Биолози идентифицираха клетъчни пътища, които удължават живота с 500%

Международен екип учени от САЩ и Китай успяват да идентифицират синергични клетъчни пътища за дълголетие, които пет пъти удължават живота на C. elegans, нематоден червей, използван като моделен организъм в изследванията на стареенето.

Откритието на колектив от биологичната лаборатория Маунт-Дезърт, в сътрудничество с учени от Института за изследвания на стареенето в Новато, Калифорния и Университета в Нанкин в Китай.

Увеличението на продължителността на живота е равностойно на човешки живот в продължение на 400 или 500 години, според един от учените.

Изследването се основава на откриването на два основни пътя, управляващи стареенето на C. elegans, който е популярен модел в изследванията за стареене, защото споделя много от гените си с хората и защото краткият му живот от само три до четири седмици позволява на учените бързо да оценят ефектите от генетичните интервенции и влиянието на фактори на средата върху за удължаването на живота.

Тъй като тези пътища са „консервативни“, което означава, че са били предадени на хората чрез еволюцията, те са обект на интензивни изследвания. Понастоящем се разработват редица лекарства, които удължават живота, променяйки тези пътища. Откриването на синергичния ефект отваря вратата за още по-ефективни терапии против стареенето.

Новото изследване използва двоен мутант, в който инсулиновата сигнализация (IIS) и TOR пътищата са генетично променени. Тъй като изменението на пътищата на IIS води до 100-процентово увеличение на живота и промяната на пътя на TOR води до увеличение с 30 процента, учените са очаквали  двойният мутант да живее със 130 процента по-дълго. Но вместо това продължителността на живота му е увеличена с 500 процента.

„Макар че са открити в C. elegans клетъчни пътища, които управляват стареенето, не е ясно как си взаимодействат тези пътища“, коментира д-р Херман Халер (Hermann Haller), президент на биологичната лаборатория в MDI. „Помагайки да характеризират тези взаимодействия, нашите учени проправят пътя за така необходимите терапии, които да увеличат  живота на бързо застаряващото население."

„Синергичното разширение е наистина невероятно“, отбелязва Джаред Ролинс (Jarod A. Rollins), който е водещ автор с доктора на науките Дзиенфън Лан (Jianfeng Lan) от Университета в Нанкин. „Ефектът не е едно плюс едно е равно на две, той е едно плюс едно е равно на пет. Нашите открития показват, че нищо в природата не съществува във вакуум; за да разработим най-ефективните методи за борба със стареенето, трябва да разгледаме по-точно мрежите на дълголетието, а не отделните пътища. "

Откриването на синергичното взаимодействие може да доведе до използването на комбинирани терапии, всяка от които засяга различен път за удължаване на живота на човек по същия начин, както комбинираните терапии се използват за лечение на рак и ХИВ, заяви доктор Панкадж Капахи (Pankaj Kapahi) от Институтът Бък, съавтор на статията.

Синергичното взаимодействие може също да обясни защо учените не са успели досега да идентифицират нито един ген, отговорен за способността на някои хора да доживеят до дълбоки старини, без сериозни заболявания, свързани с възрастта.

Изследването се фокусира върху това как се регулира дълголетието в митохондриите, които са органелите в клетката, отговорни за енергийната хомеостаза. През последното десетилетие се натрупаха доказателства за причинно-следствената връзка между дисрегулацията на митохондриите и стареенето. Бъдещите изследвания на Ролинс ще се съсредоточат върху по-нататъшното изясняване на ролята на митохондриите в застаряването.

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини