Маслини - защо, освен вкусни, са и полезни?

Замисляли ли сте се някога, когато ядете маслини защо те са толкова вкусни и важни в режимите ни на отслабване и поддържане на телесното тегло?

Стандартните зелени маслини имат още няколко подтипа - гръцки Каламати, гръцки зелени, гръцки черни, гръцки пълнени и други. Също така съществуват маслини, в които има растящ бадем. Това е изключително полезно хранително средство, което доставя на организма богата гама от омега-3-мастни киселини, растителни протеини и биофлавиноиди, които имат важно значение за нормалните метаболитни процеси в тялото. В комбинация с аператив от мартини, маслините се превръщат в универсален диджестив, който спомага храносмилането след тежка трапеза, на каквато може да се наслади всеки човек през коледните и новогодишни празници, рождени дни, фирмени банкети и други.

Маслините са изключително ценен източник на витамини - А, В, Е, D, C, К. Витамин С е най-силният антиоксидант и активатор на имунните процеси. Витамините D и К са изключително полезни за костния растеж и развитие, ставния апарат от връзки, сухожилия и мускули. Отделно витамин К, известен на фармацевтичния пазар като фитоменадион, има важно значение в процесите на кръвосъсирване при хора с наследствени или придобити заболявания засягащи коагулационните пътеки в организма. Витамин А пък предпазва от хемералопия или кокоша слепота, което е нарушение в нощното зрение.

В маслините освен богатата гама от витамини, поради което те се превръщат в универсален лек за много заболявания, както и за поддържане на здравословен режим в организма, се съдържат и много важни мастни киселини. Всичките мастни киселини са мононенаситени - омега 6 (линоленова киселина) и омега 9. Тези мастни киселини са изключително важни, което позволява да се срещат в литературата още под името незаменими мастни киселини. Те са особено полезни за прием от малки деца, защото осигуряват растежа на скелетния им апарат и ускоряват по естествен начин човешкия метаболизъм. Отдавна е известна и една друга сентенция – колкото маслините са по-богати на мастникиселини, то толкова повече потъмнява техния цвят. Среща се богат цветови асортимент – от зелени до светлолилави и черни.

Маслините предпазват и от много сърдечносъдови заболявания. Благодарение на голямото си количество ненаситени мастни киселини, те овладяват състоянието на повишен лош холестерол. Доставят директни совалки, които действат по антагонистичен принцип и не позволяват на лошия холестерол да се внедри в клетките и по стените на кръвоносните съдове. От своя страна това помага ефективно в борбата с високо кръвно налягане и атеросклероза, което е предпоставка за тромбоза на централни артерии и вени.
Маслините съдържат много ниско ниво на въглехидрати, а в някои случи – те липсват изцяло. Комбинирани с леки протеинови храни, маслините са особено подходящи за вечерен прием, който да не затормозява човешкия метаболизъм и да предпазва от натрупване на излишни килограми след обилно похапване на тежка храна привечер.

Препоръчителни са комбинации с нискомаслена извара, риба – скумрия, сьомга и други видове риба, които са богати на мастни киселини или пък свежа салата от домати, краставици, кромид лук или чесън, който в комбинация с маслините има невероятен ефект в борбата с повишеното производство на инсулин, както и налични бактериални или вирусни инфекции.
 
Маслините имат и козметичен ефект – омега-9-мастната ненаситена киселина се свързва с биомембраните в клетките, което помага за изглаждане на бръчките и уплътняване на подкожния слой между дерма и епидермис на пострадалия от възрастта кожен район.

Сто грама зелените маслини съдържат 15 г чисти липиди, сто грама черни маслини - около 21 г липиди. Въглехидрати липсват. Протеини – 1-5 г на 100 г маслини.
 
Изложението за структурните особености на маслините и тяхното влияние върху протичането на нормалните физиологични процеси в организма показва, че те са един важен и незаменим продукт от хранителния режим на всеки човек, който има желание да развива организма си към по-добро и балансирано състояние.

Източник: http://puls.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини