Над 200 конгресмени поискаха Върховният съд на САЩ да отмени правото на аборт

Над двеста американски конгресмени поискаха Върховният съд да отмени свое ключово решение от 1973 г., което защитава правото на аборт. В писмо към институцията те искат ново решение по делото "Роу срещу Уейд", което потвърди, че достъпът до безопасни аборти е конституционно право на американките.

Писмото е подписано от 205 републиканци и 2 демократи и е изпратено като тяхна позиция по дело, свързано с нов закон против абортите в щата Луизиана. То идва след няколко години на все по-строги ограничения на абортите и преди важни дела, които се очаква да стигнат до Върховния съд. След последните две назначения в него консерваторите имат мнозинство.

Кампаниите срещу абортите се водят предимно от радикално настроени християнски групи, които са добре представени във властта – чрез евангелиста вицепрезидент Майк Пенс и държавния секретар Майк Помпео.

По-рано тази година строги рестриктивни мерки бяха приети в няколко щата, като в Алабама прекратяването на бременността бе забранено дори ако тя е настъпила в резултат на изнасилване или кръвосмешение. Законът бе временно блокиран от федерален съд, но противниците на абортите всъщност се надяват битката да се пренесе във Върховния.

Какви са ограниченията
Сходни мерки са предложени в 16 щата, в четири от които те вече бяха приети. В тях абортите са забранени при установяване на сърдечен ритъм на плода.

Той може да бъде установен още от 6-ата гестационна седмица, или около две седмици след закъснение на менструацията. (Като се има предвид, че самото забременяване се случва във втората гестационна седмица, а установяването на бременността чрез закъснение на цикъла – най-рано в четвъртата.) Нередовен цикъл, болести, неточни домашни тестове обаче могат да попречат на толкова ранното установяване със сигурност. Така тези закони дават на жените изключително кратък времеви прозорец, в който да разберат, че са бременни, да обмислят аборт, да вземат решение и да го изпълнят, затруднявайки осъществяването на това им право.

Допреди няколко години такива забрани бяха смятани за прекалено радикални дори от някои противници на аборта, коментира пред Vox Рейчъл Съсман от организацията Planned Parenthood. Но влизането на Доналд Тръмп в Белия дом и на консервативния съдия Брет Кавано във Върховния съд окуражиха консерваторите. Специално номинацията на Кавано, която даде превес на консерваторите в 9-членния съд, означава, че институцията може да преразгледа и промени въпросното решение.

Казусите пред Върховния съд
Решението по делото "Роу срещу Уейд" от 1973 г. твърди, че една от клаузите на 14-ата поправка на Конституцията гарантира фундаментално право на неприкосновеност, а то защитава правото на жената да абортира в първите 12 гестационни седмици.

Съдът потвърди това решение през 1992 г., когато постанови, че ограниченията на абортите, преди плодът да може да живее извън майчиното тяло, не могат да налагат "ненужна тежест" върху жената, тоест да я задължават да информира съпруга или партньора си; да изчаква известен период преди осъществяването на процедурата и т.н. Става въпрос за задължения, които ефективно могат да попречат или да забавят аборта. Подобно потвърждаване имаше и през 2016 г.

Но през 2017 г. съдията Антъни Кенеди, който е участвал във взимането на решенията през 1992 г. и 2016 г., се пенсионира. На негово място бе назначен Брет Кавано, което даде на консерваторите в съда мнозинство от 5 срещу 4-ма либерали. Преди да стигне дотам, законът в Алабама трябва да мине през възражения през федерален окръжен съд, после през федерален апелативен. Това ще отнеме повече от година.

Може ли "Роу срещу Уейд" да падне
Да – ако съдът реши, че прецедентното право, според което институцията трябва да се придържа към преди взети решения, в случая не важи. Тази правна доктрина защитава авторитета на съда и избягва политизирането на решенията. Но ако мнозинството съдии намират предишното решение за погрешно, те могат да го отменят.

Върховният съд и сега разглежда дела, които могат да доведат до отмяната или отслабването на "Роу срещу Уейд". Единият случай засяга ограничения в Индиана, според които останките от плода трябва да бъдат кремирани или погребани; абортът е забранен по съображения за увреждания, пола или расата на фетуса; жената е длъжна да мине през преглед с ултразвук 18 часа преди провеждането на аборта.

Другото дело е отново за Алабама, този път за закон, който забранява абортите след 15-ата седмица, и специфична процедура, за която се смята, че е по-ефективна в тях и намалява риска от инфекции. (Абортите в САЩ са разрешени до късните седмици на бременността, включително и през втория триместър. Според данни на Planned Parenthood аборти без медицински показания в този период се извършват в минимален процент и всъщност броят им е намалял след решението по делото "Роу срещу Уейд", което е гарантирало по-добър достъп до процедурата.)

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини