10 полезни съвета за добро здраве

1. Яжте повече плодове – те са богат източник на антиоксиданти, които могат да помогнат за предотвратяване на рак, сърдечно-съдови заболявания, болестта на Алцхаймер, както и много други болести.

Семейството Бери – боровинки, къпини, малини и ягоди – са най-добрите източници на антиоксиданти сред плодовете. Такива са също черешите, портокалите и сините сливи.

2. Приемайте повече богати на фибри храни, например пълнозърнести храни, боб, плодове, зеленчуци и зърнени култури. Те са основните източници на фибри и тяхното приемане може да спомогне за намаляване на липопротеините с ниска плътност, които са известни също като „лош” холестерол.

3. Редовно си правете по една бърза разходка. Бързото ходене подобрява работата на сърдечно-съдовата система, и заздравява костите. Опитайте се да вървите бързо най-малко по 30 минути на ден. Всеки ден правете и физически упражнения. Нека това се превърне във Ваш навик, тъй като упражненията значително ще подобрят здравословното Ви състояние.

4. Започнете да тренирате йога или тай-чи. След тези тренировки ще Ви стане леко както на душата, така и на тялото. Изследванията показват, че йогата и тай-чи спомагат за намаляване на кръвното налягане, намаляват стреса и подобряват настроението и съня.

5. Бъдете оптимисти – учените са доказали, че положителното мислене кара хората да се чувстват по-добре и да живеят по-дълго.

6. Радвайте се на домашните любимци – изследванията сочат, че домашните любимци имат положително влияние върху човешкото здраве. Едно проучване установява, че сред тези, които имат сърдечни проблеми, и имат куче за домашен любимец, значително по-вероятно е да живеят около една година повече от тези, с подобни проблеми, които нямат куче.

Собствениците на кучета се възползват и от редовните им разходки. Ходенето е много полезно за здравето. Такива хора е по-малко вероятно да страдат и от затлъстяване.

7. Подобряване на отношенията - съзнателно направете необходимите стъпки, за да простите на най-близките Ви хора, включително и на себе си. Прошката е свързана с подобрено настроение и по-ниско напрежение.

8. Трябва да изпивате минимум по 2 литра вода на ден, но 2 литра само вода – кафето, чаят и останалите напитки не са вода.

9. Вместо обичайното слънчогледово олио, започнете да използвате студено пресован зехтин. Рафинираните растителни масла значително спомагат за оксидативния стрес и хроничното възпаление поради термичната си нестабилност и високото съдържание на омега-6.

10. Дъвчете дъвки, които не съдържат захар, а са подсладени с ксилитол. Това е заместител на захарта, който е с растителен произход и много спомага за унищожаването на бактерии. Експериментите в тази област показват, че употребата на дъвки и продукти, съдържащи ксилитол десетократно редуцира количеството на причиняващите кариеси бактерии, които се намират в устната кухина.

Бактериите се хранят със захар, защото тя им дава енергия да се възпроизвеждат, те обаче не могат да усвоят захарта в ксилитола. Точно поради тази причина Ви препоръчваме да дъвчите дъвки със съдържание на ксилитол, ако е възможно след всяко хранене.

Ако се придържате към тези съвети, не след дълго ще подобрите здравословното си състояние и ще регулирате телесното си тегло. Защото както се казваше в една реклама „Здравето от вътре, личи и от вън”.

Източник: zdrave.to

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини