МВР и ДАНС се включват срещу разпространението на коронавируса у нас

Силовите служби ще помагат на здравните власти в прилагането на мерките срещу разпространението на новия коронавирус, наречен 2019-nCoV. ДАНС ще съдейства с информация за пристигащите у нас и за проследяването на контактите им, ще се разчита на граничната служба. Те са включени в създадената днес оперативна работна група към МЗ. Това съобщи на нарочен брифинг главният държавен здравен инспектор доц. Д-р Ангел Кунчев. 
 
10 % е смъртността от този вирус за момента, посочи той и припомни, че има и 50 напълно излекувани и изписани пациенти от тези с доказан вирус. Д-р Кунчев посочи още, че смъртността от близкоизточния респираторен синдром- медитераниан, разпространил се от камилите на пазар в Саудитска арабия и също квалифициран като коронавирус, е била малко над 30 процента.
 
„При тази зараза също имаше изнесени случаи в почти всички европейски държави, и след това самата епидемия се самоограничи. Твърде вероятно е и сега това да се случи с този коронавирус, но това никой не може да предрече“, подчерта д-р Ангел Кунчев. Опасенията на епидемиолозите са  2019-nCoV да не придобие качества: по-висока патогенност и по-лесно предаване от човек на човек.
 
„Трябва да се има предвид, че благодарение на мерките в Китай възможността за износ на вируса е силно ограничена.“, посочи главният държавен здравен инспектор и припомни, че 11 -милионният град Ухане е блокиран, а общо в Китай мерките засягат 48 милиона души.
 
За момента е доказано предаването на вируса от човек на човек, но как точно това се случва-дали чрез течности или по въздушен път, учените още не са наясно.
 
Д-р Кунчев подчерта обаче, че предаването на вируса е трудно осъществимо. Няма досега доказан случай заразата да е предадена при пътуване със самолет например, или от болни към колеги от един и същи офис. Някои от случаите на заразени са при гледане на болен вече човек. Затова посочи, че една от най-важните мерки и у нас срещу разпространението на заразата, е строгото спазването на хигиенните мерки в лечебните заведения, за да не се достигне до вътреболнично заболяване при открит случай.
 
Не може да става въпрос за биологична война, категоричен е д-р Кунчев.
 
Това е третият коронавирус, с който здравните власи се сблъскват, посочи той и обясни, че горе-долу на всеки десет години от животинския свят излиза към човека подобна зараза.  А причина за това са благоприятните условия, който вирусите намират в дадения момент. “Излиза сега, защото сега са подходящи условията. В Азия има огромна концентрация на животни и хора, многобройни пазари в почти всеки град на екзотични и диви животни, които се отглеждат за храна. И в комбинация с високите температури и непрекъсната циркулация на вируси и в двете популации, е създадена идеална възможност за нови щамове, за нови генетични комбинации, част от които се оказва, че са жизнеспособни, патологични и могат да се предават от човек на човек.“ , обясни д-р Кунчев.
 
Той цитира оценката на Европейския център за разпространение на заразите, че бъдещето разпространение на новия коронавирус е много вероятно, че заплахата за внос в Европа е на средно ниво и че мерките, които се прилагат са достатъчно. А една от тях е скрининга през термокамери. Тази мярка вече се прилага у нас, посочи д-р Кунчев. 
Той уточни, че методът ще бъде използван от българските власти и занапред, най-вече на летище София. Ще се прилага основно за пристигащи у нас от Москва, Истанбул и Лондон, и в по-ниска степен от Париж и Рим- дестинациите, през които в Блъгария  пристигат хора от Китай.
 
Вече са поръчани реактивите за короновируса и до седмица ще са в България, с тях може да се докаже заболяването, съобщи на брифинга директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.
Той изришно подчерта, че коронавируса 2019-nCoV се доказва само с вирусологичното изследване при тежко болен човек с разгърната клинична картина. По повод наплива на пациенти, които искат да бъдат изследване за наличие на новия вирус, проф. Кантарджиев предупреди: „Материали в Националния център ще бъдат изследвани само такива, които са езпратени  от лекуващи лекари в интензивно отделение, където състоянието на пациента е с презумпция за заразата. Ще може да бъде изследван само материал, изпратен опакован, съхраняван и транспортиран по надлежния ред“. Той посочи, че като допълнително, ще бъде въведено изискването пробата за наиз да е придружена и подписите на инфекционист и епидемиолог.
 
За коронавируса действат всички епидемиологични мерки, които се прилагат и за грип-маски, хигиенни кърпички, спирт за дезинфектант, посочи проф. Кантарджиев.
 
Haskovo.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Но
  Нова
  1 0
  17:36, 27 яну 2020
  Много правописни грешки. Неграмотни журналисти!
 • 2
  Хе
  ХЕИ Хасково
  0 0
  10:54, 28 яну 2020
  Този Кунчев е доктор колкото к....а ми е кавал. Цял живот е писарушка чиновник и сега пък и доцент. С такива измислени специалисти ще ме страх дори да попитам за нещо , а камо ли да се лекувам.

Хороскоп за 24.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Подходящо е за вас да си останете вкъщи и да си починете от напрежението през изминалата седмица. Има всички шансове за успех, тъй като околните имат нужда от същото и никой няма да ви пречи. Обърнете внимание на здравето си, моментът е добър за разтоварващи диети и спорт. Живейте според собствените си изисквания.
24 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Разговорите и срещите ще носят добри плодове, а някъде измежду приятелите се спотайва някой, чиито чувства надхвърлят границите на приятелството. Ако все пак се решите да превърнете флирта в любовен роман, премислете пет пъти дали си струва да жертвате добър приятел за мимолетна любовна авантюра. В дома ви разправиите около парите могат да породят враждебност. Можете да посмекчите конфликта и дълбоките разриви при условие, че управлявате по-разумно домашния бюджет.
24 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Този ден ще премине под знака на емоциите за представителите на Близнаци. С каквото и да се заемете неминуемо очаквайте различните настроения да властват около вас днес и често може да ви се налага да внасяте необходимото равновесие. Разбирате се чудесно със сърдечния партньор, подкрепяте го в начинанията му и той оценява усилията ви.
24 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Бликате от енергия и жизнеността ви е заразителна за околните. Изкушавате се да нарушите правилата и точно днес това най-вероятно ще ви донесе успех. Не се впускайте в твърде рисковани начинания без да сте сигурни в себе си. Някои от вас подновяват предишна емоционална връзка, което обаче не е за препоръчване.
24 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Като истински бойци, ще се възползвате от всяка ситуация, извличайки максимална полза за себе си. Без да бягате от проблемите, ще поемате отговорности и ще търсите подходящи начини за справяне с тях. Не отказвайте предложена ви помощ, вие също се нуждаете от внимание и отдих.
24 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Развитията в последно време ще ви подтикнат да направите промени в живота си, за да стане той по-привлекателен и спокоен. Не е нужно да поемате и още отговорности, прагматично ги разпределете с околните. Приемете готовността им да ви помогнат. Това ще ви облекчи и освободи време за развлечения.
24 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Важен ангажимент ще ви принуди да станете по-активни и действени. Умората няма да ви тежи, защото очакванията ви са големи. И с право. Ще подобрите финансовото си състояние и ще планирате бъдещите си проекти. Бъдете мили с роднините си. Те също се стараят, до колкото могат да ви бъдат полезни.
24 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Предстои ви кратко пътуване, което ще ви подейства обновяващо. Имате нужда от разнообразие и презареждане с енергия, така че не го пропускайте. Не се тревожете за работата си или за каквото и да било, забавлявайте се, и с радост ще установите, че нещата са се подредили така както вие ги желаете.
24 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Помързелувайте днес и си починете добре. Никакви спешни ангажименти няма да изникнат, нито ще се налага да спорите с близките си. Просто условията за отдих са идеални, а как ще ги оползотворите е само ваш "проблем".
24 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не бъдете безразлични към чувствата на околните и не ги изолирайте от живота си. С някои от тях имате по-задълбочени взаимоотношения, които би трябвало да ви носят наслада, а не отегчение. Не налагайте мнението си, бъдете търпеливи и отстъпчиви. С чужда помощ ще приключите своя задача и ще ви остане време за почивка.
24 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще помогнете на някого по-бързо да се справи с проблема си, като споделите собствения си опит и го накарате да се довери на вътрешния си усет. Ще уважавате онези, които оспорват разбиранията ви. Това ще ви накара да се почувствате доволни от себе си, защото сте уважили правото на личен избор и свободна воля.
24 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Занимания на открито и пътуване с приятели може би ще удовлетвори страстта ви към приключения. Не се притеснявайте дори и да не сте в предни позиции на инициативата, това е чудесен повод да се разтоварите. Едва ли ще отхвърлите предложение за среща с някой, който не спира да ви вълнува.
24 фев 2020
Последни новини