Откриха саламандър, който не е мърдал от мястото си цели 7 години!

В дълбините на европейска пещера живее най-мързеливото и невзрачно създание, наричано някога дракон. С кожа в телесен цвят, то си е спечелило прозвището “човешка риба”.

Протеят от вида Proteus anguinus със своите сладки, къси крайници всъщност е земноводно – вид саламандър, адаптирал се към живот в условия на вечен мрак. Този начин на живот довел до появата на недоразвити очи покрити от слой кожа, което пък накарало Чарлз Дарвин да нарече вида “останка от древен живот”.

Очите на протея засичат наличието на светлина, но само толкова. Това означава, че малките странни създания са на практика слепи, за сметка на това компинсират с добро обоняние, подводен слух и способността да засичат движения във водното си обитание.

Между 2010 и 2018, изследователи уловили, маркирали и хванали повторно няколко протея в пещери в източната част на Босна и Херцеговина. На база честота на срещите, учените преценили че там живеят 26 възрастни протея. 8-годишните наблюдения накарали изследователите да заключат, че животните не обичат да се движат особено.

Голяма част от тях били изминали по-малко от 10 метра в рамките на няколко години.

Един екземпляр се оказал по-мързелив от останалите. Той бил открит на съвсем същото място цели 2 569 дни след първоначалното му засичане. Това прави 7 години! Факти от биологията на протеите обяснява този невероятен подвиг.

Малките създания живеят по цял век. И все пак за толкова малко животно с тегло до 20 грама и дължина 30 см, това е впечатляващо. Протеите просто си стоят и не правят почти нищо, което може би е причината за дълголетието им.

Създанията са способни на този мързел, благодарение на изключително бавния си метаболизъм. Те ядат охлюви и ракообразни, но могат да оцелеят години без храна.

Липсата на хищници в пещерите също допринася за заседналия им начин на живот.

Освен това се размножават на всеки 12 години и произвеждат по 35 яйца.

Със сигурност протеите могат да бъдат много бързи, когато решат – някои лесно успели да се изплъзнат на шумните учени, като преплували десетки метри.

Изследователите не знаят със сигурност дали маркираните животни не са се впуснали в приключение, докато не са били наблюдавани, преди да се върнат на любимата си позиция.

Те обаче открили, че протеите се отличават със слабо генетично разнообразие, подсказващо че наскоро популацията се е смалила или е с висока степен на инбридинг, което още веднъж сочи към изключително заседнал начин на живот.

Подобна липса на генетично разнообразие не била открита при словенските популации от протеи, затова са нужни по-нататъшни изследвания, които да установят дали начинът на живот на проучената наскоро популация е характерна и за останалите видове.

Източник: sciencealert.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Имате енергията да направите всичко, което пожелаете сега. Това си личи от далече, но не пренебрегвайте желанията на близките си. Бъдете по-толерантни към тях, дори и да се двоумите, опитайте. Ще подобрите отношенията си, щом точно и ясно изразявате мислите и намеренията си.
05 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Творческите ви сили са в подем. Имате интересни идеи, които не трябва да оставяте без по-нататъшно развитие. В личен план около вас назряват вълнуващи събития, които ще се отразят благоприятно на атмосферата в семейството ви. Оградени сте с вниманието на хората, които обичате и това ви прави бодри и енергични.
05 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате основания да бъдете доволни от себе си. Към съпътстващите дреболии, които претендират за важност се отнасяйте по-спокойно за да не ви изнервят излишно. По-често ще се радвате на добри поводи, благодарение на старанието си. Тази тенденция ще се задълбочи, правейки делата ви перспективни.
05 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ще постигнете изпълнението на свое желание, стига то да е в полза на вас самите. В последно време пилеете много сили и средства в угода на другите, като забравяте за собствените си нужди. Постоянството ви в една връзка ще обърне нещата във ваша полза. Идеите ви ще се популяризират, защото са добри и имат отношение към добруването на повече хора.
05 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
В отлична форма сте и успявате да се справите в необходимите срокове. Ваш близък ще ви изненада със свое решение, но по-добре ще е да обмислите реакцията си, за да не го засегнете. В личен план сте късметлии. Оказва се, че притесненията ви са били напълно неоснователни.
05 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Увереността в собствените ви действия може да ви изиграе лоша шега днес. Не се дистанцирайте от околните, с нищо не ги превъзхождате, освен с високото си самочувствие. Във ваша полза е да се приземите по-скоро. Семейството ви очаква повече внимание, предвид предстоящо семейно мероприятие.
05 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Семейна хармония сред приятна атмосфера ще цари в дома ви днес. Настроени сте добронамерено към всички и това до голяма степен ще запази семейния уют. Ще прекарате приятно, ако поканите приятели на обяд или вечеря и ги изненадате със свой специалитет.
05 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Предстои ви плодотворен период в личен план. Без трудности ще реализирате стремежите си и денят ще изобилства от радостни поводи. Професионалните ви ангажименти ви отнемат много време и може би умората ще ви досажда.
05 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Заемайки се с неотложните си задачи, ще си осигурите време и за дома. Подготовката за предстоящо пътуване е в ход, но някои вече пътуват. За други от вас денят се свързва с нова интимна връзка или делово съдружие. Разумно изразходвайте енергията си, не се претоварвайте с нищо.
05 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не създавайте излишно напрежение с притесненията си, част от които ще се окажат по-маловажни, отколкото ги мислите. Истина е, че многото задължения ви уморяват и това се отразява на психическото ви и физическо здраве. Оставете настрана задачите, които могат да бъдат отложени и помислете за почивката си.
05 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Особено важно за вас е да се осланяте на разума си, а не на чувствата. Ако успеете да овладеете емоциите си, само ще спечелите. Пречки от различен характер ще ви стимулират да потърсите и други възможности за реализация. Добре ще е да помислите за промяна на хранителния си режим и да наблегнете на повече движение.
05 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Избягвайте натоварващите съзнанието дейности, а се заемете с нещо приятно и релаксиращо. Любимият човек ще ви обгражда с внимание и обич. Споделете деня си с него и се наслаждавайте на онова, което имате. Духовното ви израстване е очевидно и заслугата за това е изцяло ваша. Давайте повече и не мислете, че нямате. Ще имате.
05 юли 2020
Последни новини