Задължават жените в Унгария преди аборт да слушат сърдечните тонове на плода

Жените в Унгария, желаещи да направят аборт, ще бъдат принудени да слушат "пулса на сърцето на плода", преди да се подложат на процедурата, реши правителството на страната, цитирано от британския вестник "Индипендънт".

Съгласно решението, която влиза в сила от четвъртък, от доставчиците на здравни услуги ще се изисква да предоставят на бременните жени, които искат аборт, "ясно разпознаваема индикация за жизнените показатели на плода".

Признакът за жизнените функции на плода често се свързва със сърдечния ритъм.

Лекари и критици се опасяват, че новото задължение, предложено от националистическия премиер Виктор Орбан, ще затегне сравнително либералните правила за абортите в страната. Процедурата е легализирана по време на социализма в страната през 1953 г.

"Близо две трети от унгарците свързват началото на живота на детето с първия удар на сърцето", се казва в изявление на унгарското вътрешно министерство.

Съвременното оборудване може да открива сърдечни удари в началото на бременността, което може да предостави "по-изчерпателна информация за бременни жени", добави министерството.

Откакто дойде на власт през 2010 г., националистическото правителство на страната налага "традиционните семейни ценности" и предлага данъчни облекчения и субсидии за семейства, които имат много деца, за да стимулира намаляващата раждаемост в страната.

През 2011 г. правителството записа в конституцията, че "животът на плода ще бъде защитен от зачеването", без активно да затяга законите за абортите. Орбан през 2019 г. обяви, че жените с четири деца ще бъдат освободени от плащане на данък върху доходите за цял живот.

Съществуващият закон за абортите позволява на жените да прекъсват бременността през първите 12 седмици по медицински или социални причини. Но изключенията позволяват прекъсването да се извърши до 24-та седмица.

Решението на правителството беше разкритикувано от лекари и някои опозиционери.

Съобщава се, че Унгарската медицинска камара е заявила, че промените в процедурата нарушават нейния етичен кодекс, основан на защитата на живота.

Опозиционната партия "Йобик" приветства промяната "за живота", като същевременно критикува правителството за приемането й без консултации.

Партията ""Парбесед"- по-либералната опозиция, заяви, че промените са неприемливи и призова вътрешния министър да ги оттегли.

"Тази поправка не само ограничава правото на бременните жени да прекъсват бременността си, но създава изключително тежка и ненужно жестока ситуация за всички участници, включително и за лекарите", се казва в изявление.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини