Руски съд принудително хоспитализира жена, избягала от карантина за коронавирус

В Санкт Петербург 32-годишната Алла Илина, която избяга от карантина на коронавирус, беше осъдена и изпратена в болницата. Съдът е уважил административния иск на главния санитарен служител в града за принудителна хоспитализация.

С решение на съда жената ще бъде настанена в болницата поне до 19 февруари, докато не бъдат получени два отрицателни резултата от теста за коронавирусна инфекция. Решението подлежи на незабавно изпълнение от съдебните пристави.

Алла Илина се завърнала от Китай в края на януари. На 6 февруари е поставена в карантина за коронавирус в Бската болница, откъдето избягала ден по-късно, разбивайки електронната ключалка на вратата на инфекциозния изолатор. Тестовете, каза тя, не потвърдиха коронавирусната й инфекция.

Болницата внесла в съда с иск пациентът да бъде върнат за лечение.

Изслушвания по административното дело на главния санитарен лекар на Санкт Петербург срещу, което според Роспотребнадзор, опасната за обществото Алла Илина, се състояха в претъпкана стая в окръжния съд в Петроград. Обаче само миризмата и виолетовата светлина на въздушен йонизатор в ъгъла на залата, свидетелстват за заплахата. Съдия Олга Тарасова не счела за нужно заседанието да е закрито, за да се предотврато паника в обществото, както поискал Роспотребнадзор.

Защитата на Алла Илина посочва, че лекарите и Роспотребнадзор нарушават нейните конституционни права, като насилствено са я хоспитализирани за дълго време без нейното съгласие и каквото и да било обяснение. В същото време адвокатът на подсъдимата Виталий Черкасов обяви, че действията на Роспотребнадзор са лукави. Те опровергават валидността на искането му за изолиране на бегълката, тъй като в продължение на няколко дни след бягството никой не я е търсил и не се е опитвал да гарантира безопасността на нейните близки и хората около нея.

Съдията сметна за несвързани със случая въпросите към ищците защо са се явили в съда без маски и не са се погрижили за безопасността на слушателите в съда. Без конкретен отговор остана и основният въпрос - какъв период е необходим за прегледа й и защо не може да се проведе в амбулаторна база.

От Роспотребнадзор заявиха, че инкубационният период е най-малко 14 дни и според последните данни може да продължи до 24 дни, като отбелязва, че в Канада е имало случай на заболяването на 14-ия ден след като е бил в епидемичната зона. Анализите се изпращат в медицински център Vector в Новосибирск и само след двоен отрицателен отговор пациентът може да се счита за здрав.

Съдът отхвърли предложението на Алла Илина самата тя да отиде в Новосибирск, за да направи тестове на място. Тя също така поиска в краен случай да бъде оставена в друга болница.

Решението беше обявено в отсъствие на Алла Илина и нейния адвокат - забравили да ги поканят в залата. След като научи, че съдът е решил незабавно да я постави в изолатор в Боткинската инфекциозна болница най-малко до 19 февруари, Алла Илина, попитана за плановете ѝ, казвa пред BBC: "Да оцелея. Да оцелея в Боткин."

Съдебният изпълнител за първи път изпълнява такова решение: в бланката на изпълнителния лист по делото на Илина са изписани принудителното събиране на "дълг" и задължително да "съобщи банковите си сметки".

Час по-късно Алла Илина е изпратена в болницата в линейка, придружена от полицейска кола. В същото време стана известно, че Невският окръжен съд в Санкт Петербург е получил подобен иск срещу друга бегълка - Анна Рибакова.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Go
  gost
  0 0
  16:57, 17 фев 2020
  Аз си обръщам левовете в рубли, за вас не знам.

Хороскоп за 31.03.2020

Хороскоп за Овен

Овен
В добро настроение ще преминете през днешния ден, вслушвайки се във всичко, което има отношение към вас. Енергично ще се включите в задачите си, в стремежа си да ги приключите навреме и с желаните резултати. Среща с приятели, някои от които ще превърнете в свои бизнес-партньори.
31 мар 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Подтиквани от смели решения ще пристъпите към изпълнение на плановете, без да търсите нечие мнение. Пазете се от преумора, в желанието си да свършите повече работа може да навредите на здравето си. Част от вас ще потърсят ново поприще, с което ще трябва да доказват уменията си отново.
31 мар 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Проявете толерантност към колегите за да си осигурите подходяща работна атмосфера. Много е важно да сте съзидателни, дарявайки топлина и разбиране. Вечерта някои от вас ги очаква приятна изненада свързана с близък човек. Позитивните ви очаквания напълно ще се оправдаят.
31 мар 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Творчески порив събужда у вас желание да работите по осъществяване на скритите си желания. Старанието ви да сте полезни на околните е впечатляващо. Чест ви прави факта, че не изтъквате направеното и продължавате да се грижите според възможностите си. Денят ви ще е ползотворен и интересен от към лични контакти.
31 мар 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Отстоявайте твърдо позициите си и не допускайте вмешателство в личните ви планове. Възможно е да получите новина, която ще ви подейства като стимулатор да работите още по-усърдно. Въздържайте се от семейни спорове, дори да мислите, че сте прави. Силно се нуждаете от оздравителни процедури свързани с изчистване на организма ви. Направете нещо в тази посока.
31 мар 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Въпроси от делови характер ще изместят посоката на притесненията ви днес. Запазете спокойствие, така ще работите по-пълноценно и ще свършите повече. Не си позволявайте да давате мнение по въпроси, които не ви засягат, но засягат други хора. В желанието си да сте полезни ще нараните някой, за което няма да ви прости.
31 мар 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще се включите във времето и навреме ще приключите започната задача, още повече, че имате финансова изгода от това. Загрижеността ви за здравето на близък човек ще ви накара да потърсите и друго компетентно мнение, с което бихте добили реална представа за нещата. Мислете позитивно.
31 мар 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Занимават ви професионалните ви дела и не мислите за почивка, но е важно да отделите време и за отпускане. Никой не ви притеснява, по-скоро вие сами стимулирате работоспособността си. Запазете я за следващите дни, когато действително трябва да действате безотказно.
31 мар 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нова възможност за професионална реализация или пък началото на интимна връзка, ще вълнуват повечето от представителните на зодията. Денят е начало на промени в живота ви и ако днес може да не са така осезаеми, то в близките дни ще чувствате все по-силно ефекта им. Налага се да вземете конкретно решение по отдавна вълнуващ ви въпрос.
31 мар 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Пониженията тонус се отразява на здравето и общителността ви. Работете за укрепване на духа и имунитета си. Вземайте допълнително витамини, хранете се здравословно и мислете позитивно. Благодарете за всичко, което имате и ще се почувствате по-добре. За някои от вас денят е свързан с пътувания и срещи.
31 мар 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се опитате да наваксате изоставането си от предишните дни. Отнася се за работата ви. Това ще ви донесе спокойствие и увереност, така че, ако все още не сте започнали – действайте. Интимните връзки ще се задълбочават. Интересът към вас е по-засилен от всякога и не бива да го проигравате.
31 мар 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Имате добри намерения, но е нужно да потърсите съдействието на хора, които биха ви помогнали. Давате си сметка, че не всички са на нивото, което сте достигнали и ще срещнете трудности в разбирането на идеите ви. Някои ще посрещат гости и ще са ангажирани със семейни задължения.
31 мар 2020
Последни новини