В Турция мъжете се страхуват от жените?

"В Турция жените упражняват психическо насилие над мъжете. На мъжа му остава само физическото насилие", казва борец за правата на мъжете. Резултатът: всеки ден в Турция умира поне една жена - вследствие на мъжко насилие.

Много мъже в Турция смятат, че феминисткото движение в страната е заплаха. Според тях, обществените рамки не бива да се променят. "Тези мъже са убедени, че става въпрос за оцеляването на Турция", казва професорът по социология от Истанбулския университет Бюлент Кючюк. Тази "заплаха" все по-често излиза да протестира за правата на жените, подава молби за развод, иска да прави кариера и заема отбранителна позиция срещу мъжкото насилие, четем в публикация на германския "Ди Велт". 

Тази решителност на турските жени плаши уж по-силния пол. До такава степен, че междувременно в Турция започват да се сформират групи в защита на правата на мъжете и за съхраняването на семейството. Съюзът на бащите и децата в Анкара е именно такава група. Неговият председател Ариф Кизилкан - гневен, разведен баща - смята, че е задължение на мъжете да се борят срещу правата на жените. И особено пък срещу тези права, които са посочени в Истанбулската конвенция. Турция беше една от първите страни, ратифицирали международната конвенция - още през 2012 година. "Ди Велт" припомня, че Турция е подписала конвенцията дори преди Германия.

Самоуверената жена - заплаха за мъжа?

"Истанбулската конвенция разрушава семействата ни", твърди Кизилкан. Той смята, че конвенцията окуражавала жените да се развеждат. "Мъжът е боецът в семейството. Той е призван да го защитава. Не може мъжът просто да бъде отстранен от семейството", казва борецът за мъжките права. Той е убеден, че именно Истанбулската конвенция е виновна за увеличаващия се брой разтрогнати бракове в Турция.

През 2018 година в Турция всеки четвърти брак е завършвал с развод. Но статистиката сочи, че тенденцията е започнала много преди да бъде приета Истанбулската конвенция, уточнява "Ди Велт".

Друго обяснение за нарасналия брой на разводите в Турция дава юристката Тугче Кьоксал, която е председателка на комисията за човешки права към Истанбулската адвокатура. "Много жени добиха самочувствие и сами изкарват пари", казва тя и добавя, че това е неволна последица от икономическата политика на ислямско-консервативното управление на президента Реджеп Ердоган. И наистина - в резултат на икономическия възход в страната след 2000 година броят на работещите жени в Турция се е увеличил с 10%, се казва още в статията.

Тази нова независимост обаче е свързана и с рискове. Много жени, които се стремят към независим и самостоятелен живот, рискуват да станат жертва на насилие. По данни на организации, борещи се за правата на жените, всеки ден в Турция най-малко една жена умира вследствие на мъжко насилие.

От Съюза на бащите и децата в Анкара обаче твърдят друго. Те подчертават, че съществуват и други форми на насилие, не само физическото. "Има още психическо и сексуално насилие", казва Ариф Кизилкан. Според него, жените упражнявали именно тези две форми на насилие спрямо мъжете си. Той дава следния пример: "Жените например се оплакват от ниските доходи на мъжете си, но пък консумират все повече за тяхна сметка. Освен това жените упражняват и сексуално насилие. На мъжа му остава само едно - физическото насилие", гласи логиката на Ариф Кизилкан.

"Да си турчин - това означава най-вече мъжественост", посочва в тази връзка социологът проф. Бюлент Кючюк. "Това е така още от основаването на съвременната турска държава", казва професорът-социолог Кючюк. "Ислямът е религиозният изразител на тази мъжка хегемония в турското общество. А армията и военните са светският изразител. Това винаги са били двете опори на този вид култура в Турция, при която жените нямат думата", обяснява социологът, цитиран от "Ди Велт".

Мъжествеността като проблем

Това, от което имаме нужда в Турция днес, е ново разбиране за ролята на мъжа, продължава проф. Кючюк. "Мъжествеността не е идеология, а поведение, което се олицетворява от модели на поведение при мъжа и при жената", посочва още той.

Той обаче е убеден, че и жените трябва да работят по този въпрос. "Така например в социалните мрежи има групи за жени, които приемат само майки на момчета, понеже като майки на синове се чувстват привилегировани. А това подпомага старото разбиране за мъжественост", казва още проф. Кючюк. 

За да е успешна борбата с насилието срещу жени тя трябва да бъде подкрепена и от мъжете, пише по същата тема австрийският "Ди Пресе". "Мъжете избягват темата за насилието срещу жени, защото се страхуват да не бъдат разпознати като извършители. Или пък смятат, че това не ги засяга, ако самите те не употребяват насилие. Но насилието срещу жени като цяло е чисто мъжка тема", се казва в публикацията.

"Истанбулската конвенция е есенцията на всички международноправни норми срещу насилието над жените", казва по същата тема пред германския "Тагесцайтунг" Хайке Рабе от Германския институт за човешките права. Тя е убедена, че Истанбулската конвенция е най-модерният инструмент за борба срещу насилието, свързано с половете.

Източник: Дойче веле

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 31.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Има всички изгледи този ден да премине спокойно и без особени сътресения. Стараете се да бъдете дипломатични и умерени в действията и изказванията си, с което само можете да спечелите. В определен момент обаче ще се наложи да кажете точно мнението си и тогава ще бъдете безкомпромисни. Сърдечният ви партньор се нуждае от вашата емоционална подкрепа.
31 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не изостряйте отношенията в личните си контакти, като пренасяте лошото си настроение в къщи. Уважавайте близките си така, както отстоявате позициите си в бизнеса. От това ще бъдат доволни всички. Може би трябва по-често да се вслушвате в съветите на партньорите си. Вече поставихте началото, вървете напред и нагоре.
31 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
С намерение сте да участвате активно в процесите, които текат край вас. Безспорно ще срещате затруднения, но ще можете да реагирате навреме и бързо в променящата се обстановка. За щастие можете да разчитате на истински приятели, които ще ви насочват и помагат.
31 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Настроението ви днес е прекрасно, излъчвате чар и забавлявате с остроумие. Предстои ви обаче доста работа през следващата седмица, така че отрано организирайте програмата си. Съберете сили за работа почивайки.
31 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще бъдете в отлично настроение. Изясняването на личен въпрос ще внесе спокойствие в ежедневието ви. Положените усилия ви носят удовлетворение. Разговорите с любимия човек много ще ви помогнат да намерите изход в деликатна ситуация. От тук нататък изглежда няма какво да ви спре.
31 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Не позволявайте на възникващите препятствия днес да влияят на настроението ви. Заобиколени сте от хора, които ви ценят и са готови да ви съдействат по всяко време. Самонадеяни и дръзки сте в личните си дела. Съобразявайте се повече с обстоятелствата, не предизвиквайте сами съдбата.
31 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Днес ще бъдете очаровани от постъпката на ваш близък, който ще ви помогне при проблемна ситуация. Ако в момента делата ви са в застой, то изчакайте по-благоприятен момент, без да се отчайвате. Бъдете внимателни към здравето си, като полагате повече грижи за себе си. Така най-много ще си бъдете полезни.
31 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Вървите уверено към нещо, което заслужвате отдавна. Не пестите усилията си, за да видите осъществени плановете си и затова и успехът ви няма да закъснее. Следете развитието на въпрос, който лично ви интересува, за да можете при подходящ момент да се включите активно. Предпочитате да стоите настрана от спорове и конфликти и това е препоръчително.
31 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Връзката ви е силна и не бива да се съмнявате в чувствата на партньора си. Запазете отношенията си чисти, не ги обременявайте с излишни проблеми. Здравословни неразположения при някои от вас ще ви накарат да потърсите по-скоро мнението на специалист. Не го отлагайте. Идея за пътуване ще ви подтикне към приготовления.
31 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не мислете, че можете да свършите всичко сами. Позволете на околните да вземат участие в заниманията ви и така да споделите отговорностите. Не губете търпението си и ще видите, че животът ви ще стане по-лек. Скоро ще берете плодовете от труда си. Едно пътуване ще ви разнообрази и помогне да се отпуснете.
31 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
С повече емоции ще се отнесете към заниманията си днес. Постарайте се да ги овладеете, за да не се окажете в затруднено положение. Нужно е да бъдете адекватни във всичко. Любовта ви мотивира за себеизява, прави ви по-добри и приветливи. Носейки в себе си това усещане, ще имате сили да надскочите себе си.
31 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Имате възможност да свършите доста полезна работа по дома си днес и вие едва ли ще се лишите от нея. Ще останете доволни от начина, по който околните възприемат идеите ви. Имате нужда от промяна, затова едва ли ще е чудно че някои от вас предприемат кратко пътуване именно с тази цел. Обърнете повече внимание на желанията, които има човека до вас.
31 май 2020
Последни новини