Експерт: Путин показа - Сирия е наша

Посещението на президента Владимир Путин в Дамаск показва, че Русия е доминиращата сила в Сирия. Освен това Москва сигнализира на САЩ и Иран, че не иска да вижда конфронтацията между тях в Сирия. Това мнение беше изразено във вторник в разговор с кореспондент на ТАСС от изследовател във Вашингтонския арабски център Джо Макарон, коментирайки посещението на руския лидер в Сирия.

"Това не е първият път, когато Путин пътува до руските войски, разположени в Сирия. Този път подобно пътуване имаше смисъл, защото беше на път за Истанбул по време на православната Коледа. Въпреки това, датите на това пътуване също са интересни, защото е станало след убийството на Касем Сюлеймани и на фона на реакцията на Иран на операцията в САЩ ", заяви американският експерт. Имаше предвид убийството от американците на командира на специалните части Ал-Кудс от Ислямския революционен гвардейски корпус на Иран Касем Сюлеймани.

Русия се стреми да предотврати евентуално преминаване на сирийския президент Башар Асад към Иран в светлината на рязко влошаване на отношенията между Вашингтон и Техеран. "Путин напомня на заинтересованите страни, че Русия остава доминиращата сила в Сирия, като същевременно гарантира, че Асад няма да се насочи към Иран след убийството на Сюлеймани и леко намеква, че не иска да вижда американско-иранската конфронтация в Сирия", убеден е Макарон.

Според него американско-иранската конфронтация дава възможност на Русия да укрепи позициите си в Сирия. "С оглед на факта, че САЩ и Иран са погълнати от тази нова криза, Русия вижда възможност да консолидира своето влияние в Сирия", заяви политологът.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Уб
    Убеден
    0 0
    13:14, 8 яну 2020
    "Убеден е Макарон"
    :D Този цитат в статията просто ми оправи деня!
Последни новини