В язовирите на „Напоителни системи“ има достатъчно вода

Не се очаква поскъпване на водата за напояване

„Всички язовири, които доставят вода за питейно-битово водоснабдяване и се стопанисват от „Напоителни системи“, разполагат с 30% и над 30% воден ресурс от общия си обем. Няма констатирани нарушения по техническото състояние на тези водни басейни“. Това съобщи пред БНР Снежина Динева, директор на държавното дружество.

Без вода на 7 януари в Севлиево

„Язовир „Бебреш“, който захранва с вода Ботевград, разполага с 30% ресурс от общия си обем. За критична ситуация на територията на общината не може да се говори. Ресурсът на всички значими водни басейни, които стопанисваме, се следи ежедневно. Ботевградско има алтернативни водоизточници и ние ги включихме за някои населени места, за да намалим налягането от „Бебреш“. В момента язовирът е със застопорено ниво. Ще има вода към април, но се очаква и снеготопеното. Това е един от най-бързо пълнещите се язовири“, допълни Динева. 

Окончателно: Няма да вдигат цената на водата в Перник

Тя увери, че няма да има поскъпване на водата за напояване: „Имаме достатъчно резерв за провеждане на напоителен сезон 2020... Очакваме да станем бенефициент по европрограмите, за да можем да направим дългоочакваната рехабилитация на по-голямата част от хидромелиоративната инфраструктура на главните и напоителни канали. Това ще ни доведе до икономия на вода над 50%“.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини