

  Новите данни от изследването на звездата включват изображения на повърхността ѝ, които доказват не само промяната в светимостта ѝ, но и във формата. Тези неверояни изображения са пoлучени благодарение на инструмента SPHERE (Spectro-Polarimetric High-contrast Exoplanet Research) на телескопа VLT. Екипът, който работи върху наблюденията със SPHERE, предостави за сравнение и изображение на Бетелгейзе от януари 2019 г. На него се вижда звездата в нормалната ѝ светимост.

  Много астрономи и запалени любители на науката се питат дали това притъмняване на звездата сочи към скорошното ѝ избухване в свръхнова. Както при повечето червени гиганти, „животът” на Бетелгейзе ще приключи с мощна експлозия. Изследователите обаче смятат, че все още е рано.

  Какво ще се види от Земята

  По последни пресмятания, се очаква звездата да избухне в идните 100 000 години. Така че едва ли ще станем свидетели на това звездно шоу. Когато това се случи, Бетелгейзе ще изглежда в небето толкова голяма, колкото половин луна. Поради това в продължение на няколко месеца от Земята ще изглежда сякаш има две слънца.

  Те имат други хипотези за спада в светимостта и промяната във формата на звездата. Двата сценария за странното поведение на звездата включват или охлаждане на повърхността, поради засилена активност, или уплътняване на газово-праховата обвивка около звездата. Разбира се, познанието ни за червените гиганти все още не е достатъчно, така че е възможно да съществува друго обяснение за феномена.

  Друго ново изображение от края на 2019 г., заснето със спектрографа VISIR (VLT Imager and Spectrometer for mid-InfraRed), показва инфрачевенa светлина, излъчвана от Бетелгейзе. Това наблюдение е извършено от екип в Париж. Изследователите обясняват, че дължината на вълната на изображението е подобна на тази при наблючение на термокамера. Появява се облак от прах, когато звездата изхвърля вещество.

  Това е типично поведение за червените гиганти като Бетелгейзе, които към края на „живота” си изхвърлят голямо количество вещество, преди да избухнат в свръхнова. Taкава съдба очаква и нашето Слънце след около пет милиарда години.

  Благодарение на технологичния напредък, днес можем да изследваме такъв тип обекти на големи разстояния и то с голяма прецизност.

  Източник: kaldata

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   22
   2222
   1 0
   11:04, 20 фев 2020
   В някои древни текстове се споменава че е имало периоди в които на земята са се наблюдавали две слънца.Явно древните са наблюдавали и описвали свръхнови.

  Хороскоп за 28.03.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Разумни и прагматични, ще се справите с всяко предизвикателство, независимо от цената. Не позволявайте на финансовите затруднения да ограничават мисленето ви. Проблемите в семейството решавайте спокойно, като говорите и насърчавате останалите също да го правят. Бъдете открити и по-често се вслушвайте в думите им.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  С практичен подход ще отдавате предпочитание на онези хора и ситуации, от които бихте имали полза за момента. Ще усвоявате новостите в движение, без това да се отразява на темпото ви. По такъв начин ще поддържате информираността си и ще бъдете конкурентно способни във всеки един момент.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Отнасяйте се с повишено внимание към дребните неща около себе си, за да избегнете конфликтна ситуация. Имате шанс да направите добър избор от многото предложения, които ще получите, ако проявите повече далновидност. Не се колебайте да споделите вълненията си с хората, на които можете да разчитате.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  За домошари като вас, скъпи Раци този ден предлага неизброими възможности. Можете да се развихрите на не едно място и да свършите много полезна работа. Кулинарните ви способности ще бъдат достойно оценени. Държите всичко да е изрядно и правите всичко, за да е така.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Активни и уверени в себе си ще откриете нещото, което сте търсили дълго. Може би там е бъдещето ви. Отношенията с хората от обкръжението ви ще са отлични, което допълнително ще ви подтиква към действия. Ще ви вълнуват успехите на другите, а това ви прави по-добри и толерантни.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Ще бъдете в добро настроение и ще се радвате на взаимни чувства с близките ви. Добри вести ще ви донесат хора от далече. Запазете търпението си и не изпреварвайте събитията. Скоро ще имате причини да сте по-забързани, ще ви притиснат срокове и по-високи обороти. Починете си.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Съветът към онези, за които бизнеса е приоритет е да не рискуват излишно днес. Заложете на сигурните пътища и не оставяйте на случайността да определя хода на решенията ви. Като цяло ще се чувствате в добро здраве и с предпоставки за пълноценна изява на способностите ви.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  От действията ви днес ще зависи дали ще изживеете деня си спокойно или в напрегнато очакване. Някои ще предприемат пътуване, с което ще се опитат да уредят личните си дела. Избягвайте споровете, дори да става дума за дребни неща. Рискувате да си развалите настроението и да получите главоболие.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Рискът, който предприемат мнозина от вас е съвсем оправдан. Оставете времето да докаже правотата ви и бъдете уверени в успеха си. Доверието, което оказвате на познат човек е точно на място и няма основания за притеснение.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Промени в плановете ви за днес ви карат да търсите алтернативи, които са максимално приемливи. Това може да се окаже трудоемка задача, но вие сте упорити и не се отказвате толкова лесно. Не пренебрегвайте усилията на човек от обкръжението ви да направи нещо за вас. Ще научите нещо приятно, свързано с обекта на вашите чувства.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес събирате информация относно работата си, която ще ви бъде полезна за в бъдеще. Оставете настрана въпроси, които касаят лично околните, те само могат да ви отдалечат от целите ви. Привлечени сте от интригуваща личност, за която отделяте голяма част от времето си напоследък. Възможно е това увлечение да прерасне в дълбока сърдечна връзка.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ако ви липсват внимание и грижи, не бързайте да се засягате. Помислете къде имате пропуски, защото е сигурно, че не сте изрядни. Дайте си сметка за собствените си постъпки и променете отношението си към онези, които неоснователно сте наранили. Духовни прозрения ще ви подтикнат към промени.
  28 мар 2020
  Последни новини