Група гневни академици обяви, че взема съдбата на България в свои ръце

Учените и интелектуалците от инициативата "Единение" излязоха с радикално обръщение, с което декларират, че "преминават към поредица от активни действия за спасяване на България".

Какви ще са те не се разбира от текста на позицията.

В същото време от организацията, създадена по инициатива на акад. Стефан Воденичаров заявяват, че историческата памет ги задължавала, а националната съвест ги овластявала да вземат съдбата на Отечеството ни в свои ръце.

Членове на "Единение" са и академик Георги Марков, бизнесменът Красимир Дачев, бившият вицепремиер доц. Даниела Бобева и доц. Цвета Маркова, бивш председател на Държавната комисия по сигурността на информацията.

Според интелектуалците в момента страната ни е в дълбока криза и разпадът на държавата е факт. 

Управлението е превърнато в политическо празнословие, самохвалство, дори с откровени лъжи и снимки с чуждестранни лидери, които все по-очевидно и активно се възползват от безволевото българско правителство, пишат от инициатива "Единение" и са категорични, че държава, в която с капачки се купуват кувьози за новородените и с есемеси – дефибрилатори за болниците, е държава без управление.

Ето и текста на цялото обръщение на Инициатива „Единение”:

Скъпи съотечественици,

Съдбата на Отечеството е съдба – и отговорност – на всеки от нас!

А Отечеството е в дълбока криза – не от вчера и не в една област. Държавата се разпада, нацията е сред най-бързо изчезващите в света, доходите са унизителни, икономиката е инерционна и зависима, а държавният бюджет – зле събиран и още по-зле разходван.

Няма нито една област, която да се развива добре, а в повечето кризата е дълбока и трайна. Няма нито една реформа – в нито една област, с нито един видим резултат. Има отделни успехи, но нито една значима положителна тенденция! В нито една сфера. И множество рушителни...

Управлението е превърнато в политическо празнословие, самохвалство, дори с откровени лъжи и снимки с чуждестранни лидери, които все по-очевидно и активно се възползват от безволевото българско правителство...

Нация, която за 30 години е загубила 30% от населението си, а други 15 % живеят извън територията ù, а повечето останали в Родината са съписани от тревоги и лишени от идеали и надежди, е загиваща нация.

Държава, в която с капачки се купуват кувьози за новородените и с есемеси – дефибрилатори за болниците, е държава без управление. Държава, в която парламентът се ползва с 8 % доверие, а съдът – с 12 %, е територия без управление. Държава, в която 30 % от гласовете на избори са невалидни, не е демократична държава. И държава, 70 % от живеещите в която смятат положението си за „лошо” или „недобро”, 30 % от работещите /!/ и 67 % от пенсионерите получават доходи под социалния минимум не е социална държава. Държава с такива равнища на управленски произвол и всеобща корупция не е правова държава.

Държава с всички тези недъзи не е европейска държава.

Фактите са ясни, изводът също: България е без управление, България се руши, българската нация загива!
Не можем – и нямаме време и право – повече да търпим драматичната неадекватност и безпомощност на политическото управление.

Сегашната българска демокрация не предлага решения – изборите, все по-манипулирани, не водят до никаква промяна.

Но древното ни Отечество все още има едно огромно богатство: народ с изключителни и несъмнени качества. Народ с висок интелект, с изобилие от таланти, с научен и природен потенциал. Народ с минало, което ни задължава да се държим като народ с бъдеще.

Но бъдеще имат само народите, които не търпят безобразията, лъжата, кражбата, управленската безпомощност. Народите, които реагират!

Години наред Инициатива „Единение” разработваше анализи какво да се направи във всеки отрасъл. Предлагаше готови и работещи решения на политическите партии и на държавните институции. Но те не желаят да работят за Отечеството – вцепенени от личен интерес и некомпетентност...

ЗАТОВА ОБЯВЯВАМЕ, ЧЕ ПРЕМИНАВАМЕ КЪМ ПОРЕДИЦА ОТ АКТИВНИ ДЕЙСТВИЯ ЗА СПАСЯВАНЕ НА БЪЛГАРИЯ.
ИСТОРИЧЕСКАТА ПАМЕТ НИ ЗАДЪЛЖАВА, НАЦИОНАЛНАТА СЪВЕСТ НИ ОВЛАСТЯВА ДА ВЗЕМЕМ СЪДБАТА НА ОТЕЧЕСТВОТО В РЪЦЕТЕ СИ!

Източник: offnews

Видеа по темата

Коментари в сайта (17)

  • 1
    На
    НАПЪЛНО
    44 -3
    13:22, 21 яну 2020
    Подкрепям
    • Го
      гост
      12 -23
      14:52, 21 яну 2020
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
  • 2
    Бъ
    Българин
    35 -5
    14:02, 21 яну 2020
    Това трябваше отдавна да се случи с подкрепата на Национално отговорни българи.Хора милеещи и разбиращи къде попаднахме за тези години на разпад и национално ограбване на България.Пълно безхаберие цари в страната, неработещи институции и некадърно управление.Но булгарина си краде и живурка.....Борисов не може да огрее навсякъде....
    • Гр
      Грета Тумбак
      25 -1
      17:22, 21 яну 2020
      Самият Борисов е некадърник.
  • 3
    От
    Отговорен:
    33 -2
    14:04, 21 яну 2020
    Също с две ръце съм ЗА.
  • 4
    Да
    Дано
    35 -6
    14:05, 21 яну 2020
    Дано се случи и българина малко поне да се ядоса на чуждите банки и колекторски фирми ограбващи народа! Изгонете ги незабавно !!!Национализация на банките и бандитите вън!!!
  • 5
    Експериментът на джендърите наречен "демокрация" претърпя пълен провал. Резултат - държавата не работи, корупцията управлява обществото, ежедневни убийства и кражби, крадат се национални богатства (злато, вода, енергоизточници), девалвиралото образование бълва тъпаци, корумпираното здравеопазване е превърнало човекът в стока, хората са по-бедни и нещастни. 5% от населението притежава 60% от националните материални и финансови капитали. Кое от всичко изброено до тук не е истина? Писна ми!
  • 6
    Ma
    maikia
    36 -3
    14:32, 21 яну 2020
    Крайно време беше някой да каже,че "царят е гол"/дано издържат на натиска на който ще бъдат подложени от всички институции/. Само сваляне на това продажно "не българско"правителство и предсрочни избори има надежда да спаси държавата и нацията.Тези същите интелектуалци и академици трябва да поемат управлението на държавата.
  • 7
    Уч
    учЕн
    16 -1
    17:18, 21 яну 2020
    Революция ли ще правят или преврат ?
    • Об
      Обикновен
      6 -9
      19:03, 21 яну 2020
      Едно е да си прочел много книги, друго е да управляваш много българи, трето и четвърто е да направиш много за Родината си.Законите на живота и улицата в България са по-различни от тези в топлата библиотека и научните кабинети. Да си известно време мечтател е хубаво, но обикновенно следва груб сблъсък с реалността.Едни хора взеха съдбата на Отечеството в свои ръце през 1944 год.и смениха системата.Гърците /три пъти по-бедни от нас тогава/ НЕ смениха системата, два пъти по-малко работеха от нас и сега получават по 900 евро минимална пенсия.В Конституцията не пише, че националната съвест овластява някого, така че не е хубаво да се стартира нещо с нейното погазване.Ако все пак вземете съдбата на Отечеството в свои ръце, аз си запазвам правото моята съдба да си стои в моите ръце.
    • До
      До Обикновен
      14 -4
      19:32, 21 яну 2020
      Не ми давай гърците за пример. Те са фалирала държава. Имат 300 млр дълг. По военно-политически причини са зачислени на порцион към печатницата за долари на САЩ. Какво толкова произвеждат и колко по голяма производителност имат. При ТЖ България по официални данни на ООН е била на 27 место по жизнен стандарт. На кое место е била Гърция. Още ел мрежата им е с дървени стълбове.
    • Фа
      факти
      6 -3
      21:39, 21 яну 2020
      Гръцката икономика е пет пъти по-голяма от българската.
      БВП/човек в Гърция е три пъти по-висок от БВП/човек в България.
  • 8
    Кю
    Кюмуров
    17 -1
    19:17, 21 яну 2020
    Намеренията на академиците са добри, изводите правилни , а решенията може би също са правилни, но има едно голямо "НО", и то е, че "свобдата не ще екзарх, иска Караджата". Имат ли в редиците си Караджата или 99% са поп Кръстювци.
  • 9
    Де
    Демирев
    5 -6
    19:25, 21 яну 2020
    Само да попитам този акад. Воденичаров не беше ли за известно време просветен министър в правителство на Борисов. Гледах го един път как се обръщаше към пожарникаря Бойко Методиев с " господин министър председателю". Всяко изречение го започваше с това обръщение. И тогава се чудех, как може един академик да се наблъска сам в такава позиция. Да е подчинен на някой с елементарно образование и не от научните среди.
  • 10
    На
    Народа
    3 -8
    19:37, 21 яну 2020
    Съжалявам, но тези с големите титли и високопарни... Виж коментара
  • 11
    Ив
    иван
    7 0
    06:08, 22 яну 2020
    Интелектуалците рядко умеят да държат властта в реалния свят. Успех им пожелавам, но дано да са се подготвили. И да успеят обикновенно в България ще имат трагичен край тъй като народа ни е такъв, че или ненавижда способните или ще бъде манипулиран да ги мрази.. както и да е успех
  • 12
    As
    asco
    1 -1
    12:44, 23 яну 2020
    Не ми харесва обобщаването, защото то не изразява различията, но искам да припомня : В правителството на СаксКобургота имаше не малко учени и то с експертиза в правосъдието и какво стана? Разбира се че за 800 дни не може да забогатее народа, но можеше да има такова правосъдие, което ще позволи постепенното общо подобрение на жизненото равнище. Разбира се нека опитат да направят нещо, защото за сега се чува само едно "опаа".
Последни новини