Нямаме право да връщаме подаръците в магазините

Магазините приемат обратно подаръците като добра практика, съобщават от Европейския потребителски център България. Ако подаръкът е купен на място от магазин, в 27 от държавите в ЕС няма право да се върне. В същото време във всички държави от ЕС по-големите вериги магазини дават подобна възможност като жест на добра воля.

Възможно е парите да се получат обратно, продуктът да се замени срещу ваучер или срещу друг вид. За повечето магазини има определен краен срок за това. В България най-често периодът е 1 месец. От потребителския център съветват да се проверят общите условия на търговеца и да се попита в магазина.

При подаръците, купени онлайн, могат да бъдат върнати във всички страни от ЕС в рамките на 14 дни и то без да се посочва конкретна причина. Продуктите обаче не трябва да бъдат използвани, допълват от центъра.

"Може да се стигне до 2 капана, ако искате да смените или да върнете дефектни стоки", предупреждава Европейският потребителски център България. Оттам уточняват, че трябва да има доказателство за покупката. Това може да бъде разписка, касова бележка, извлечение от кредитна или дебитна карта. Това означава, че трябва да се помоли човека, който е направил подаръка, за такова доказателство. Освен това обикновено коледните подаръци се купуват по-рано, поради което е възможно срокът за връщане да е изтекъл, пише още в съобщението.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини