Баба Марта идва в Широка лъка с кукерите на Песнонеделник

Традиционният кукерски празник  Песпонеделник тази година  ще се проведе на 1 март , като проявите ще  започнат още от 27 февруари. Част от тях  са посветени на националния ни празник-3 март. Песпонеделник се провежда в Широка лъка. Селото е съхранило през годините бита и родовите традиции. Кукерските игри са включени и в Националния културен календар, припомни  кметът на селото Васил Седянков.

Проявите стартират на 27 февруари от 14.00 часа, когато ще бъде открита в читалището изложба от  детски рисунки „Кукери“. На 28  февруари от  18,30 часа  отново в читалище „Екзарх Стефан“  ще се състои празнична програма, посветена на 3 март. В нея ще  участват  деца от ЦДГ „Детелина“, ученици от ОУ, НУФИ и самодеен състав при читалището,  който  ще представи  пиесата „Прошка“.

Традиционният  концерт на възпитаниците на НУФИ „Широка лъка“ ще се проведе на 29  февруари от 18,30 часа в училището.

Маскарадните игри започват в 11.00 часа на 1  март. Досега заявки са потвърдили пет кукерски състави, начело с песъците от Широка лъка. За да премине спокойно дефилето и игрите, движението на автомобили през селото ще бъде спряно на 1  март от 11 до 12,30 часа.

Седянков  каза още, че хотелите и къщите за гости в селото  и околните населени места  са пълни с туристи за Песпонеделник, като през годините гостите на празника са били между 2000 и 4000 души. След като се насладят на дефилето на кукерите, гостите ще могат да извият кръшни хора по време на народното веселие с Виевската фолк група,  посочи  Седянков. Организатори на Песпонеделник са община Смолян, читалището и кметството в Широка лъка.

На  3 март от 11.00 часа ще бъдат поднесени цветя и венци пред паметниците на героите в родопското село.

СмолянБГвести

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини