Брутални издевателства над германски деца в румънския Марамуреш

Брутални "възпитателни методи": месеци наред германски младежи са били малтретирани в рамките на социален проект в румънския Марамуреш. Сега румънската прокуратура повдигна обвинение срещу 14 души.

"Децата са били държани в условия, сходни с робските", гласи обвинението на DIICOT - специалните румънски части за борба срещу организираната престъпност. Обвинителният акт на румънската прокуратура е нещо като хроника на един безкраен кошмар: говори се за "варварски методи", "редовен бой", "лишаване от храна", "физически труд до пълно изтощение", "унижения и действия, сходни с изтезания", "лишаване от свобода" и дори "принудителни медицински намеси".

Всичко това са изпитали на свой гръб германски тийнейджъри с проблемно поведение на възраст между 12 и 18 години, изпратени от един германски социален проект за превъзпитание в идиличното селце Вишеу де Сус в севернорумънския регион Марамуреш. Но вместо да получат помощ, те били изложени на брутални издевателства.

В петък (14 февруари) румънската прокуратура повдигна обвинение срещу 14 души, за които се предполага, че са били замесени в тези издевателства. Сред тях са ръководителят на проекта от германска страна Берт Шуман и съпругата му. Тяхната задача всъщност е била да се погрижат за социалната реинтеграция на младежите с проблемно поведение - в рамките на проекта "Марамуреш".

Става дума и за "пране на пари"

Разходите по проекта не са били никак малки: за всеки младеж Германия е плащала месечно суми до 6000 евро. От румънска страна проектът е бил одобрен от две институции: Службата за закрила на децата и румънското министерство на труда, което издало и лиценз на проекта, макар юридическият му статут да е неясен. Освен това, по данни на румънските разследващи органи, хора от Службата за закрила на децата дори са предупреждавали ръководителите на проекта в Марамуреш кога да очакват посещения за проверка. В тези случаи младежите били "укротявани" с помощта на медикаменти, за да не изразят недоволство от нечовешките условия, в които са поставени. Мениджърът на румънската Служба за закрила на децата, който е отговарял за проекта, също е сред обвиняемите.

Замесени в скандала са и някои местни институции, които явно са знаели какво се случва в идиличното румънско селце. Същото се отнася и до голям брой жители на селото, които са се облагодетелствали от безплатния труд на малолетните. Младежите са вършели тежка работа по полето.

Първите месеци германските тийнейджъри прекарвали в централата на проекта. Но след тази "фаза на привикване" те били настанявани в приемни семейства от различни села в околността. За целта тези домакинства са получавали по няколкостотин евро месечно - а това са страшно много пари за жителите на селските региони в Румъния. В тези отдалечени от цивилизацията села архаичните семейни традиции често пъти са по-силни от съзнанието, че има универсални човешки права. Въпросните селяни явно никога не са се питали дали експлоатацията на детски труд не е престъпление.

Специалните румънски части за борба срещу организираната престъпност DIICOT повдигат обвинение и по още няколко точки - търговия с малолетни и пране на пари. В рамките на разследването се оказало, че отпусканите от германската държава парични средства за проекта "в голямата си част не са били използвани по предназначението им". Освен това в личните банкови сметки на членовете на семейството на германския ръководител на проекта Берт Шуман имало общо 137 000 евро. Семейство Шуман обаче не било в състояние да обясни произхода на тези пари.

В рамките на разследването става ясно и друго: че на германските тийнейджъри са им били отнемани дори личните карти и паспортите, че са били поставени в изолация от външния свят и не са били допускани до учебни занятия. Много от младежите заявяват, че с бой са били принуждавани да извършват тежката физическа работа по полето.

Страхът от изолатора

Към "възпитателните методи" на екипа на Берт Шуман спадали и различни по тежест наказания - те били наричани "1 към 1" или "2 към 1" в зависимост от броя на "надзирателите". При "2 към 1" децата били заключвани в стая с метални решетки на прозорците и охранявани от двама румънски "надзиратели". Те имали право, в зависимост от моментното си настроение, да разрешават или забраняват на заключеното дете да ходи до тоалетната или да се храни. Едно от момичетата в проекта разказва, че е била принудена да приема противозачатъчни хапчета. Тя се съгласила да ги пие - от страх да не попадне в изолатора при режим "2 към 1".

В открито писмо до румънския печат германският ръководител на проекта Берт Шуман се оплака от суровите условия, в които е задържан от румънските власти от август 2019 насам, откогато се води предварителното следствие. Той говори за тъмно помещение с малки прозорчета и метална решетка. Твърди, че бил хранен с някаква отвратителна каша, както и че не му дават да разговаря със съпругата си и със свои роднини. Всичко това всъщност напомня за условията, за които разказват и германските младежи в своите свидетелски показания.

Дойче Веле отправи няколко въпроса към съпругата на Берт Шуман и адвоката на проекта "Марамуреш" Йоан Сас. Засега обаче те остават без отговор.

Източник: http://www.dw.com/bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 31.03.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Очаква ви един динамичен ден, изпълнен с много предизвикателства и немалко успехи. Имате шанса да стигнете до задоволително ниво на делата си, особено на най-важните за вас. Направете всичко възможно да спазите обещанията, дадени на близки хора.
31 мар 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Имате доста работа днес, затова не се разсейвате с неща, които могат да ви отдалечат от работата ви, а предпочитате да се съсредоточите и да изпълните всичко в желания срок. Въпреки това обаче е възможно да ви убягнат важни въпроси днес, на които ще се наложи да обърнете внимание по-късно. Научавате добра новина, свързан с ваш делови проект.
31 мар 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Дайте най-доброто от себе си и станете по-отзивчиви към хората край вас, това ще ви спечели симпатиите им. Предстои ви важен и добре платен ангажимент, чието успешно осъществяване ще повиши и финансите ви. Не смесвайте разума с чувствата, за да не стигнете до нежелани ситуации.
31 мар 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Търсите поле за изява, но това което ви се предлага не ви удовлетворява. По този начин само затваряте пътищата си за развитие и едва ли ще останете доволни от резултата. Разширете контактите си, потърсете нови начини за реализация, но в никакъв случай не спирайте на едно място. Скоро ще усетите положителната промяна.
31 мар 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес настроението ви е променливо и това се отразява на държанието ви с околните. Не допускайте обаче емоциите да влошат отношенията ви с хора, на които държите. Усамотете се и се заемете с нещо, което ви е приятно и ви разтоварва. Любовта ще озари живота ви и ще се увеличат възможностите ви за успешно приложение на вашия професионализъм.
31 мар 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Не бъдете безучастни и ще намерите своето място, ако сте без работа. В бизнеса нещата стоят по-различно, не всичко ще зависи от личното ви желание и усилия. Въпреки трудностите ще имате своите успехи днес. Тревожещ ви здравословен проблем ще отшуми. Активността ви в тази посока е дало добри резултати.
31 мар 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Получено възнаграждение за работата ви през последните дни ще направи деня ви по-спокоен, ще подобри настроението и семейния ви бюджет. Други ще стартират нов проект, с което отговорности им ще нараснат, но добре сте преценили всичко. Пропорционално на усилията ви ще бъде и заплащането.
31 мар 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Влагайте въображение във всичко, което правите през деня. Скъсайте с традиционното, ако имате по-добро предложение. Никъде не е казано, че една работа не може да се свърши и по-добре. Ако резултата е същия или по-добър, значи сте се справили чудесно. Никога не е късно да експериментирате. Подходете непретенциозно, за да не съжалявате, ако не сполучите. Не забравяйте да се усмихвате и със сдържано поведение вървете напред.
31 мар 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Съобразявайте се с обстоятелствата днес повече от обикновено и няма да сгрешите. Ще повишите интереса си към конкретна сделка или сфера, която ви привлича с перспективите си. Готовността ви за действие ще привлече на ваша страна хора, имащи позиции там и това ще ви носи предимства.
31 мар 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изпитвате известни колебания относно личен въпрос днес. Трудно ще ви е да вземете от раз решение, затова бихте могли да се посъветвате с хората около себе си. Със сигурност има човек на когото бихте могли да се доверите, затова не се притеснявайте да го сторите. За предпочитане е да си останете у дома вечерта и да си починете добре.
31 мар 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Жадувате за повече спокойствие и скоро ще го имате. Владеете положението и ще приключите с ангажиментите си в рамките на деня. Атмосферата на дома ще ви помогне да се отпуснете. Доволни ще бъдете и от жеста на някого, ще ви изненада приятно. Почивните дни обещават да са без сътресения.
31 мар 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще се справите отлично със задълженията си и ще постигнете споразумения, от които тепърва ще черпите дивиденти. Запазете спокойствие, ако ви се налага да общувате с административните органи. Самотните ще срещнат интересен партньор и ще изпитат вълнуващи емоции. Пожелайте си нещо хубаво.
31 мар 2020
Последни новини