Грета Тунберг: Нашата къща все още гори. Вашето бездействие подхранва пламъците постоянно

Грета Тунбер коментира обявлението на американския президент Доналд Тръмп пред Световния икономически форум в Давос, че САЩ ще се присъединят към инициативата за засаждането на 1 трлн. дървета на планетата.

"Засаждането на дървета е добро нещо, разбира се, но съвсем не е достатъчно, като то не може да замени истинското смекчаване на климатичната криза и възстановяването на природата", настоя Тунберг.

Тя подчерта, че не се нуждаем от намаляване на емисиите на парникови газове в атмосферата, а емисиите трябва да бъдат спрени изцяло.

Грета Тунберг посочи, че почти нищо не се е случило по отношение на климатичната криза, откакто впечатли предишното издание на Световния икономически форум през миналата 2019 година.

"Преди една година дойдох в Давос и ви казах, че къщата ни гори", напомни тя на аудиторията, като допълни: "Казах, че искам да изпаднете в паника. Бях предупредена, че да казваш на хората да се паникьосат за климатичната криза е много опасно нещо. Но не се притеснявайте, няма проблем. Повярвайте ми, аз съм го правила и преди и мога да ви уверя, че това не води до нищо. И за протокола, когато децата ви кажат да се паникьосате, ние не ви казваме да продължите както преди."

Активистката за климата подчерта още, че "младите не казват на възрастните да разчитат на технологии, които все още не съществуват в необходимия мащаб и вероятно никога няма да съществуват. Ние не ви молим да лъжете и да подправяте данните, или да компенсирате за изхвърляните емисии, като просто плащате на някой да засади дървета в Африка, докато Амазония се изсича".

Тунберг настоя, че компаниите, банките, институциите и правителствата трябва да спрат всички инвестиции в изкопаеми горива, както и незабавно спиране на субсидиите за тях.

"Не искаме да бъде направено през 2050, 2030, или дори 2021 година, ние искаме това да стане сега", продължи тя.

"Можете да смятате, че сме наивни, но ако не го направите, трябва да обясните на децата си защо сте се отказали от целите на Парижкото споразумение и съзнателно сте създали климатичната криза", изтъкна още Тунберг.

"Нашата къща все още гори. Вашето бездействие подхранва пламъците постоянно. А ние ви молим да действате така, сякаш обичате децата си повече от всичко друго", настоя шведската активистка.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    12
    123
    3 -1
    20:59, 21 яну 2020
    Това болно дете няма ли кой да го прибере в специализирано заведение ? И кой позволява да бъде използвано по този грозен начин? Няма ли нормални хора да се противопоставят на това безумие? Кой плаща за тези преувеличени лъжи ? Стига сте ни облъчвали всички псевдо ековисти и зелени мошеници с вашите глупости.
    • Ne
      Nemesis
      1 0
      21:12, 21 яну 2020
      ООН реши, че има и бежанци от климата ! За съжаление, без шега.

      За съжаление нямам статии на български.Потърсете себе си, моля

      Стотици милиони африканци с нетърпение очакват Европа.

      Кой има полза от цялата тази измама и бъдещата гражданска война?

      Глобални корпорации на други континенти и острови, далеч от континентална Европа.
  • 2
    Да
    Да
    1 0
    15:39, 22 яну 2020
    Нашия я си смени БТВ и БНТ каналите и ще разбереш наистина какво се случва по света.Виждаш по телевизията ,че всичко е розово, но съмвсем не е. С точно това просташко мислене сме я докарали до тук.
Последни новини