Откриха саламандър, който не е мърдал от мястото си цели 7 години!

В дълбините на европейска пещера живее най-мързеливото и невзрачно създание, наричано някога дракон. С кожа в телесен цвят, то си е спечелило прозвището “човешка риба”.

Протеят от вида Proteus anguinus със своите сладки, къси крайници всъщност е земноводно – вид саламандър, адаптирал се към живот в условия на вечен мрак. Този начин на живот довел до появата на недоразвити очи покрити от слой кожа, което пък накарало Чарлз Дарвин да нарече вида “останка от древен живот”.

Очите на протея засичат наличието на светлина, но само толкова. Това означава, че малките странни създания са на практика слепи, за сметка на това компинсират с добро обоняние, подводен слух и способността да засичат движения във водното си обитание.

Между 2010 и 2018, изследователи уловили, маркирали и хванали повторно няколко протея в пещери в източната част на Босна и Херцеговина. На база честота на срещите, учените преценили че там живеят 26 възрастни протея. 8-годишните наблюдения накарали изследователите да заключат, че животните не обичат да се движат особено.

Голяма част от тях били изминали по-малко от 10 метра в рамките на няколко години.

Един екземпляр се оказал по-мързелив от останалите. Той бил открит на съвсем същото място цели 2 569 дни след първоначалното му засичане. Това прави 7 години! Факти от биологията на протеите обяснява този невероятен подвиг.

Малките създания живеят по цял век. И все пак за толкова малко животно с тегло до 20 грама и дължина 30 см, това е впечатляващо. Протеите просто си стоят и не правят почти нищо, което може би е причината за дълголетието им.

Създанията са способни на този мързел, благодарение на изключително бавния си метаболизъм. Те ядат охлюви и ракообразни, но могат да оцелеят години без храна.

Липсата на хищници в пещерите също допринася за заседналия им начин на живот.

Освен това се размножават на всеки 12 години и произвеждат по 35 яйца.

Със сигурност протеите могат да бъдат много бързи, когато решат – някои лесно успели да се изплъзнат на шумните учени, като преплували десетки метри.

Изследователите не знаят със сигурност дали маркираните животни не са се впуснали в приключение, докато не са били наблюдавани, преди да се върнат на любимата си позиция.

Те обаче открили, че протеите се отличават със слабо генетично разнообразие, подсказващо че наскоро популацията се е смалила или е с висока степен на инбридинг, което още веднъж сочи към изключително заседнал начин на живот.

Подобна липса на генетично разнообразие не била открита при словенските популации от протеи, затова са нужни по-нататъшни изследвания, които да установят дали начинът на живот на проучената наскоро популация е характерна и за останалите видове.

Източник: sciencealert.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес е възможно да попаднете на някои идеи, за което ще ви помогнат верни приятели. Не мислете че амбициите ви са неизпълними, възможно е дори резултатите да надхвърлят очакванията ви. Необходима е повече упоритост от ваша страна, а не да се отказвате при първата трудност.
05 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Уморени сте от трудовата си седмица и домашната атмосфера ще се окаже най-добрия избор. Близките ви няма да ви притесняват, бихте могли да се отпуснете. Телефонно обаждане ще повиши очакванията ви, ще ви направи ведри и общителни. Хобито ви ще върне позабравени емоции и с носталгия ще го подновите отново.
05 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Разграничавайки служебните взаимоотношения от личните, си запазвате свободата и авторитета. Ще проявите коректност и залагайки на принципите си, ще ги следвате без колебания. Компромисите също са част от играта, стига да бъдат спазвани правилата. Ще има и какво да ви радва: любов, пари и популярност.
05 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Действайте решително и със замах. Не позволявайте на случайни хора да ви губят времето с ненужни съвети. Ще поставите на мястото всеки детайл и ще сглобите мозайката. Едно силно присъствие до вас ще ви подейства тонизиращо и ще внесе нови перспективи в интимният ви живот.
05 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Около вас ще бъде шумно и е възможно това да ви създаде умора и напрежение. Задълженията ви ще са не по-малко натоварващи, но ще се справите. Всичко е във вашите възможности. Добре е да намерите време и за отмора, и за всичките неща, които ви карат да се чувствате добре.
05 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
За повечето от вас този ден ще бъде посветен на дома и семейството. Радвате се че имате възможност да оставите професионалните си дела настрана и да се заемете с неща, които касаят най-близките ви хора. Конкретни идеи, свързани с дома ще ангажират вниманието на творческите натури. Ваш приятел има нужда от съвет, затова не пренебрегвайте оплакванията му.
05 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Днес си кажете, че и вие сте човек, имащ нужда от почивка и повече удоволствия. И това е така. Направете нещо специално за себе си, поглезете се. Харесвани сте и това ще внася допълнително настроение вечерта, в компанията на приятели. Забавленията ще ви освободят от напрежението и с нови сили ще се реализирате.
05 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Мислете положително и потискайте притесненията си. Животът ви може да стане по-хубав, стига да се освободите от инерцията, която ви владее и потърсите нови начини за развитие. Любим човек ще ви зареди с хубави емоции, ако му позволите. Ще ви обхване лекота и усещане за нещо приятно.
05 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Очаква ви интересен и приятен ден днес. Предпочитате да си почивате, но често ще се случва така че ви занимават редица други неща. Ваш приятел очаква от вас компетентен съвет, към който ще е добре да подходите сериозно. Привлича ви определена възможност, но засега едва ли ще успеете да я осъществите. Имате шанса да стабилизирате отношенията си с близък човек.
05 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Посетете някои тихо и приятно място, където да си починете и да съберете мислите си. Имате умения, с които приобщавате бързо околните, но е добре и да ги задържите по-дълго в обкръжението си. Дарбата ви да говорите убедително я допълнете с коректност и вежливост. Това ще ви гарантира повече добри контакти.
05 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
В добро настроение и отлична форма ще се чувстват повечето от вас. Много от контактите, които имате днес ще са полезни за бъдещите ви професионални изяви. Не допускате изненади. Напълно владеете положението и добрите резултати няма да закъснеят. Вървите уверено и смело напред.
05 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С усмивка и премерени жестове се отнесете към съветите на онези, които открито се грижат за вашето добруване. Движението е начин на съществуване, предстои да го осмислите за себе си. Заслужавате най-доброто и последващите развития в живота ви ще го докажат. Благоприятно развитие на здравословен проблем.
05 апр 2020
Последни новини