Авариите по водопроводната мрежа в Перник намалели двойно

Двойно са намалели авариите по водопроводната мрежа в Перник. В началото на режима са регистрирани около 280 месечно, сега те са под 150, съобщи управителят на "ВиК" - Перник инж. Борислав Иванов, цитиран от БТА. 

Допълнителните аварийни екипи от страната, които се притекоха на помощ на пернишкото водоснабдително дружество, от две седмици са напуснали Перник, добави Иванов и определи актуалния брой на авариите "в рамките на нормалното".

В пречиствателната станция ремонтът върви усилено, като са подменени кранове и съоръжения, и се работи по новия утаител, каза още той.

Иванов определи водния обем на язовир "Студена" към този момент като "оптимистичен". Към днешна дата той е 3 720 000 куб. м при капацитет 25 519 100 куб. м. За последните дни са отчетени 689л/сек. приток и 247л/сек. разход.  

Кметът на Перник Станислав Владимиров заяви, че през последните 2 седмици мекото време, южният вятър и валежите са увеличили притока и нивото на язовир "Студена" с 80-90 см, вследствие на което се е "прескочил трапът" да се черпи вода от мъртвия обем на язовира.

Относно темпото на изграждане на съоръжението Мало Бучино – Перник до момента има 3 км положени тръби от нужните 13 км.  

"Миналата седмица в един от кварталите пак имаше проблеми с мръсна вода, това е по-голямото предизвикателство пред нас: подмяната на водопроводната мрежа е най-критичната част. Строителната камара ни посочи най-мощните фирми с най-голяма експертиза и потенциал в тази сфера. Вече се проектират част от трасетата с някои от фирмите – (необходими са - бел. ред.) между 5-6 месеца да се завърши, ще създаде някои неудобства на моите съграждани, когато се разкопае почти целият град, ще има неудобства", предупреди Владимиров.

По думите му перничани са готови да преодолеят сегашните неудобства, защото това ще доведе до подмяната на подземната инфраструктура на целия град.

Той добави, че сметките през последните месеци са чувствително по-високи и в момента ВиК правят вътрешна проверка.

В края на миналата година водната криза в Перник бе в разгара си, след като се оказа, че нивото на водата в язовир "Студена" е критично ниско. Близо 100 хил. души минаха на воден режим. Правителството отпусна 30 млн. лева за справяне с водната криза в три направления - реконструкция на част от главен клон II в кв. "Изток", реконструкция на водопроводи на главни улици на територията на община Перник и за авариен ремонт на пречиствателна станция за питейни води. Министерство на регионалното развитие и благоустройството отпусна около 1 млн. лева за решаване на проблемите с пернишките тръби, които имат загуба на вода около 80%.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 10.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Като изявени професионалисти по-често ще се вслушват в мнението ви, което ви задължава да се поддържате в добра форма и да не прекалявате с нищо. Партньорските начинания ще имат успех, ако с поведението си на коректни, честни и добри хора създадете около себе си градивна атмосфера и насърчите творческата мисъл у всеки един от тях.
10 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Напрегнати сте и рискувате да разберат погрешно думите ви, и това да стане причина за обтягане на отношения. За предпочитане е да избягвате големите компании, където едва ли ще се чувствате добре. Намерете начин да си починете сред спокойствие и уединение. Разговор с ваш близък ще ви бъде от полза.
10 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Обкръжението на близките ви хора внася спокойствие в душата и мислите ви. Заедно ще решавате възникващите въпроси и ще планирате бъдещето си. Ще разчитате както на собствените си сили, така и на подкрепата им. Всичко започнато днес обещава да завърши с успех.
10 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Вашата упоритост ще ви изведе до високи хоризонти. Ще имате повече от очакваните финансови постъпления. Вълнения от философски, духовен и религиозен характер ще преобладават в мислите ви. Постепенно постигате хармонията, към която винаги сте се стремили. Отношенията с любимия човек се развиват в желаната от вас насока.
10 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Повод за размисъл ще ви създадат развитията около вас и ще търсите решение на въпросите, които ви безпокоят. Не се тревожете, ще имате сили, с които ще преодолеете временните си затруднения. Най-важното е, че ще продължите уверено напред, другото са подробности. Здравето няма да ви притеснява.
10 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Отговорното ви отношение към работата ще бъде провокирано и днес. Няма да ви остане много лично време, предвид неотложните задачи, които ще се появят пред вас. Независимо от всичко трябва да си починете. Новите задачи през идващата седмица ще изискват от вас повече съсредоточеност.
10 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Уморени от грижите, ще предпочетете по-приятни занимания днес. Почивка в компанията на хората, които обичате ще се отрази добре на мисленето, здравето и духа ви. Това е вашия начин да релаксирате, което ще ви приведе в подходяща форма, за да се справите по-лесно с отговорностите през идващите дни.
10 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Едва ли някой е в състояние да предположи вашата следваща стъпка, но вие със сигурност можете да познаете чуждите. Това ще се окаже голямото ви предимство и днес, когато от заплетена ситуация вие ще излезете с най-добри позиции. В личен план обаче е възможно да претърпите разочарование, което не е по ваша вина. Скоро ще намерите изход.
10 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Денят ви може да бъде и по-добър, ако не се вживявате чак толкова от битовите неуредици. Може да наблегнете на дребните подробности в делови план, за да избегнете конфликтни ситуации. Погрижете се за здравето си, имате нужда от повече почивка и положително настроение. Прекарайте деня у дома.
10 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Повечето от вас ще се посветят на семейството и дома. Ще предприемете промени по интериора, надявайки се с тях да промените и в някаква степен живота си. Професионалните задачи също ще присъстват в програмата ви, перспективите са добри и ще се похвалите с придобивки. Не бягайте от късмета си, ще се прояви, бъдете активни.
10 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не допускайте с емоционалните си реакции да нараните някого. Понякога те излизат от границите на контрол и това ви обрича на изолация. Помислете за подходящи занимания, носещи ви успокоение и романтично настроение. Потърсете компанията на приятели.
10 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Общувайте с хора, които вече са минали по вашия път. Това ще ви спести време и ще съберете повече мъдрост. Разочарованието ви от определено събитие ще отстъпи място на приятна изненада. Чистите ви намерения ще се оценят и ще получите подкрепата, от която се нуждаете. Нова любов.
10 апр 2020
Последни новини