Авариите по водопроводната мрежа в Перник намалели двойно

Двойно са намалели авариите по водопроводната мрежа в Перник. В началото на режима са регистрирани около 280 месечно, сега те са под 150, съобщи управителят на "ВиК" - Перник инж. Борислав Иванов, цитиран от БТА. 

Допълнителните аварийни екипи от страната, които се притекоха на помощ на пернишкото водоснабдително дружество, от две седмици са напуснали Перник, добави Иванов и определи актуалния брой на авариите "в рамките на нормалното".

В пречиствателната станция ремонтът върви усилено, като са подменени кранове и съоръжения, и се работи по новия утаител, каза още той.

Иванов определи водния обем на язовир "Студена" към този момент като "оптимистичен". Към днешна дата той е 3 720 000 куб. м при капацитет 25 519 100 куб. м. За последните дни са отчетени 689л/сек. приток и 247л/сек. разход.  

Кметът на Перник Станислав Владимиров заяви, че през последните 2 седмици мекото време, южният вятър и валежите са увеличили притока и нивото на язовир "Студена" с 80-90 см, вследствие на което се е "прескочил трапът" да се черпи вода от мъртвия обем на язовира.

Относно темпото на изграждане на съоръжението Мало Бучино – Перник до момента има 3 км положени тръби от нужните 13 км.  

"Миналата седмица в един от кварталите пак имаше проблеми с мръсна вода, това е по-голямото предизвикателство пред нас: подмяната на водопроводната мрежа е най-критичната част. Строителната камара ни посочи най-мощните фирми с най-голяма експертиза и потенциал в тази сфера. Вече се проектират част от трасетата с някои от фирмите – (необходими са - бел. ред.) между 5-6 месеца да се завърши, ще създаде някои неудобства на моите съграждани, когато се разкопае почти целият град, ще има неудобства", предупреди Владимиров.

По думите му перничани са готови да преодолеят сегашните неудобства, защото това ще доведе до подмяната на подземната инфраструктура на целия град.

Той добави, че сметките през последните месеци са чувствително по-високи и в момента ВиК правят вътрешна проверка.

В края на миналата година водната криза в Перник бе в разгара си, след като се оказа, че нивото на водата в язовир "Студена" е критично ниско. Близо 100 хил. души минаха на воден режим. Правителството отпусна 30 млн. лева за справяне с водната криза в три направления - реконструкция на част от главен клон II в кв. "Изток", реконструкция на водопроводи на главни улици на територията на община Перник и за авариен ремонт на пречиствателна станция за питейни води. Министерство на регионалното развитие и благоустройството отпусна около 1 млн. лева за решаване на проблемите с пернишките тръби, които имат загуба на вода около 80%.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини