Езически костюми, носени при зимни празници по света

Тази година се чества 28-тото издание на Кукерския фестивал в Перник - Сурва. По този повод решихме да ви запознаем с ритуалните костюми, с които различните народи ”пъдят злото” през този сезон.  

Публикациите, които документират ритуали и карнавали в Европа, особено в Източна и Югоизточна Европа, не са много.

Затова "Wilder Mann: The Image of the Savage" на френския фотограф Шарл Фреже (Charles Fréger), който излиза на пет различни езика - английски, френски, немски, италиански и японски, развълнува всички, които се интересуват от традиционните ритуали в Европа. Тези традиции са документирани и представени през обектива на съвременната фотография.

В неотдавнашно интервю Фреже споделя, че винаги е бил очарован от европейските езически традиции. Това вдъхновява известния фотограф да пътува из цяла Европа, за да заснеме образи на хора, облечени в ритуални костюми, които почитат зимата и други сезонни тържества.

Фреже започва пътуването си от Австрия и досега е заснел невероятни костюми и ритуали от 21 страни по света. Според Фреже има много празници, които отбелязват средата на зимата, които се случват в Чешката република и, да речем, Италия, които са доста сходни по отношение на материалите, използвани за създаването на костюми - животински кожи, клони от дървета, рога и звънци.

Макар подобни външно, живите фолклорни ритуали имат различни варианти във всяка страна и място.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини