Българските съседи сред най-хрисимите в Европа

Близо една пета (18.3%) от населението на Европейския съюз се оплаква от шумни съседи. Данните за 2018 г. на Евростат показват, че - напротив - в България съвсем не е така, тук или не се оплакваме, или съседите ни наистина стъпват на пръсти. У нас, както и в Ирландия, 9.4% от населението сигнализира за шум, проникващ през стените на дома ни. Двете страни са в Топ 5 по тихи съседи, в чието чело е Хърватия (8%), следвана от Унгария (8.5%) и Естония (8.6%).

Едва ли някой ще се изненада, че повече от два пъти повече градско население се оплаква от шум (24.1%) в сравнение със селското (11.0%).

Делът на нетърпящите шум от съседите е толкова по-голям, колкото по-малко хора живеят в едно домакинство. Докато близо 21.8% от живеещите сами твърдят, че са били обезпокоени от живеещите наоколо, когато двама души делят един покрив, процентът е 18.7%. А в тричленните и по-големите домакинства (има се предвид трима и повече възрастни, не деца) явно са претръпнали към шум - оплакват се 16.2%.

Подобни са разликите между домакинства със и без деца. По-придирчиви са тези без деца - 19% се оплакват от шумни съседи. На 17.2% от домакинствата с деца това прави впечатление дотолкова, че да вдигнат телефона, за да се възмутят и/или да поискат властите да вземат отношение.

По-възрастните по-рядко се оплакват от шума. 15.7% са оплакванията при над 65-годишните, 26.6% - при хората под тази възраст.

Най-шумните (или най-придирчивите) живеят в Малта, Германия и Нидерландия. Там делът на населението, оплакало се от шумни съседи, е съответно 28.2%, 27.8% и 27.1%.

Следват Португалия (23.0%), Румъния (20.1%), Великобритания (19.8%), Кипър (19.6%), Гърция и Люксембург (по 19.3%).

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини