Анкета: 54% от българите искат референдум за приемането на еврото

Мнозинството от българите не подкрепят влизането на страната в еврозоната и са склонни да поставят въпроса на референдум, сочи социологическо изследване. То е поръчано от Експертния клуб за икономика и политика и е проведено от агенция „Тренд“.

50% от запитаните са против въвеждането у нас на единната европейска валута, като само 19 на сто го подкрепят.

Същевременно 54% искат референдум за влизането на България в еврозоната.

Поне половината от участниците в проучването заявили, че при евентуално допитване няма да подкрепят еврото.

Основните притеснения на българите при приемането на единната валута касаят поскъпването на живота, като цените на стоките, размерът на заплатите и масовото обедняване са причините еврото да е нежелано у нас.

„От данните виждаме, че българите се страхуват от някаква версия на гръцки сценарий за България при влизане в еврозоната“, отбелязва Георги Вулджев, главен икономист в ЕКИП. Рисковете пред България са значително повече от евентуалните ползи, с оглед на дълбоките икономически недъзи, от които еврозоната продължава да страда и които в момента причиняват стагнация на икономическото ѝ развитие“, допълва още той.

Премиерът Бойко Борисов заяви днес, че няма да има покачване на цените  при влизането на България в еврозоната.

Според Експертния клуб за икономика и политика прибързаното влизане в еврозоната ще засили антиевропейските настроения и реторика сред българите.

Анкетата на „Тренд“ е проведена сред 1008 пълнолетни граждани на България в периода 7-15 ноември 2019 г. и е представително за територията на страната във възрастовата категория над 18 години.

Източник: БНР

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Г
    Г
    6 -1
    18:42, 28 яну 2020
    През 2007 с приемането ни в ЕС коминтирах с мои приятели,че приемам със смесени чувства влизането ни. Незнам при приемането на еврото,кой ще забогатее и кой ще обеднее.Нали знаете при промени,тези с информация изплуват,а другите потъват. След брейкзит и една световна криза еврото може да се срине.Да си останем на левчето,щот вече не ми дреме за англо -сакцонците.Все пак всичко е интерес ;полза;
  • 2
    Г
    Г
    1 0
    18:48, 28 яну 2020
    Нали знаете : когато спечелиш нещо ,помисли какво си изгубил. 🤑🤑🤑🤑🤑
Последни новини