Публикуваха данните от най-мащабното търсене на извънземни

Проектът Breakthrough Listen, насочен към намиране на извънземни цивилизации, събра почти два петабайта данни. Сега те са публикувани в публичното пространство. Така че, сега всеки може да потърси сигнали от извънземни във файловете, публикувани като част от тази огромна работа за намиране на братя по разум.

Проектът стартира през 2016 година. През 2018 г. астрономите започнаха да търсят сигнали в галактически мащаб с помощта на австралийския телескоп CSIRO Parkes, сериозно модернизиран за проекта.

С този телескоп са получени половината от предоставените сега данни. Поради географското си положение той е идеален за наблюдение на равнината на Галактиката. Но именно там са концентрирани повечето от звездите и вероятно планетите. Другата половина от данните е събрана на радиотелескопа Green Bank в Съединените щати. Изследователите са търсили извънземни сигнали на честоти от 1 до 12 гигагерца.

Това е второто публикуване на данни на Breakthrough Listen. Първото бе през 2019 г. и оттогава количеството на получената информация се удвои, заяви водещият системен администратор на Breakthrough Listen Мат Лебофски (Matt Lebofsky). "Надяваме се, че тези набори от данни ще разкрият нещо ново и интересно, било то друг интелигентен живот във Вселената или все още неразкрит природен астрономически феномен."

„През цялата човешка история имахме ограничено количество данни за търсене на живот извън Земята. И затова всичко, което можехме да направим, бе да спекулираме. Сега получаваме много данни и можем да правим истинска наука итези данни са достъпни за широката общественост,з а всеки, който иска да знае отговора на този задълбочен въпрос“, заяви Юрий Милнър, основателят на Breakthrough Listen.

Участниците в проекта канят експерти от цял ​​свят да участват в анализа на събраните данни.

"Вероятно 20% или 30% от данните от всички проведени от нас наблюдения са анализирани и включени в [научни] статии, - разказва Андрю Симиън (Andrew Siemion) от Института по SETI -. Нашата цел - да ги анализираме не само до 100%, а и 1000% или 2000%. Искаме да ги анализираме многократно".

Астрономите търсят радиосигнали от 20-те най-близки звезди, подредени така, че Земята да може да бъде открита от техните системи по транзитния метод. Инструментите за наблюдение са достатъчно чувствителни, за да открият насочен предавател с мощността на радиотелескопа Arecibo.

Неанализираните наблюдения от изследването на галактическия диск и галактическия център са приоритет за Breakthrough Listen поради по-голямата вероятност да се наблюдава изкуствен сигнал от този регион на плътни звезди. Ако изкуствените предаватели не са често срещани в галактиката, тогава търсенето на силен предавател сред милиардите звезди в диска на нашата галактика е най-добрата стратегия, коментира Симиън.

От друга страна, поставянето на мощен, междугалактичен предавател в ядрото на нашата галактика, може би захранван от черната дупка с маса 4 милиона масата на Слънцето, може да не е извън възможностите на една много напреднала цивилизация. Галактическите центрове могат да бъдат т. нар. "точки на Шелинг"* - вероятни места за среща на цивилизациите или поставяне на маяци, за да покажат своето местоположение.

*В теорията на игрите "фокусна точка" (или точка на Шелинг) е решение, което хората са склонни да избират по подразбиране при липса на комуникация. Концепцията е въведена от американския икономист Томас Шелинг в книгата си „Стратегия на конфликта“ (1960). Но очевидността на фокусната точка зависи от времето, мястото и самите хора и може да не е окончателното решение.

„Галактическият център е обект на много специфична и съгласувана кампания, бключваща всички наши съоръжения, тъй като сме единодушни, че този регион е най-интересната част от галактиката Млечен път“, заяви Симиън. „Ако една напреднала цивилизация от Млечния път иска да постави някакъв маяк, връщайки се към идеят за точките на Шелинг, галактическият център би бил добро място за това. Той е изключително енергиен, така че човек може да си представи, че ако една напреднала цивилизация иска да впрегне много енергия, тя по някакъв начин би могли да използва свръхмасивната черна дупка, която е в центъра на галактиката Млечен път".

Изследователите също провериха дали междузвездните скитници Омуамуа и 2I/Borisov подават някакви съмнителни сигнали.

Breakthrough Listen публикува наблюденията си на междузвездната комета 2I/Borisov, която имаше близка среща със Слънцето през декември и сега е на път да излезе от Слънчевата система. По-рано групата сканира междузвездния обект 'Оумуамуа, който премина през центъра на нашата Слънчева система през 2017 г. Нито един от тях не показа сигнали с предполагаем изкуствен произход.

 Но астрономите не се отчайват, защото повечето търсения тепърва предстоят.

Между другото, сега известният радиотелескоп VLA се присъединява към търсенето на сигнали от извънземни. Астрономите няма да преглеждат неговите програми за наблюдение, просто всички събрани данни ще бъдат анализирани за две цели. Астрофизиците ще изследват Вселената, а ентусиастите по контактите с извънземни ще търсят съобщения от братя по разум. За това Институтът SETI ще инсталира специален интерфейс на VLA.

Източник:

Breakthrough Listen scans Milky Way Galaxy for beacons of civilization, UC Berkeley

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
За много от вас денят се свързва с начало на проект или друга заетост, която ще ви носи доходи. Други ще задълбочат познанията си по въпрос, привличащ ги с перспектива за професионално развитие. Душевната ви нагласа ще ви подтикне към по-задълбочено общуване с подходящия човек и няма да съжалявате. Денят е подходящ и за лични занимания.
05 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ангажименти от различен характер ще запълват времето и мислите ви днес. Гледайте на тях отговорно и обмислете възможните варианти за действие. Нетрадиционен подход също може да ви донесе успех. Интересна среща ще постави началото на нови предизвикателства, за каквито сте подготвени.
05 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
С настроение ще се заемете с подобряване организация на работното място. В тази връзка ще вземете и съответните решения, подобрявайки чрез тях ефективността на труда си. В семейството ще посрещате или изпращате някого. Ако заложите на самоподготовка, ще постигнете бърз напредък, предвид потенциала, който носите.
05 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Не допускайте липсата на пари да промени отношението ви към околния свят. Добри хора сте и направете така, че проблемите ви да не стават достояние на другите. Можете да се справите и ще го направите, като запазите достойнството си. Приключвайки започнат проект, ще подобрите финансите си и времето ще ви стигне за по-приятни занимания вечерта.
05 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Навременните ви и правилни действия ще повишат авторитета и вярата в собствените ви сили и възможности. Смело атакувайте целите си, времето работи за вас. За сметка на деловата ви активност личния ви живот се нуждае от обновление. Покажете на партньора си, че очаквате от него конкретни действия, а не само приказки.
05 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Вие ще сте водещи днес, но не давайте воля на началническите си пристрастия. Успеха ще бъде с вас, стига да овладеете емоциите си. Съсредоточете се и действайте разумно и предвидливо. Можете с лекота да си осигурите съмишленици, ако покажете, че имате какво да научите от тях.
05 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Има с какво да изненадате хората, които обичате. Поканете ги на разходка сред природата, ще ви се отрази тонизиращо на всички, а вие ще се постараете да направите приятна атмосфера наоколо. Самостоятелният ви бизнес ще наложи по-забързано темпо, което ще се отрази на времето и нервите ви.
05 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Със сигурност днес ще ви се наложи да поработите сериозно, за да осъществите намеренията си. Не се притеснявайте от конкурентна на вас дейност, имате реални шансове да постигнете блестящи резултати. Вашите близки ще ви подкрепят.
05 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С деловото си отношение към проблемите ще предизвикате добри резултати, но и ще събудите нечии интерес към себе си. Няма да липсват условия за конфликти, защото и вашата чувствителност е изострена. По добре да бъдете кротки и да не се поддавате на провокациите. Финансови придобивки и романтичен флирт ще направят вечерта ви хубава.
05 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Промените при вас са в ход, но помислете дали това очаквате. Извличайте най-доброто за себе си, без да залитате по фалшиви обещания и представи за бляскаво бъдеще. Сами се погрижете за себе си, за да не обвинявате друг, в случай на различия в мисленето. Ще изненадате много хора с решенията си.
05 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Нечии съвет ще ви помогне да се справите по-леко с въпрос, който възприемате, като труден за решаване. Ще отбележите напредък в област, която изисква съобразителност, пъргава мисъл и навременни действия. Потърсете за себе си приятеля, с когото бихте се чувствали уютно и добре.
05 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С приключването на проект, който ви струваше немалко сили и средства ще сложите край на един период в живота си и ще започнете нов. По-ведро ще гледате на нещата, защото сте усвоили уроците си. Ще привлечете вниманието на някой, когото харесвате и ще се радвате на взаимния си интерес.
05 юни 2020
Последни новини