Акад. Георги Марков: Захариева трябваше да извика незабавно македонския посланик! Стига с това БКП!

- Академик Марков, македонският премиер Зоран Заев заяви преди няколко дни, че Илинденското въстание е македонско. Трябваше ли да има официална реакция от българска страна на тези негови думи, както призова лидерът на БСП Корнелия Нинова?

- Още на 2 август при срещата в Благоевград политиците се опитаха да заобиколят историята и да я използват за съвременните международни отношения. Събраха се в името на Илинденско-Преображенското въстание, но нито Бойко Борисов, нито Зоран Заев казаха какво е това въстание. Кой е вдигнал това въстание? Кой е Гоце Делчев? Те искат да загърбят историята, за да не се скарат. Имаше някакво споразумение в Благоевград. Никой не говори там нито за българи, нито за македонци.

Историята се използва за целите на политиката. Но няма как да се направи сделка. Те искат да има сделка между политиката и историята. Няма да стане!

Българска организация е подготвила и е вдигнала това въстание. Те го използват, без да кажат какъв е неговият характер. Това е безумно от гледна точка на историята! 

- Казвате, българска организация подготви и вдигна въстанието. Но Зоран Заев заяви, че то е македонско! 

- Зоран Заев може да казва всичко, той е македонист. Поколения наред в Македония са промивали мозъците. Писмата на Гоце Делчев са издадени още в началото на 60-те години и в тях той казва какъв е по националност.

Призовавам българските управляващи кръгове да не загърбват историята и да не използват исторически годишнини. Нека се срещат по друг повод, а не по повод на събития, които са ключови в нашата история.

Много се възмутих от случилото се в Благоевград. Не съм присъствал, но разбирам, че никой не е споменал чие е въстанието, кой е Гоце Делчев. Може ли един да смята, че е българин, друг – че е македонец, и си стискат ръцете за сметка на историята?

- Трябваше ли да реагираме официално, по всички правила на дипломацията, на това изявление?

- Разбира се. Гърците ни дадоха пример с техния договор как се решават проблемите.  Официална реакция от наша страна трябваше да има. Нищо не се е променило в тяхната историография. Те продължават да делят въстанието на две - Илинденско до Места, което смятат за македонско. А има, казват, и българско, което е Преображенското. То е в Одринска Тракия и Странджа.

Не може да ровим костите на загиналите герои. Нямаме това морално право.

Екатерина Захариева трябваше незабавно да извика македонския посланик. Това е фалшификация на историята и да каже, че ние няма да приемем фалшификация на историята.

Може някой отдалеч да натиска нашите политици, но те ще направят точно като БКП през 1946 година. Както Сталин ги натисна от Москва, така чичо Сам ги натиска сега от Вашингтон. Случилото се през 1946 г. е национално престъпление. Не може да признаваме несъществуваща македонска нация под натиска на Сталин. Но те какво правят сега?!

- Как ще коментирате реакцията на външния ни министър „не приемаме поучения от партия, която предаде костите на Гоце Делчев на Титова Югославия“?

- Г-жа Захариева просто се изплъзва. Тя казва една историческа истина, защото македонизацията е престъпление на БКП. Но това не оправдава сегашните грешки, да не кажа и по-тежки думи.

Не може тя да се оправдава с БКП. Стига с това БКП! БКП е в историята вече. БКП и БСП са различни неща.

Ще повторя – няма да има сделка! Истината е една. Ние може да правим политика, но не за сметка на историята. Тома Аквински някога е казал, че философията е слугиня на теологията. Аз казвам: Историята не е слугиня на политиката! Да си го запишат! 

Източник: epicenter.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ex
    extraterrestrial
    4 0
    11:49, 9 авг 2018
    Това е благодарение на договорът с Македония, подписан от илитератът Борисов, с който той много се гордее.
Последни новини