Русия разполага С-400 в Камишли, Сирия, има напрежение с войски на САЩ

Руските сили са разположили нови ракетни системи за противовъздушна отбрана в авиобаза Ал Камишли в далечния североизток на Сирия на фона на ескалиращо напрежение между руски и американски сили в североизточния регион на Сирия, съобщава Сирийската обсерватория за правата на човека.

Според руски медии, става въпрос за С-400.

От обсерваторията съобщават за продължаващо напрежение между американски и руски сили, като всяка страна се опитва да разшири своето влияние и контрол върху района и по-специално стратегическата магистрала Ал-Хаска-Алепо.

Наскоро районът е сцена на засилено напрежение и ежедневни схватки между двете страни. Също така американските сили са попречили на придвижването на руски патрули в няколко района.

Според източници на Сирийската обсерватория, силите на САЩ са разположени на входовете и изходите на стратегическия град Тал Тамр, който е връзка между Ал-Хасака - Ал Камишли - Алепо. Те също така са разположени на входа на Абу Расин (Заркан) и кръстовището в село Габиш и управляват патрули по магистрала Алепо-Ал-Хасака, известна като "М4".

Според източниците на обсерваторията, американски патрул е прихванал руски в село Мустафавия в Ал Маликия (Дейрик) в провинцията Ал-Хасака и му е попречил да стигне до граничния пункт на Смилка.

В събота американските сили пресекли руски патрул в село Тал Фухар, докато патрулът се насочва към провинцията, град Ал Маликия (Дейрик). Според източници, руският патрул е спрян за два часа, което е причинило задръстване на пътя, преди Сирийските демократични сили - СДС да посредничат между двете сили. След това руският патрул продължава пътя си към провинцията Ал-Маликия, докато американските сили се насочват към базата Румайлан.

Силите на Русия обикновено използват черен път, но този път поемат по магистралата заради лошо време.

На 17 януари колона от руски сили от около 40 автомобила се насочва към град Тал Тамр в провинция Ал Хасака, когато американски патрул прихваща руския патрул, което предизвиква напрежение между двете страни, руските сили напускат и се насочват към град Айн Иса, след посредничество от СДС.

Сирийската обсерватория наблюдава на 14 януари, че американски патрул спира руски патрул на кръстовището на Хитин по пътя между Ал-Хасака и Ал-Камиши. Спор между двете страни завърши с връщане на руския патрул, след като му е попречено да продължи пътя си по магистрала М4.

Според руски медии, след тези случаи, руските патрули са придружени от боен хелкоптер за сплашване на американските сили и предупреждават, че вместо само патрулиране, ще бъдат изцяло оборудвани за военни действия.

"Москоу таймс", "Хюриет" и "Анадолу" съобщават, че американските войски са "блокирали" руски войници и им пречат да стигнат до нефтени находища в североизточна Сирия.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ле
    ленин
    4 -2
    21:13, 21 яну 2020
    Дърпат мечката за опашката ще си получат шамара .
    • 21
      21
      1 -6
      23:45, 21 яну 2020
      евал съм ти Ленин , евал сам ти Сталин , Сащ тоже... Виж коментара
Последни новини