Трябва ли България да ратифицира Истанбулската конвенция

Темата за Истанбулската конвенция отдавна трябваше да е обект на разискване. ГЕРБ, за да се отърве от "горещия картоф", го изпрати в Конституционния съд. Оттук нататък всяко едно оправдане за неприемането ѝ удря в решението на КС. Това каза Пламена Игнатова от Клуб Z за "Твоят ден".

По думите ѝ политиците се страхуват да вземат непопулярни решения. "Ден по ден наливаме в мелницата на разделението, кому беше нужно сега да се предлага 24 май за национален празник", попита тя.

Журналистът Виктор Иванов от "24 часа" смята, че цялата енергия се е насочила срещу съдийката, освободила обвинения за обезобразяване с макетно ножче на момиче в Стара Загора. "Всъщност истинските виновници са политиците. "Корнелия Нинова от години говори срещу Законите за домашното насилие. Борисов се уплаши да подкрепи собствения си външен министър Захариева за Конвенцията. Петков, за да запази мира с Нинова, не направи нищо, а е баща на момичета. Костадинов всява омраза безнаказано", каза той. 

Иванов обясни какво пише в Истанбулската конвенция. "Всяка държава, която я е ратифицирала, се задължава да не допуска и да противодейства на полово базирано насилие. Това и само това пише в нея. Странното е, че политици, които твърдят, че говорят английски език, използваха една особеност на езика - че има две думи за пол - в социално и биологично значение. Започнаха да ни плашат с джендърите, но сме 21 век, крайно време е всеки сам да определи социалната си роля", коментира той.

Източник: nova

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини